Държавната лотария е като лампата на Аладин - печелиш, само като потъркаш билетчето

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Публикувана в брой: 68 / 2011-04-07
Видяна: 6285 пътиМилена, Калина и дядо Добри

Тази хазартна игра има 120-годишна история в България

ДЪРЖАВНАТА ЛОТАРИЯ НА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН ОТ ПРОСТИЧКИТЕ НАЧИНИ ЧОВЕК ДА СТАНЕ МИЛИОНЕР. При това на момента и само срещу левче или два, защото толкова струват билетчетата. Достатъчно е да не подминавате красивите момичета и възрастните хора, които предлагат билетите. На някои от тях печалбата се вижда на секундата, в която потъркате с остър предмет на указаното място. Съща както е при лампата на Аладин.
Пет моментни лотарийни билета предлага държавната лотария в момента, освен билети от познатата традиционна игра. Те са кръстени „Черен Петър”, „Големият удар”, Златна треска”, „Зодиак” и „Милионер”. Само последното билетче струва два лева, но затова пък голямата печалба там е 1 млн. български лева. Лотарията раздава коли, видеокамери, мобилни апарати, екскурзии зад граница и дори едногодишни ренти. Последната печалба във Велико Търново е именно такава рента. Късметлийката се оказала жена, която е печелила пари и преди две години. Сега късметът й донесъл рента, която й осигурява 12 месеца по 500 лв., без да полага никакви усилия за това.
„Младите хора са много любопитни и с удоволствие си купуват билетчета от мен. Някои от тях печелят от най-дребните суми – едно левче, и вместо да си вземат печалбата, продължават да купуват билет, докато оттам не им се усмихне надписът: „Опитайте пак”, разказва Милена Иванова. Тя е дванадесетокласничка в СОУ „Вела Благоева” и заедно със съученичката си Калина Ангелова са сред най-младите дистрибутори на билети на Държавната парично-предметна лотария. Двете момичета навършили 18 г. и решили, че по този начин могат сами да печелят пари. „Доволни сме. Получаваме 12% от печалбата от продадените билети, пък и това е прекрасен начин да си запълваме времето”, усмихва се и Калина. „Баща ми ми е голям фен. Той не пропуска никога да си купи билет, щом донеса вкъщи новите партиди”, обяснява Милена.
За разлика от тях, Добри Добрев е решил, че повече му харесва да работи в „офис”. Неговата канцелария се намира точно до стоматологията и в подножието на Паметника на Васил Левски. Там той си е харесал един квадратен метър, в който понякога събира дузина почитатели. Дядо Добри работи като пласьор на лотарийни билети вече 20 г. и в момента е доайенът на дистрибуторите. „Навремето съпругата ми ме въвлече в този бизнес и аз изобщо не съжалявам. Зарадвал съм толкова много хора, че самият аз съм вече богат. Имам си постоянни клиенти, които купуват само от мен и само при мен проверяват дали печелят. Понякога печелят – раздавал съм пари от порядъка на 10 000 лв., даже автомобил съм давал”, с гордост обяснява дългия си професионален път в лотарията дядо Добри. Той се захванал с пласирането на билети веднага след като се пенсионирал като военен. Всеки ден е навън, независимо от това колко е студено или горещо. Дисциплината му го е калила и той вече не помни от колко години не е боледувал.
„Едно време хората купуваха много билетчета. Имал съм клиенти, които всеки път си взимат по 10-20, директори на предприятия, които купуваха билети за служителите си по Нова година. Хората вярваха в чудеса. Сега не вярват. Не е вярно, че нямат пари за билетче, просто вяра нямат”, тъжно казва дядо Добри. И държи на всяка цена да каже, че лотарията не е измама, а честна игра, в която влагаш малко, а печелиш много емоции. Той е почитател на традиционната лотария, която българите играят от незапомнени времена. На билетчето сега е изписана сериозната цифра 75, която указва, че в този си вид билетът съществува вече 75 години.
