206 четения

На карбут в Драгижево предлагат „от пиле мляко“

Българи и британци рамо до рамо вадят за продан всякакви стоки

ПЪРВИЯТ ЗА СЕЗОНА КАРБУТ БЕШЕ ВЧЕРА В ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО ДРАГИЖЕВО, А ХУБАВОТО ВРЕМЕ СЪБРА НАД 3 ХИЛ. ПОСЕТИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА В КЪМПИНГА НА НИК И НИКИ КИНСЪН в края на селото. В много държави, в това число и във Великобритания, има места, където хората излагат ненужната си покъщнина и всякакви стоки втора употреба направо върху капаците на колите си или в багажниците, откъдето идва и наименованието карбут (от английски – car кола, boot – багажник). Освен че се освобождават от непотребните им вече вещи, англичаните се запознават с техни сънародници, създават нови приятелства и контакти. На подобни събития идват не само хора, живеещи в областта, но и такива от съседни региони и доста нашенци откриват карбута като форма на търговия и туризъм. Характерният пазар в Драгижево е най-големият в региона, като такива се правят на още няколко места – Къпиново, Миндя, karbut 2Хотница, но мащабите им са далеч по-малки. Хубавото време, разнообразната стока и желанието да намериш нови приятели събра още в ранни зори във вчерашния изборен ден хиляди посетители на поляната с паркинг за каравани край Драгижево. Течащият по същото време изборен ден изобщо не интригуваше никого, като повечето посетители разкриха, че първо ще си починат, оглеждайки стоките и ще пият кафе и едва след това ще идат до урните. Пътят между Драгижево и Мерданя пък бе осеян с паркирали автомобили, докарали стока за алъш-вериша, който нашенци и британци спретват в последната неделя на всеки месец от пролетта до късна есен. Идеята е на собствениците на къмпинга за каравани Ник и Ники Кинсън по аналогия на базарите, които има в държавата, от която идват. Заради изборите обаче всички изрично спазваха забраната за алкохол, а нашенски привкус на открития пазар придаваха множеството скари.

karbut 3СТАРИННИ ВЕЩИ И СЕЧИВА СА ХИТЪТ ТАЗИ ГОДИНА НА КАРБУТА. ПАЛАМАРКИ ПО 10 ЛВ., ЦЪРВУЛИ ЗА 30 ЛВ., бъклици, сърпове и прочие оръдия на труда от далечното минало, включително козяци, носии, пафти, звънци и т. н. са сред най-търсените предмети от британската общност. Англичани и шотландци не пропускат да поставят на видно място в домовете си подобни неща, за да спазят нашата традиция и като реверанс към България. Британците пък вадят за продан предимно дрехи и ненужна покъщнина, включително мебели, които могат да се намерят на доста сносни цени. През този сезон набира популярност винтидж стилът, който е характерен с това, че предмети на около 50 – 60 години, които за времето си са били на върха на модната вълна, се осъвременяват и сполучливо се вплитат в сегашния стил.

КАРБУТЪТ В ДРАГИЖЕВО Е МЯСТО, КЪДЕТО МОГАТ ДА СЕ НАМЕРЯТ И ВСЯКАКВИ БРИТАНСКИ ХРАНИ, НО НАЙ-ВЕЧЕ ароматни чайове, които са неизменна част от живота на поданиците на Нейно Величество. Западната общност в региона продава и всевъзможни елуреди – домакински и работни, както и непознати досега по нашите географски ширини цветя. Любезните домакини са в България още от времената на кризата, а идеята за карбута им хрумва, след като установяват, че в областта ни има британска общност. Туристи от над 40 държави ежегодно посещават техния къмпинг за каравани. Само за миналия летен активен сезон стопаните му Ник и Ники Кинсън са приели повече от 3000 гости, разказаха пред „Борба” съпрузите. Двамата идват от уелската столица Кардиф и завинаги остават в България след сватбено пътешествие. „Пътувахме една година, обиколихме цяла Европа, но се влюбихме във вашата страна и този край и решихме да останем завинаги”, обяснява лъчезарната Ники. По професия тя е учител. Ник пък е инженер по телекомуникации.

През 2007 година те посещават за пръв път България. Обикалят всички кътчета и накрая стигат до Драгижево. Пътуването с каравани е тяхната голяма страст. Това предопределя и бизнеса им. Виждат, че у нас има ниша за този тип туризъм, и се насочват към него.

Когато пристигат тук, трудно намират къмпинг за габаритите на своето возило. Но виждат десетки прелестни местности и градове с многовековна история.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!