Шведският концерн „Волво” завлечен с 600 000 лв. от афера с камиони

Нели СУКОВА

Публикувана в брой: 130 / 2011-07-11
Видяна: 2613 пъти

Машините изчезнали в Сирия, по документи пласирани за 60 000 лв. на търновска фирма

ШВЕДСКИЯТ АВТОМОБИЛЕН КОНЦЕРН „ВОЛВО” Е ЗАВЛЕЧЕН С НАД 600 000 ЛЕВА ОТ АФЕРА С ТРИ ВЛЕКАЧА И ТРИ ПОЛУРЕМАРКЕТА, научи „Борба”. Представителството на световната фирма в столицата „Волво Трак Корпорейшън” (ВТК) в лицето на украинеца Олександър Санин се е видяло в чудо заради грандиозната измамна схема, която е засечена и реализирана във Велико Търново.
През 2008 г. габровецът Димитър Златев решава да си купи камиони от „Волво”. По онова време фирмата му „Добрина Златева ДЗ” се занимава с превози и развива реална дейност. 55-годишният днес бизнесмен влиза в преговори с представителството на шведската компания в София за пазаруване на три влекача с три полуремаркета на стойност 318 900 евро. Бил подписан договор за сделката с 20% авансово плащане и разсрочване на плащането за четири години на 48 вноски. Освен това бил направен и договор за залог по Закона за особените залози с въпросната техника. След известно време обаче Димитър Златев и фирмата му спрели плащанията и ВТК вписали неизрядната сделка в Централния регистър по Закона за особените залози, после дали Златев на съдебен изпълнител.
МЕЖДУВРЕМЕННО ОБАЧЕ СЕ ПОЯВЯВА ПРИЯТЕЛ НА ЗЛАТЕВ В ЛИЦЕТО НА ИВЕЛИН ГАСЕРОВ. Бизнесменът от Горна Оряховица води преговори с шведската компания и обещава да преведе 28 000 евро. Водят се преговори за тристранно споразумение за поемане дълга на Златев от Гасеров, но до подписване на такъв документ така и не се стига. Докато трае всичко това, Димитър Златев обаче продава камионите на търновската фирма „Мите” ЕООД. Сделката е за смешната сума от 60 000 лева и само по документи. Пак изневиделица изплува и дълг от 100 000 лева на „Мите” към Жоро Американеца. Мъжът прибира за кратко камионите заради дълга, но след като от ВТК стават много настоятелни в търсенето на неплатената техника, за да си я приберат обратно, Американеца я връща на „Мите”.
ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПО ВСЕ ОЩЕ НЕВЕДОМИ ПЪТИЩА КАМИОНИТЕ НАПУСКАТ страната през Турция и заминават за Сирия с фалшиви документи. Неизвестно как и неизвестно от кого. По данни на разследването машините все още са някъде в Сирия и вероятно продадени, но това ще установи дело за вещно укривателство на Великотърновската прокуратура.
Засега на съд е даден Димитър Златев, а останалите имена от този материал са само свидетели. Габровецът е обвинен по чл. 217 от НК в злоупотреба с доверието на шведската компания „Волво” чрез нейното българско представителство ВТК и в присвояване чрез неизгодна сделка по чл. 202 от НК, защото е продал само за 60 000 лева машини на стойност 318 900 евро. Според експертиза по досъдебното производство камионите струват 586 634 лева, което си е чиста вреда за шведския концерн. И то без лихвите и пропуснатите ползи по скрепената с документи сделка.
В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ОПРЕДЕЛЕНО ПРОЗИРА ЛИХВАРСКА КЛОПКА С ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА. В момента фирмата на обвиняемия Димитър Златев е източена и в процедура по несъстоятелство, но кредиторите няма какво да вземат. Търновската фирма „Мите” пък си има нов собственик в лицето на румънеца Щефан Вършан и няма нищо общо с предмета си на дейност от 2008 г., нито със собствениците. Димитър Златев пък има и други фирми в съдружие с Христос Натридис и Евангелос Спанос. Въпросната „Алфа Гама” ООД се занимава с външнотърговска дейност, експорт и реекспорт, сочи справка в Търговския регистър.
Засега Златев е с мярка за неотклонение „подписка” и не е осъждан, не се признава за виновен и твърди, че не е имал намерение да мами никого. Доверил се е на бизнесмени от Търновска област, когато е закъсал с вноските към „Волво Трак Корпорейшън”. Делото във ВТРС все още не е насрочено, но прокуратурата е внесла обвинителния акт срещу Димитър Златев, разбра още „Борба”.