Комплекс „Полтава“ става мол, повдигат го с 4 етажа

Публикувана на: 17.03.2017г. 11 433 прегледа

В ход е разработката за новия облик на сградата в сърцето на Велико Търново

ТРЕТИ МОЛ ЩЕ ИМА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАТО ЕМБЛЕМАТИЧНИЯТ ЗА ГРАДА КОМПЛЕКС „ПОЛТАВА“ ЩЕ СТАВА НОВ ГОЛЯМ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР. Сградата ще набъбне с 4 етажа, за което вече текат разработки, разбра „Борба“, а новината бе потвърдена от главния архитект на Велико Търново Николай Малаков. Застрояването ще е терасовидно и е получило одобрение от Експертния съвет по устройството на територията още преди десет години, независимо че се реализира сега. Още през 2006 г. е позволено разширението и надстрояването на комплекс “Полтава” в топцентъра на Велико Търново. Според детайли от разработката вече може над сегашния силует на обекта да има още 12 метра и нивото да се изравни с това на сградата на Централната поща в съседство. Първоначалният вариант е бил за още по-голяма височина, но е срещнал отпор тогава от архитектите Донка Колева, Матей Савов и Румяна Брайнова. За зоната е предвидено терасовидно застрояване, което няма да контрастира с околните сгради. Инвеститор е един от най-влиятелните бизнесмени в региона Величко Минев. Пред „Борба“ той също потвърди намеренията си, но пожела да коментира на по-късен етап начинанието и да запознае обществеността. Според запознати комплексът, който е правен в средата на 70-те години на миналия век, макар и с нова съвременна визия, ще отговаря напълно на изискванията на първия градоустройствен план на Велико Търново. Той е изготвен още през 1957 г. от екип на “Главпроект” – арх. Никола Николов; арх. Борис Камиларов и арх. Атанас Агура.

ТОГАВА Е ФИКСИРАНА И РЕЗЕРВАТНА ЧАСТ КЪМ СТАРАТА ГРАДСКА ЗОНА, КОЯТО ЗАПОЧВА ОТ ПОЩАТА В ПОСОКА ИЗТОК. Величко Минев е един от най-мощните местни бизнесмени, опериращ и в сферата на строителството. Той взе „Полтава“, която дълго време бе затворена, преди четири години и я ремонтира. Според запознати новият търговски център със заведения ще има и голям подземен паркинг с подходи от изток и запад. Със сигурност тук ще има пак и кино, както и няколко големи модни марки.

Стилян НАЙДЕНОВ

Коментари за "Комплекс „Полтава“ става мол, повдигат го с 4 етажа"

 • 16.03.2017 в 16:54

  Звучи добре като цяло, но няма ли да са ни множко тия молове вече, иначе ако се надстрои така както е описано, мисля че добре ще се получи .

  Отговор
 • 16.03.2017 в 17:12

  Построен за две години – завършен и открит през 1974г.Гл.архитект на обекта тогава арх.Таньо Белев – „Главпроект“ София.Лентата отрязаха първият секретар на компартията на побратимената с В. Търново Полтавска област и пак Първият секретар на компартията на В.Търново Николай Цонев, пред голямо множество от Търновци и гости на града.За тогавашното време, събитието беше много тържествено.

  Отговор
 • 16.03.2017 в 17:13

  То ако е като втория – празен по добре да не правят нищо. Собствениците малко да се приземят с наемите че ще стоят още 10 години без наематели.

  Отговор
 • 16.03.2017 в 18:16

  Дано се направят 4 подземни етажа паркинг,че ще осерете цялата идея и строеж !

  Отговор
 • 17.03.2017 в 1:48

  Mnogo interesno, kak v tozi turisticheski grad se pozvolqva v idealniq centur da se slozhi edin MALL, na koyto mqstoto mu e izvun grada po princip! I koy shte vliza tam, sled kato v grada ostanaha predimno pensioneri i bezrabotni, i tuk-tam naznacheni s minimalna zaplata, a sushtiq s takova prednaznachenie go ima i malko po-nadolu kum Carevec!!….Veche ne ostana vuzduh za dishane/ inache dosta mrusen/ ot tova pogolovno betonirane tam!!
  Kmete, opravi si grada kum Carevec, che tazi razruha shte izgoni i turistite, che da se otvorqt magazini tam,a ne da betonirash i centura na grada !!

  Отговор
 • 17.03.2017 в 8:09

  Дотук да кажем,че всичко е добре,ама мен ме интересува паркинга къде е ??? В момента е трудно да се намери място за спиране,а след строежа не ми се мисли !!!

  Отговор
 • 17.03.2017 в 9:56

  Пише че ще има подземен паркинг и дано да е така и да е с необходимата за целта площ, иначе по-добре да не се захваща. Един от големите минуси на града ни е липсата на паркоместа, трябваше отдавна да се направят подземните зад халите, за които толкова се писа и да се забрани спирането по тия тесни улички, но с тия темпове на развитие, надали скоро ще видим нещо подобно .

  Отговор
 • 17.03.2017 в 10:51

  Тая идея няма да види бял свят този век. 20+ млн-а коя банка ще налее в 4-етажно „молче“ с търговска площ за 10 магазина?

  Отговор
 • 17.03.2017 в 13:48

  Какъв още абсурд ще дойде в болните глави на алчните „инвеститори“ и тъпите местни управници?! Какво ще остане от лицето на Старата столица – визитна картичка на Татковината?! От коя пролука някой ден ще се налага да надничаме, за да зърнем ъгълче от стария град?! Зад какви бетонни идиотщини ще се скрият и последните забележителности на прехвалената ни „столица на културния туризъм“?! Нима няма достатъчно терени в новата част?! Хора, спрете с унищожението на Търновград! Приведете в божески вид архитктурата и инфраструктурата на районите с все още останали забележителности!

  Отговор
 • 17.03.2017 в 14:16

  Изрудиииии, ебахте мамата на града.

  Отговор
 • 17.03.2017 в 19:10

  Мол до мола. Велико Молово. С това ли ще останете в историята?

  Отговор
 • 18.03.2017 в 4:50

  aaaaaaaAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaAAAAAaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA не искам да казвам,че съм от Търново

  Отговор
 • 18.03.2017 в 7:52

  Отново безумни и бомбастични идеи!

  Отговор
 • 18.03.2017 в 13:19

  Градът е обречен.
  Месари, случайно забогатели селяндури, перачи и всякаква друга нискочела паплач е вкарала свои хора в ОС и е сложила кмет, за да бетонира, унищожи и разграби града окончателно.
  Това новодошлите няма как да го усетят, но малкото останали търновци го виждат.
  Градът вече е безумно уродлив и грозен и прилича все повече на постсъветски работническо-селски град от колкото на европейски. Няма европейски град с население 60000 души с високо строителство над 4 етажа и толкова висока плътност. Защото в Европа се строи интелигентно, а тук е Булгаристан.
  Да се вдигат етажи над комплекс Полтава е поредната уродлива идея, но нека. След Полтава да застроят и градинката пред Полтава, после и хълма Царевец. Защо да стои празно място.
  И да разбере най-после целия свят, че Търново е града на малоумните.

  Отговор
 • 18.03.2017 в 14:31

  Къв кредит бе момче,има пари да го построи със собствени средства… Ти завиждаш ли му или да…. Щом ти сече пипето си разгърне потенциала и му купи мол-а. Тука и в оная група дивотията само от хейтър нагоре… Да не ви е съборил курника че да строи там…. Оня бай Данчо от дивотията поне лапа кинти от трафика, които кинти му ги изкарвате вие като плюете за щяло и нещяло!

  Отговор
 • 19.03.2017 в 14:48

  Във Търново няма необходимост от нови търговски площи – напротив има много незаети и няма никакъв смисъл от още един МОЛ.
  Въобще не е ясно къде ще паркират посетителите на тези нови 4 етажа магазини“. Дори в сега съществуващия МОЛ често има проблеми с паркирането, а край Полтава – къде?
  Защо трябва да развалят хубавата сграда?! Твърде съмнителна изглежда и от естетическа гледна точка представата за още четири етажа надстрояване на бившето кино Полтава.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>