„НЯКЪДЕ СЛЕД 2005 Г. ЗАПОЧНА СПАДЪТ В ДЪРЖАВНАТА ЛОТАРИЯ И ПРОДАЖБИТЕ СЕРИОЗНО НАМАЛЯХА. Затова сега съм започнал да разработвам нови стратегии, за да съживим отново играта”, казва регионалният директор на регион Североизточен Деян Хаджийски. Той ръководи делата на лотарията в шест области – Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград и Силистра. Започнал е навсякъде да подновява и подмладява състава на пласьорите. „Избирам хората, когато им повярвам. Билетите се дават на концесия, затова са ми нужни честни хора. Ако някой има колебание, бих искал да кажа, че е напълно реално да си спечели една минимална работна заплата от продажбата на билети. При това тази работа може да бъде допълнителен доход”, обяснява г-н Хаджийски. Той е започнал и да подписва договори с различни предприятия и търговски обекти, в които може да разположи стелажите си за билетчета, и така да амбицира любопитните хора да си купят билетче. За първи път, откакто съществува лотарията, билетчета могат да се купят и по РЕП-те.
Печалби от порядъка на 10 000 и 50 000 лв. са идвали във Велико Търново. В новогодишните игри търновци са печелили телевизори, видеокамери, компютри, мобилни апарати. „А много често, даже е традиция, хората да не си търсят печалбите. Те имат за това 45 дни, но дори и след това не идват. Чудя се как става така, вероятно си губят билетите или пък ги получават на производствени купони, и просто ги забравят след това”, включва се в разговора координаторът Таня Колева, която има неколкогодишен стаж в лотарията и десетки случаи на непотърсени печалби.
ДЪРЖАВНАТА ЛОТАРИЯ ИМА БЪДЕЩЕ, ЗАЩОТО Е ДЪРЖАВЕН ПРИОРИТЕТ. „Традиционната се разиграва веднъж в месеца, но много често лотарията пуска тиражи с някаква кауза. Понякога парите отиват за деца на загинали полицаи, за социални домове, сега предстои един тираж специално за Министерството на отбраната. Останалите игри, които са традиция и са веднъж в месеца, дават печалбата в държавната хазна. Парите отиват за развитие на културата в България”, уточнява г-н Хаджийски.
ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ЛОТАРИЯ Е БИЛА УЧРЕДЕНА ПРЕЗ 1898 ГОДИНА. Това е станало с Указ N 236, подписан от княз Фердинанд и обнародван в „Държавен вестник” от 21 януари 1898 г. До Балканската война лотарията е към Столична община, а след това отива към държавата.
През 1922 г. е възникнала идеята за учредяване на Държавна лотария на България, която след продължителна подготовка се реализира на 3 декември 1935 г., когато Министерският съвет приема наредба „Закон за Българската държавна лотария“. С царски указ от 2 януари 1936 г. за първи директор на лотарията е бил назначен д-р Петко Д. Петков, бивш пом.-кмет на Столичната община, като фактически от тази дата започва да функционира и Българската държавна лотария. Първият тираж на държавната лотария е теглен на 5 април 1936 г. в салона на Военния клуб в София.
През годините на Втората световна война държавната лотария преустановява своята дейност и е възобновена едва през 1958 г., когато с указ на Президиума на Народното събрание се учредява Държавна парично-предметна лотария. Указът обаче се оказал непригоден в навечерието на промените през 1989 г. и през 1993 г. е изменен и допълнен със закон, който дава възможност на държавната лотария да провежда и други видове лотарийни игри, а не само т.нар. традиционна лотария с билетчета и ежемесечни тиражи на нейните дялове.
През 1994 г. са въведени т.нар. моментни лотарийни игри с триещи се билетчета. Първата игра е била с емблематичното мото „Само секунди и вече богат“. От началото на пускането на пазара на първата игра до момента са произведени 43 моментни лотарийни игри с общ тираж повече от 175 млн. билета.
От 1997 г. Българската държавна лотария е редовен член на Европейската асоциация на държавните лотарии и тотализатори и участва активно в нейната дейност.
„Билетчетата се печатат в Швейцария и, да не амбицирам никого сега, но не могат да бъдат фалшифицирани. Правени са опити, винаги има мераклии да пробват, но опитите все са неуспешни”, усмихва се Деян Хаджийски.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting