Великотърновец снабдява Европа с пеперуди от ферма в дома си | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Великотърновец снабдява Европа с пеперуди от ферма в дома си

Публикувана на: 19.05.2017г. 442 прегледа

Роман Рачков продава яйца на колекционери и търговци… по пощата

 

НЕОБИЧАЙНО ХОБИ Е ПРЕВЪРНАЛ В БИЗНЕС ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦЪТ РОМАН РАЧКОВ. 49-ГОДИШНИЯТ АГРОНОМ отглежда в дома си стотици пеперуди, чиито яйца продава на колекционери и специализирани фирми в цяла Европа. Според него само от една пеперуда могат да се докарат около стотина евро. „Доставям и изпращам яйцата по пощата в пликове. Те са микроскопични. Пазарът ми е основно в Германия, Австрия и Холандия. По професия съм агроном и съм специализирал бубарство. Парадоксален е фактът, че в миналото България е била на второ място на Стария континент по отглеждане на буби, а сега у нас има само 2 – 3 земеделски производители във Врачанско. За тях там има дори научен институт, но като опитах да се снабдя с яйца, ми дадоха баснословни цени и за мен бе доста по-изгодно да си ги доставя от Испания. Започнах с отглеждането преди половин година и сега имам сравнително добра ферма“, разкрива Рачков. Според него пеперудите могат да бъдат доста успешен бизнес, който не изисква особени суровини и средства. Търсенето на яйца е предимно от колекционери и природолюбители, както и от специализирани ферми. Пеперудата е смятана за насекомо на щастието, успеха, благополучието… Вярването идва от Япония, където пеперудите са на особена почит. Тамошен обичай, заимстван и в повечето източни култури, е по време на сватбени тържества, както и различни церемонии и даже бизнеспреговори да се пускат пеперуди. Роман припомня, че преди няколко години родният парламент е платил 50 хил. лв. за доставка на… пеперуди именно за подобни цели. В момента у нас пеперуди за церемонии предлагала единствено бизнесдама от Русия, която живее в София.

peperuda1ПЕПЕРУДАТА СЕ ОКАЗВА СЪЩЕСТВО С ОГРОМНА ПОЛОВА МОЩ

„Те са невероятни любовници и могат да правят секс без прекъсване 24 часа. 20 на сто от живота им минава в любов. Като се има предвид, че живеят между седмица и десет дни, защото нямат храносмилателна система, си е направо геройство. Реално една пеперуда живее само за да се размножава. Представете си дали един човек може да прекара около 20 години, правейки непрекъснато любов, без да спира и да се храни“, коментира Рачков. Той обяснява, че яйцата на пеперудите се излюпват след около десет дни, като преди това се съхраняват на сенчесто място с постоянна температура от 24 градуса и висока влажност. След оформянето на ларвата и пашкула се появява гъсеницата. „Само гъсеницата се храни, тя е истински унищожител. В кутия с десетина слагам клонче лигиструм, каквито има в парковете, и след час цялата листна маса е ометена. В малкото си време живот пеперудите могат да снесат около 30 – 40 яйца дневно, чиято цена е около 15 евро.

peperuda2РОМАН РАЧКОВ Е ГОТОВ ДА СЪЗДАДЕ ОРАНЖЕРИЯ НА ОТКРИТО С ПЕПЕРУДИ КАТО АТРАКЦИЯ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

„Една от идеите ми, които ще предложа на кметството, е да се направи специална оранжерия с пеперуди, включително и екзотични видове, но акцентът ще е с такива, които се срещат в региона. Подобно начинание не е скъпо“, разкрива още агрономът. Според него срещу символична такса жителите и гостите на града ще могат да се разхождат сред рояци красиви пеперуди и да се снимат с тях. Ефектът ще е и обогатяване на знанията, защото ще може да се наблюдава целият цикъл от живота на насекомите. Роман припомня любопитната история на копринената пеперуда, чиято родина е древният Китай, където се е отглеждала отпреди 4 хил. години. Изнасянето на буби или бубено семе извън границите на империята се наказвало със смърт. През 550 г. византийският император Юстиниан отказал да плаща на Китай за скъпата коприна. Той вербувал двама персийски монаси и ги изпратил със задачата да откраднат тайната за производството на коприна. Две години по-късно монасите се завърнали в Константинопол с ларви на копринена буба и семена от черничеви дървета, скрити в кухините на техните бамбукови бастуни.

Днес този селскостопански отрасъл е застъпен в много страни. Япония е най-голямата производителка на пашкули на човек от населението, а България до 70-те години на ХХ век се нарежда на трето място в света по производство на пашкули на човек от населението след Япония и Корея.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *