Великотърновските социалисти пред дилемата – с Нинова или с Миков? | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Великотърновските социалисти пред дилемата – с Нинова или с Миков?

Публикувана на: 19.05.2017г. 101 прегледа

ЧЕТИРИ ОФИЦИАЛНИ НОМИНАЦИИ ДО МОМЕНТА И ДВЕ ОСНОВНИ ЛОБИТА ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА НАДМОЩИЕ НА ПРЕДСТОЯЩАТА общинска конференция на търновските социалисти, която ще се проведе тази събота.

Както „Борба“ вече информира, извънредният форум на БСП в старата столица се наложи, след като досегашният председател Валентин Ламбев бе избран за народен представител. Въпреки че през годините на двата си мандата той до голяма степен успя да обедини разбунената общинска организация, търновските червени активисти пак заформят интрига около личността на новия шеф и неговия управленски екип.

Настроенията в столетницата в болярския град, освен на лична основа, са провокирани и от националната линия в партията, твърдят местни социалисти. Те са категорични, че на форума в събота членовете на партията са пред истинска дилема – дали да останат в линията на новата председателка Корнелия Нинова, или да си спечелят имиджа на една от общинските организации в орбитата на вътрешнопартийната опозиция около бившия лидер Михаил Миков. Впрочем националните авторитети в левицата се „борят“ за доверието на всяка една от местните структури предвид конгресната поправка в устава председателят на БСП да се избира пряко отдолу. Така общинските организации стават с ключово значение в бъдещия вот за председател, а в това много вътрешни опозиционери виждат шанс за реванш на отстранените след идването на Нинова.

За доверието на съпартийците си в събота ще се състезават поне четирима номинирани, той като е възможно на самата конференция също да се издигнат кандидати за общински председател, стига те да бъдат подкрепени от 10 подписа. 220 делегати ще трябва да гласуват доверие или на досегашните заместници на Ламбев – Христо Бижев, Валерия Дончева и Димитър Чолаков, или на Стефан Стефанов. Първите трима безспорно са в от един кръг и споделят линията на Корнелия Нинова. Фаворит между тях е Христо Бижев и дори е възможно другите двама да си направят отвод. Впрочем той се радва на подкрепата на досегашния председател, както и на почти цялото Изпълнително бюро. Очаква се и самата Лечева да му удари рамо, макар и негласно, тъй като и тя е близка до председателката на партията. Тези, които го подкрепят, казват, че досегашната му партийна дейност е изключително впечатляваща, самият той е мотивиран, а за по-малко от година е успял да възстанови осем основни партийни организации в общината. Критиците му обаче изтъкват, че бил малко популярен извън средите на БСП.

Вторият кръг, който стои зад кандидатурата на Стефан Стефанов, се изживява като вътрешна опозиция. В БСП шеговито го наричат кръга „Камбаната“ по едноименното заведение, където активистите често се събират. Самият Стефанов също има блестяща партийна кариера въпреки младостта си. Той е втори мандат местен парламентарист, беше зам. областен управител по време на правителството на Орешарски и дори член на националното партийно ръководство от времето на председателя Миков. Стефанов се ползва с доверието на по-старшите авторитети в БСП във Велико Търново в лицето на тримата бивши депутати Бойко Великов, Стоян Витанов и Мариана Бояджиева. Опонентите на това лоби твърдят, че кръгът „Камбаната“ се бори за влияние в партията. Нещо повече, местни социалисти са категорични, че подобно на бизнесмена Гергов търновският кръг със звучно име всъщност споделя линията за сближаване с ГЕРБ и общо консумиране на властови ресурси. Даже сред част от актива вече се „върти“ снимка на… търновския кмет Даниел Панов и Стоян Витанов, които иначе минава за върл критик на управлението в старата столица.

ТЪЙ КАТО И ДВЕТЕ ЛОБИТА ИМАТ СИЛНО ВЛИЯНИЕ, БИТКАТА В СЪБОТА СЪВСЕМ НЕ ИЗГЛЕЖДА ПРЕДРЕШЕНА, ЗА разлика от други години и предишни общински конференции. Тя обаче няма да бъде просто битка на силни личности и политически аргументи, а на две генерални тенденции в столетницата.

Елена ЧАМУРКОВА

loading...

Коментари за "Великотърновските социалисти пред дилемата – с Нинова или с Миков?"

 • 19.05.2017 в 13:28

  До кога вътрешно партийните ни проблеми ще се решават от интриганти, използвайки в-к Борба.Ако смятате че сте прави, излезте и защитете твърденията си на конференцията.Но явно не ви стиска, защото ще се изправите срещу морала на болшинството делегати.Авторитет се гради с работа и с годините , затова се целите не където трябва. Но Великотърновската организация не веднъж е доказала, че не търпи интриганти и те ще получат отговор.

  Отговор
 • 19.05.2017 в 14:12

  Абе Ламбев уж обединител, пък партията се разцепила и имало две лобита… Мирко Робов като е докладвал да се напише статията нещо не го е домислил май….

  Отговор
 • 19.05.2017 в 14:54

  Ама те БСП имали председател слънце, да им се чудиш чак… А кой ще му погледне фирмите, че всичките ги направи офшорки и са на Маршаловите острови. Ламбев ще си спестява данъците, ама нашите ще ги разпределя като депутат в парламента…

  Отговор
 • 19.05.2017 в 19:52

  Крайно време е алчните за власт «известни» в БСП да дадат път на моралните, мотивираните, всеотдайните «неизвестни».

  Отговор
 • 21.05.2017 в 18:28

  Хвани единият, удари другите. Стари номенклатурни муцуни. Защо ни занимават с това?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *