Битакът в Полски Тръмбеш – любопитно преживяване в сряда | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Битакът в Полски Тръмбеш – любопитно преживяване в сряда

Публикувана на: 19.05.2017г. 350 прегледа

ВСЯКАКВА ТЕХНИКА ВТОРА РЪКА ОТ ГЕРМАНИЯ ЗАЛИВА БИТАКА В СРЯДА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. Предприемчив мъж от друга област кара по няколко буса и предлага от ютия до уредби и всякакви машинки. Друг търговец пък е изнесъл перални машини и елуреди, също втора ръка, но работещи и на изгодни цени. На тръмбешкия пазар могат да се намерят и всякакви резачки, части за какво ли не и дори сръчни майстори, които правят ремонти на място.

Един от тях е 73-годишният Борис Куртев от Трявна, който всяка седмица отваря импровизираната си работилница за поправка на велосипеди. Дядо Борис е бивш електроинженер, но си намерил занимание преди няколко години и открил, че тук има работа. Той си носи спици за велосипеди, вериги за различни модели и всякакви други части плюс огромна чанта с инструменти.

„Аз не вземам много пари, между 2 и 5 лева, а понякога и по-малко. Но имам клиенти и затова пътувам до тук всяка сряда. За една спица искам по 20 стотинки и ако сменя десет например, изкарвам за кебапче и бира от един клиент“, се смее възрастният майстор. Той се оказа само една от атракциите на този пазар.

Другата част от битака, който е дълъг повече от километър, е пълен с дрехи, обувки и бельо. Тук излагат стоките си търговци от четири-пет области. От другата страна – край автогарата, е зеленчуковата борса, където по това време има разсад от градините на хората от общината, пресни картофи и много емоции, защото за всички разходката до битака в Полски Тръмбеш освен пазаруване е и среща с познати и приятели.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Битакът в Полски Тръмбеш – любопитно преживяване в сряда"

  • 19.05.2017 в 15:11

    Разходете се и до Павликени.Там пазарен ден е вторник,а за хората особено от близките села е празник

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *