45 четения

35 златни медала раздадоха в националния конкурс за инструменталисти и певци „Търновград”

45 от всички отличия останаха в старата столица

103 МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ОТ 1 ДО 12 КЛАС УЧАСТВАХА В МУЗИКАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ, организирано и домакинствано от учителите по музика в най-голямата гимназия в областта. В СУ „Емилиян Станев“ дойдоха ученици от музикални училища, музикални паралелки и от школи от цялата страна. Те се състезаваха, разделени в шест възрастови групи, и показваха уменията си по акордеон, китара, кларинет, флейта и синтезатор. В специална група бяха отделени и певците.

ОБЩО 35 ЗЛАТНИ МЕДАЛА Е РАЗДАЛО ЖУРИТО ПО ВРЕМЕ НА КОНКУРСА. 45 от отличията останаха във Велико Търново, стана ясно след обявяването на резултатите.

РАДОСЛАВ ТАЛЕВ – БАЩАТА НА РАПЪРА КРИСКО, СПЕЧЕЛИ ЕДНА ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НАГРАДИ ОТ ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ И ПЕВЦИ „ТЪРНОВГРАД“, който се проведе през почивните дни в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Китаристът Радослав Талев, който е преподавател в габровската музикална школа „Звезди в аванс“, си е тръгнал и с приза за нова авторска пиеса, написана специално за конкурса.

Елена Юлиянова, която преподава на малките пианисти в школата по изкуства „Емануил Манолов“ и СУ „Антим I“ в Казанлък, също е носител на специално отличие за работата си с децата.

При китаристите Любомир Върбанов е втори във втора възрастова група. Той учи китара при Николай Минев. Трети е Атанас Чобанов, чийто преподавател е Петър Иванов. В трета възрастова група Анна-Мария Йовчева е спечелила сребърен медал. Тя учи китара при Петър Иванов. И тримата призьори са ученици на СУ „Емилиян Станев”, където се занимават с музикалния инструмент.

При цигуларите Диана Симеонова и Жанина Чолакова са си поделили второто място в най-малката възрастова група. Във втора възрастова група на двете първи места са Велислав Иванов и Ивалина Николова. В трета възрастова група Емил Долчинков е втори, а при големите първи е Йоан-Александър Цанев. Цигуларите учат инструмента в СУ „Емилиян Станев” при Красимира Стефанова или в Младежкия дом, където преподавател е Петя Владкова.

В категорията „Синтезатор“ при най-малките Ева Петрова и Зоя-Авигея Стойкова са спечелили второ място. Във втора възрастова група журито е дало две първи награди на търновски деца и те са за Цветелина Денчева и Йоана Георгиева. В трета група също има две първи награди за Данислав Борисов и Лора Стефанова. Всички тези деца учат синтезатор в СУ „Емилиян Станев” или в Младежкия дом при Станимир Демирев.

Станимир Демирев е преподавател и на акордеонистите, които са спечелили отличия от конкурса – Тихомир Денчев, Валентин Гаврилов, Маргарита Мирчева и Валентин Тодоров. Последните двама са с отличие и като камерен състав. Призьор при акордеонистите е и Йордан Йорданов, който ходи на уроци в Младежкия дом при Делян Пенчев.

Журито е отличило и камерния състав „Дисонанс”, който е група към СУ „Ем. Станев” с преподавател Станимир Демирев.

Близначките Александра и Теодора Даскалови са съответно на първо и второ място сред пианистите. И двете момичета учат в СУ „Емилиян Станев”, а ходят на пиано при Нели Танева. Близначките са победители и като клавирно дуо. Десислава Ангелова от СУ „Емилиян Станев” също има награда, тя учи пиано при Мануела Халваджиева.

СУ „Емилиян Станев“ има отличия и в групата на флейтистите и кларинетистите. При най-малките една първа и две втори награди са получили Десислава Добрева, Ангелина Любомирова и Борис Бошнаков. И тримата учат инструмента при Маргарита Мочукова. Тя е преподавател и на Даная Бенкова и Невена Станчева, които са на първо и второ място във втора възрастова група. При по-големите победители са Мария-Магдалена Желязкова, следвана от Александър Тодоров с преподавател Йордан Цветанов и Анна Пеева. Двете момичета също са ученици на г-жа Мочукова. Нейни деца са и Марияна Димитрова и Йорданка Колева, класирани в призовата тройка в пета възрастова група.

В категорията „Народно пеене” с награди от конкурса са Елена Стефанова, Маргарита Пачникова, Сияна Парашкова, Йоана Серафимова, Елица Маринова, всички са ученици в СУ „Емилиян Станев“ при Магда Личева. В четвърта възрастова група най-добра е Ния Кисьова, възпитаничка на Ана Борисова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *