Шведският концерн „Волво” завлечен с 600 000 лв. от афера с камиони

Нели СУКОВА

Публикувана в брой: 130 / 2011-07-11
Видяна: 2561 пъти

Машините изчезнали в Сирия, по документи пласирани за 60 000 лв. на търновска фирма

ШВЕДСКИЯТ АВТОМОБИЛЕН КОНЦЕРН „ВОЛВО” Е ЗАВЛЕЧЕН С НАД 600 000 ЛЕВА ОТ АФЕРА С ТРИ ВЛЕКАЧА И ТРИ ПОЛУРЕМАРКЕТА, научи „Борба”. Представителството на световната фирма в столицата „Волво Трак Корпорейшън” (ВТК) в лицето на украинеца Олександър Санин се е видяло в чудо заради грандиозната измамна схема, която е засечена и реализирана във Велико Търново.
През 2008 г. габровецът Димитър Златев решава да си купи камиони от „Волво”. По онова време фирмата му „Добрина Златева ДЗ” се занимава с превози и развива реална дейност. 55-годишният днес бизнесмен влиза в преговори с представителството на шведската компания в София за пазаруване на три влекача с три полуремаркета на стойност 318 900 евро. Бил подписан договор за сделката с 20% авансово плащане и разсрочване на плащането за четири години на 48 вноски. Освен това бил направен и договор за залог по Закона за особените залози с въпросната техника. След известно време обаче Димитър Златев и фирмата му спрели плащанията и ВТК вписали неизрядната сделка в Централния регистър по Закона за особените залози, после дали Златев на съдебен изпълнител.
МЕЖДУВРЕМЕННО ОБАЧЕ СЕ ПОЯВЯВА ПРИЯТЕЛ НА ЗЛАТЕВ В ЛИЦЕТО НА ИВЕЛИН ГАСЕРОВ. Бизнесменът от Горна Оряховица води преговори с шведската компания и обещава да преведе 28 000 евро. Водят се преговори за тристранно споразумение за поемане дълга на Златев от Гасеров, но до подписване на такъв документ така и не се стига. Докато трае всичко това, Димитър Златев обаче продава камионите на търновската фирма „Мите” ЕООД. Сделката е за смешната сума от 60 000 лева и само по документи. Пак изневиделица изплува и дълг от 100 000 лева на „Мите” към Жоро Американеца. Мъжът прибира за кратко камионите заради дълга, но след като от ВТК стават много настоятелни в търсенето на неплатената техника, за да си я приберат обратно, Американеца я връща на „Мите”.
ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПО ВСЕ ОЩЕ НЕВЕДОМИ ПЪТИЩА КАМИОНИТЕ НАПУСКАТ страната през Турция и заминават за Сирия с фалшиви документи. Неизвестно как и неизвестно от кого. По данни на разследването машините все още са някъде в Сирия и вероятно продадени, но това ще установи дело за вещно укривателство на Великотърновската прокуратура.
Засега на съд е даден Димитър Златев, а останалите имена от този материал са само свидетели. Габровецът е обвинен по чл. 217 от НК в злоупотреба с доверието на шведската компания „Волво” чрез нейното българско представителство ВТК и в присвояване чрез неизгодна сделка по чл. 202 от НК, защото е продал само за 60 000 лева машини на стойност 318 900 евро. Според експертиза по досъдебното производство камионите струват 586 634 лева, което си е чиста вреда за шведския концерн. И то без лихвите и пропуснатите ползи по скрепената с документи сделка.
В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ОПРЕДЕЛЕНО ПРОЗИРА ЛИХВАРСКА КЛОПКА С ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА. В момента фирмата на обвиняемия Димитър Златев е източена и в процедура по несъстоятелство, но кредиторите няма какво да вземат. Търновската фирма „Мите” пък си има нов собственик в лицето на румънеца Щефан Вършан и няма нищо общо с предмета си на дейност от 2008 г., нито със собствениците. Димитър Златев пък има и други фирми в съдружие с Христос Натридис и Евангелос Спанос. Въпросната „Алфа Гама” ООД се занимава с външнотърговска дейност, експорт и реекспорт, сочи справка в Търговския регистър.
Засега Златев е с мярка за неотклонение „подписка” и не е осъждан, не се признава за виновен и твърди, че не е имал намерение да мами никого. Доверил се е на бизнесмени от Търновска област, когато е закъсал с вноските към „Волво Трак Корпорейшън”. Делото във ВТРС все още не е насрочено, но прокуратурата е внесла обвинителния акт срещу Димитър Златев, разбра още „Борба”.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting