35 000 лева за по-крупните културни събития през тази година дава общината | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

35 000 лева за по-крупните културни събития през тази година дава общината

Публикувана на: 11.01.2017г. 69 прегледа

35 000 лева дава общината за покрупните културни събития през 2017 година, решиха съветниците на последното заседание през декември м.г. Бюджетът бе гласуван единодушно заедно с предложения календар на изявите през тази година, финансирани от бюджета на общината.

Културният календар на Община Полски Тръмбеш за 2017 г. е разработен в три раздела. Първият обхваща културни прояви с национално, регионално и местно значение. Тук са включени Националният събор надпяване „Авлига пее”, който е посветен на народната певица Мита Стойчева и ще се проведе за тринадесета поредна година в село Обединение от 26 до 28 май, Националният конкурс за популярна музика „Полските щурчета” е планиран за началото на месец септември в град Полски Тръмбеш за трета година, Петото националното фолклорно надиграване „Ритми край Янтра” на 6 септември, фестивалът на доматите, чушките и традиционните храни в село Павел, който ще бъде на 2 септември, областен преглед на пенсионерската художествена самодейност „Сребро в косите – младост в душите”, който ще се проведе през месец май.

На 11 юли е планирано тържествено честване на 140 години от освобождението на Полски Тръмбеш. През тази година по повод отбелязването на 10 години от създаването на Исторически музей – Полски Тръмбеш, на 7 септември ще се проведе научна конференция и среща с дарителите на музея. Много са и празниците, с които се отбелязва плодородието в общината. Такива са празникът на баницата и народните игри в село Каранци на 1 юли, традиционният общински събор на плодородието „Златна есен” на 6 септември, който ще се проведе за дванадесета година на площада в град Полски Тръмбеш. В село Куцина ще се проведат Третият кулинарен конкурс „Никой не е по-голям от хляба” на 16 октомври и Осмият кулинарен конкурс „Тиквени изкушения” на 27 октомври. В календара са включени и много други културни прояви, които ще се организират през 2017 година.

Във втория раздел са планирани чествания на кръгли годишнини на културно-просветни и религиозни институции от община Полски Тръмбеш, а в третия – традиционните празници на селищата от общината.

Основна цел на календара е да бъде осъществено по-добро партньорство между отделните институции в общината, както и добра координация при организиране на честванията и празниците. Чрез неговото популяризиране населението и гостите на града и общината ще имат възможност да се включат в различните местни културни прояви, да се запознаят с историята и запазените традиции на община Полски Тръмбеш.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *