Милен Михов вкара в закон понятието „ретро автомобил”

Публикувана на: 20.03.2017г. 485 прегледа

С промяна в Закона за движение по пътищата ретро автомобилите ще могат да бъдат регистрирани в КАТ. Това обяви по време на трабант феста, който се проведе във Велико Търново, водачът на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ доц. Милен Михов. Той е и един от организаторите на събитието като любител на марката. В последните дни от своята работа 43-тото Народно събрание прие предложение на доц. Михов за законови промени, с които се въвежда специален ред за регистрирането на ретро автомобилите и за първи път се дава определение на понятието „исторически автомобили“. „Обединиени патриоти“ ще продължат да работят законодателните текстове да намерят своето място в наредбите на МВР.

„С това се прави първата и много важна законодателна стъпка за опазването, колекционирането, реставрирането и експонирането на историческите, или ретро автомобили. Това са автомобили, които са на възраст над 30 години и са в състояние близко до производственото. По този начин те ще бъдат запазени в България, ще бъдат реставрирани и експонирани пред обществеността. Това е и фактор за опазване на българската техническа култура и развитие на културния туризъм като цяло“, заяви доц. Милен Михов. Той подчерта, че е важно да се прави разлика между ретро и стар автомобил. Освен че трябва да е в състояние, близко до фабричното, трябва да е с работещи системи. С приетите промени в закона няма да се налага при автомобилите от 60-те и 70-те години да бъдат унищожени техните оригинални номера или да бъдат преправяни с поставянето на колани и стопове, каквито някои по-стари коли нямат, за да бъдат регистрирани в КАТ и пуснати в движение.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>