1800 зрелостници ще се явят днес на първата матура, камери ще следят да няма преписвачи | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

1800 зрелостници ще се явят днес на първата матура, камери ще следят да няма преписвачи

Публикувана на: 19.05.2017г. 79 прегледа

БЛИЗО 1800 МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА СЕ ЯВЯТ ДНЕС НА ПЪРВИЯ ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА. 417 квестори ще се грижат да няма преписвачи и изпитът да мине без проблеми. В 24 училища в областта се провежда матурата по български език и литература, зрелостниците са разположени в 161 зали.

На втората матура на 22 май, която е по предмет по избор, но също е задължителна, ще се явят 1500 души. За нея са ангажирани 147 зали в същите 24 училища и 407 квестори.

Географията остава един от най-предпочитаните предмети за втората матура. Тази година за този тест заявления са подали 431 зрелостници. По биология има с трима кандидати повече – 434. На теста по английски искат да се явят 344 момчета и момичета, а за предметите от философския цикъл – 122. На изпит по математика ще отидат 77 абитуриенти, по история и цивилизация – 68, по химия и опазване на околната среда – 14, а по физика и астрономия – 8. Само шестима искат да се пробват на матура по руски език. Изпит по испански ще държат 20 младежи, по немски – 17, и по френски – 9 абитуриенти.

344 зрелостници от професионални гимназии ще се възползват от правото си да се явят на държавен изпит по теория и практика. От тази година оценките от препитването по професия се признават за положен втори задължителен държавен изпит.

ВСИЧКИ УЧИЛИЩА, В КОИТО ИМА МАТУРИ, СА ОПАСАНИ С КАМЕРИ И как вървят изпитите, ще наблюдават не само квесторите. Камерите ще бъдат следени във всяко училище, в Регионалния инспекторат по образованието, дори и в Министерството на образованието и науката ще има хора, които ще гледат какво се случва в залите.

За първи път тази година тестовете са организирани в три модула. Зрелостниците ще получават всеки модул поотделно. За 60 минути те трябва да се справят с първия модул в матурата по български език и литература. Модулът съдържа въпроси, които изискват затворени отговори. Същото е времето и за решаване на втората част от теста, в който въпросите изискват отворени отговори. За третия модул, който е задача по изучавано произведение, са отредени 120 минути.

В три части е тестът по всички езици, както и по предмета „Философски цикъл“, но там времето за работа е съответно 60 – 90 – 90 минути. Тези, които са избрали да се явят на изпита по математика, химия, биология и физика, ще имат само по два модула, като първия трябва да решат за 90 минути, а втория – за 150 минути. Всички работят общо 4 часа.

ТРИ ОЦЕНИТЕЛСКИ ЦЕНТЪРА СА ОБОСОБЕНИ ВЕЧЕ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те са във Велико Търново и в Свищов. Според нововъведенията тази година всички матури заминават за София, където трябва да бъдат сканирани и още на следващия ден качени в общата система. Тогава започват работа проверителите. В СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново и в СУ „Димитър Благоев“ в Свищов ще работят тези, които проверяват матурата по български език. В Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в старата столица са ситуирани проверяващите за втората матура – общо 13 оценители.

НА СЪЩИТЕ ДАТИ – 19 И 22 МАЙ, СА И ИЗПИТИТЕ НА ВСИЧКИ 1769 ЗАВЪРШВАЩИ СЕДМОКЛАСНИЦИ. Приемните изпити по български език и математика се провеждат в учебното заведение, където детето завършва 7 клас. Тестовете на седмокласниците съдържат по два модула, като първият е от програмата за национално външно оценяване. За първи път третият изпит – по чужди езици, е по желание. Този изпит ще се проведе на 29 май, а резултатите ще се приравняват по Европейската езикова рамка. 620 тийнейджъри са поискали да се явят на английски език, седем са заявили желание да решават теста по немски и едва четири деца ще отидат на този по руски език.

Седмокласниците се борят за място в 79 утвърдени паралелки. 39 от тях са професионални, останалите 40 са профилирани.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *