Лечебница "Минерални бани" в Полски Тръмбеш отвори врати | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Лечебница „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш отвори врати

Публикувана на: 19.04.2017г. 5801 прегледа

Управителят д-р Пламен Лаков: „Започнахме с минимален персонал, чакаме пътеките от Здравната каса“

СЛЕД 11 МЕСЕЦА ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ ЛЕЧЕБНИЦАТА ЗА ДОЛЕКУВАНЕ И ФИЗИОТЕРАПИЯ „Минерални бани“ отвори врати преди броени дни, съобщи вчера управителят на дружеството и главен лекар д-р Пламен Лаков. „Започнахме с минимален персонал от трима лекари и общо 8 сестри, от които две са на цял щат. Чакаме още един лекар и пътеките от Здравната каса след сключване на договора с нея, което може да стане в средата на май. Тя ще даде лимит в пари, който съответства на разрешителното от здравното министерство“, поясни още главният лекар. Очаква се основни да бъдат кардиологичните пътеки плюс четирите основни за физиотерапия, а общата сума да е около 50 000 лева на месец, което е абсолютно недостатъчно. Физиотерапевтът е от Свищов, невролог ще бъде д-р Чернев, кардиолог д-р Ангелова, а шеф на отделение по физиотерапия д-р Пангелова.

„Проблемът с набиране на екип обаче е доста голям, защото след толкова много проблеми хората нямат доверие. Аз досега съм направил поне 10 физиотерапии в страната, но подобни грижи не съм имал никъде. Другият огромен проблем е минералната вода, за която още няма разрешително и се чака балнеоложка оценка. Иначе оборудването и техниката са на най-високо ниво и както е известно, инвестицията тук е за 1 млн. евро“, заяви още д-р Лаков.

ВМЕСТО ЧАКАНИТЕ 100 ЛЕГЛА ЗА ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ в болницата „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш здравното министерство даде разрешително само за 21 легла в края на декември 2016 г. Така дълго чаканото разрешително се оказа поредното безобразие на държавата, която неясно защо иска да съсипе частна инвестиция от близо 1 млн. евро, вложени в ремонт и апаратура за лечебницата. Година по-рано по същия безпардонен начин бившият здравен министър Москов и неговият екип се подиграха, като дадоха разрешително за дейност и няколко дни след това го отнеха заради измислени проблеми. После влезе проверка от изпълнителна агенция „Медицински одит“, която даде благословия за специализирана болница за физиотерапия, рехабилитация и продължително лечение.

Сега кметът Георги Чакъров иска областният управител да мотивира пред здравното министерство и националната комисия за изработване на национална здравна карта да се дадат 295 легла за рехабилитация и физиотерапия във Великотърновска област. Толкова са били приети в изготвената областна здравна карта. Вместо това бившият министър д-р Петър Москов разрешава едва 228. Така за СБПЛР „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш остават смешните 21 легла. „С минералната вода, наличните медицински кадри, съществуващия сграден фонд с най-модерните апаратура и технология за лечение, въвеждането на телемедицина и превантивна медицина тук може да има болница с национално значение“, се казва в писмото на общинския кмет до областния управител на Велико Търново, на което се чака отговор…

Нели СУКОВА

Сн. архив

loading...

Коментари за "Лечебница „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш отвори врати"

 • 19.04.2017 в 13:44

  Докога ще бъде слаган прът в колелата на толкова амбициозен проект. Когато хората остават в България и искат да направят нещо хубаво по подобие на запада има хора да им отровят живота. Те с труда си и знанията са решили тук да градят кариера, а получават разочарование и затръшнати врати. Държавата трябва да стимулира и амбициозни хора,а не да командва от кабинетите си само по доноси и мисли ,че те ще печелят много пари,а ние ….. Засрамете се и се вдигнете от кабинетите си и отидете да се запознаете от място за какво става дума. Подайте ръка сега не само когато се зададат избори да тичате за гласове. Успех на новия център.

  Отговор
 • 19.04.2017 в 17:00

  Дано, ама като го знам Лаков каква е костилка, все ще има за какво да разпърдят кратуните.

  Отговор
 • 19.04.2017 в 18:03

  Браво на Вас! Насочете се към румънския пазар, защото сте много близко. Не се бавете и направете проучване. Аз редовно идвам на басейн в Полски Тръмбеш поне един път годишно. Имам определено полза от лековитата вода. Направете той да функционира и не само за жителите на околните села, но по-цивилизовано посрещане и обслужване. Без да мирише на урина покрай басейна, а къпалните да са отдалечени и в нещо приличащо на строеж. Най – после се усетихте и направихте нещо прилично, а колко от това богатство изтече и продължава да изтича?

  Отговор
 • 19.04.2017 в 21:13

  Докато умните се наумуват,лудите(страдащите) се налудуват(изнервят)!
  Колко още трябва да изтърпи този ИЗЧЕЗВАЩ народ,за да му протегне някой „НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ“,да се запази още някой век!

  Отговор
 • 05.05.2017 в 9:07

  Има ли телефон за връзка? Може ли да идваме за няколко часа да ползваме минералната вода,примерно хидромасажна вана и др.

  Отговор
 • 09.09.2017 в 17:16

  Интересува ме как се използват минералните води в Полски Тръмбеш. Само на открито или има бани които меже да се ползват през останалото време на годината.

  Отговор
 • 31.12.2017 в 17:43

  Телефон за връзка.

  Отговор
 • 30.01.2018 в 10:17

  Отлично място за рехабилитация много добър екип от специалисти.Невероятна обстановка.

  Отговор
 • 01.05.2018 в 18:26

  Може ли тел за връзка

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *