750 000 евро от Норвегия промениха облика на Античния керамичен център край Павликени | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

750 000 евро от Норвегия промениха облика на Античния керамичен център край Павликени

Публикувана на: 21.04.2017г. 71 прегледа

НОВ ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР, БИЛБОРДОВЕ, ОБНОВЕН И РАЗШИРЕН ПАРКИНГ И 3D ХОЛОГРАМИ ИМА ВЕЧЕ В МУЗЕЯ НА АНТИЧНИЯ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ. Обектът беше обновен и експониран благодарение на спечеления от община Павликени проект по норвежката програма. 750 000 евро получи общината, за да подобри инфраструктурата и да направи консервация на разкритите и експонирани преди години обекти, както и за изграждане и на нова експозиционна площ. Има и тур гайд система на няколко различни езика, която позволява на туристите да слушат историята на центъра, докато се разхождат в него.

Напълно обновен е и пътят, който води до уникалния музей на открито, където вече има и обособени демонстративни грънчарски работилници, в които туристите могат сами да изработят предмет за спомен от посещението си в Античния керамичен център.

Наред с реализацията на проекта общината всяко лято вече организира и археологически разкопки, в които участват доброволци и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Общината и вузът финансират заедно разкопките, които се водят от Калин Чакъров, археолог в Историческия музей в Павликени. Проучванията бяха възобновени преди няколко години със съдействието на доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей в старата столица след 33 г. прекъсване. През 1981 г. е бил последният археологически сезон на този уникален обект. Тогава умира археологът Богдан Султов след находка в Бутово. Там той попаднал на пещ за детски играчки и сърцето му не издържало на вълнението.

С. БОЯНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>