262 свободни места има в училищата в областта след второто класиране

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Публикувана в брой: 125 / 2011-07-04
Видяна: 2839 пъти

ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ „В. Друмев” с най-висок минимален бал

262 СВОБОДНИ МЕСТА ИМА В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ И ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО С ПРИЕМ СЛЕД СЕДМИ КЛАС. Това стана ясно след края и на второто класиране.
Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново продължават да държат най-добрия минимален бал, с който приемат ученици тази година. Само до 29, 606 от максимален 36 е паднал балът в паралелката по информационни технологии на математическата гимназия. При първото класиране последният приет ученик там беше с 29, 624. В специалността „Биология и здравно образование” балът остава висок - 28, 876, след като при първия тур там влизаха деца с бал 29.
Езикова гимназия тази година има най-висок бал в паралелките си по английски и немски език и немски с втори чужд английски. С 28, 822 влизат последните в списъка деца, които са решили да учат първи чужд - английски език. При първото класиране балът им беше паднал едва до 30, 5, сочи справката на Регионалния инспекторат по образование във Велико Търново.
СОУ „Емилиян Станев” застана начело на класацията с паралелката си по музика, където е ученикът с най-висок бал в цялата област - 34, 804. Иначе балът там е паднал до 27, 053 при първото класиране и няма промяна при втория тур. С 34, 769 е второто по успех дете в областта и то е прието в Държавната търговска гимназия в Свищов. Третото място е за Математическата гимназия във Велико Търново, където е приет ученик с бал 34, 642.
В паралелката по организация на туризма и свободното време в Професионалната търговска гимназия „Д-р Васил Берон” е отчетена най-голяма разлика в баловете. Максималният бал там е 33, 483, а минималният след второто класиране – 18, 143, който е и най-ниският за цялата област.
77 УЧЕНИЦИ СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В КЛАСИРАНЕТО И ПРИЕТИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАПИСВАТ ОТ ДНЕС ДО СРЯДА ВКЛЮЧИТЕЛНО. Незаетите места ще бъдат обявени на 8 юли, когато ще бъде направено и третото класиране. Документи за участие в него се подават на 11, 12 и 13 юли само в ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново от 8:00 до 18:00 часа. Едва тогава учениците имат право да пренареждат желанията си.
1052 момчета и момичета подадоха документи за участие в приема тази година. А 1339 седмокласници имаха право да направят това. Някои обаче са избрали да останат да учат и осми клас в старото си училище, а има и деца, които избират специалности в други области на страната.
Заради липсата на желаещи 10 от обявените специалности в Търновска област бяха закрити още при първия етап на класирането. Те са обединени по половинки в пет паралелки. Така Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново отново не успя да събере достатъчно ученици за новите си специалности „Компютърна графика и моден дизайн”. Закрити бяха и паралелките „Локомотиви и вагони” и „Търговска експлоатация в жп транспорта” в Професионалната гимназия по жп транспорт „Н. Й. Вапцаров” в Горна Оряховица, както и „Икономика и мениджмънт” и „Екология и опазване на околната среда” в Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени. Това е и гимназията, която тази година записва нулев интерес към едната си специалност - и това е „Екология и опазване на околната среда”. В Професионалната гимназия „Асен Златаров” в Свищов не стана паралелката, съставена от специалностите „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” и „Промишлена електроника”. Закрита беше и профилираната паралелка по биология и здравно образование в СОУ „Емилиян Станев” в старата столица.