Стягат 13-ия събор "Авлига пее" в Обединение | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Стягат 13-ия събор „Авлига пее“ в Обединение

Публикувана на: 29.03.2017г. 179 прегледа

Започна подготовката на 13-ия национален събор надпяване „Авлига пее“, посветен на именитата българска певица Мита Стойчева. Тази година той ще се проведе на 26, 27 и 28 май 2017 г. в село Обединение. Организатори на събора са Община Полски Тръмбеш, кметство село Обединение, и народно читалище „Мита Стойчева 1900” под партронажа на кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров и кмета на село Обединение Ганчо Ганев.

В общината вече са пристигнали първите заявки за участие в събора. Миналата година в него са взели участие над 3300 души и са раздадени над 300 награди. По регламент всички участници се представят с две песни, като поне едната трябва да бъде от репертоара на Мита Стойчева. Във всички възрастови групи се присъждат награди. За най-добър изпълнител и интерпретатор на песните на Мита Стойчева се присъжда специална награда. Ще се присъди и приз „Мита Стойчева” в три възрастови групи – за индивидуални изпълнители до 20 години, за индивидуални изпълнители над 20 години и на певчески състав. Предвиждат се и много специални награди – за най-рядко изпълнявана песен на Мита Стойчева, награда на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, и др. Освен задължителната програма участниците могат да представят и автентичен фолклор (песни, танци и местни обичаи), специфични за региона, откъдето са участниците. Те се оценяват в отделна класация.

По традиция председател на журито е проф. Тодор Киров – декан на факултет „Музика, фолклор и хореография” в Музикалната академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а членове са проф. Милчо Василев – ректор на Музикалната академията в Пловдив; етномузикологът доц. д-р Венци Димов – автор и водещ на предаването „Фолкмагазин” по Дарик радио, и известният български гъдулар Димитър Лавчев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *