Хепатит плъзна в Раданово | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Хепатит плъзна в Раданово

Публикувана на: 11.01.2017г. 54 прегледа

19 случая на хепатит А са регистрани през последния месец във Великотърновска област, като 18 от тях са в село Раданово. През ноември в селото са открити двама души със същото заболяване. Вирусният хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница и склонност към епидемично разпространение предимно през есенно-зимния сезон. Причина за болестта е лошата хигиена.

През декември са регистрирани общо 319 случая на остри заразни заболявания спрямо 261 заболели през предходния месец. Най-висок е относителният дял на варицелата – 68,03%, като във Велико Търново са регистрирани 86 случая, а в Павликени 98.

Един случай на остра вяла пареза е регистриран в свищовското село Алеково. Болестта засяга предимно младежи до 15 години и започва със симптоми, които наподобяват грип, но още на втория или третия ден се наблюдава пареза на различни мускули, най-често лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато навреме, заболяването е напълно лечимо, но може да има трайни последици.

В. ВАЛЕНТИНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *