Писмо до министъра на културата. Къщата на проф. Георги Данаилов сега тъне в бурени и забрава | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Писмо до министъра на културата. Къщата на проф. Георги Данаилов сега тъне в бурени и забрава

Публикувана на: 21.04.2017г. 118 прегледа

Уважаеми г-н министър,

Изпращам ви снимки от имот, който се намира в гр. Свищов, ул. „Княз Черкаски“ N 16. Този имот е бил фамилният на семейство Данаилови, където те са интернирани от София в Свищов. В тази къща е живял и проф. Георги Данаилов, на когото е кръстен и покойният Георги Данаилов. Нееднократно приживе писателят със сълзи на очи се отбиваше на този адрес. Гледката на умишлено „поддържаната“ сграда му въздействаше тежко. Имотът и разрушената сграда в него, макар и дарени на държавата, никога не са били особен интерес за нея.

Местните власти винаги са се отнасяли по един и същи начин: „Не е наша собственост“. Дори и за едно почистване. За тези, които познават творчеството му, Георги Данаилов е една недостижима величина като човек в съвременна България, човек пример, човек стремеж, пътека за всички родолюбци. Надявам се, че и вие като мен смятате, че на това място едно почистване и една паметна плоча е най-малкото, което може да се направи, вместо да съществува змиярник държавна собственост. Особено сега, след кончината на именития писател и драматург.

Надявам се, че ще намерите достатъчно достойнство и ще вземете отношение по въпроса!

Радослав РАШКОВ

гр. Свищов

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *