Милен Михов вкара в закон понятието "ретро автомобил" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Милен Михов вкара в закон понятието „ретро автомобил”

Публикувана на: 20.03.2017г. 632 прегледа

С промяна в Закона за движение по пътищата ретро автомобилите ще могат да бъдат регистрирани в КАТ. Това обяви по време на трабант феста, който се проведе във Велико Търново, водачът на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ доц. Милен Михов. Той е и един от организаторите на събитието като любител на марката. В последните дни от своята работа 43-тото Народно събрание прие предложение на доц. Михов за законови промени, с които се въвежда специален ред за регистрирането на ретро автомобилите и за първи път се дава определение на понятието „исторически автомобили“. „Обединиени патриоти“ ще продължат да работят законодателните текстове да намерят своето място в наредбите на МВР.

„С това се прави първата и много важна законодателна стъпка за опазването, колекционирането, реставрирането и експонирането на историческите, или ретро автомобили. Това са автомобили, които са на възраст над 30 години и са в състояние близко до производственото. По този начин те ще бъдат запазени в България, ще бъдат реставрирани и експонирани пред обществеността. Това е и фактор за опазване на българската техническа култура и развитие на културния туризъм като цяло“, заяви доц. Милен Михов. Той подчерта, че е важно да се прави разлика между ретро и стар автомобил. Освен че трябва да е в състояние, близко до фабричното, трябва да е с работещи системи. С приетите промени в закона няма да се налага при автомобилите от 60-те и 70-те години да бъдат унищожени техните оригинални номера или да бъдат преправяни с поставянето на колани и стопове, каквито някои по-стари коли нямат, за да бъдат регистрирани в КАТ и пуснати в движение.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

loading...

Коментари за "Милен Михов вкара в закон понятието „ретро автомобил”"

  • 22.10.2017 в 7:40

    Въпреки, че съм си платил гражданската отговорност, годишния данък, община Шумен, ме натиска да минавам преглед, понеже 2 години не съм минавал, да я карам на отпадъци. Аз си имам друга кола за каране. Явно общината получава комисионни от пунктовете за прегледи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *