Вестник Борба - Новини от Велико Търново

Ларс Нордби направи във Вишовград международна резиденция за артисти

МЕЖДУНАРОДНА РЕЗИДЕНЦИЯ ЗА АРТИСТИ, КОЯТО РАБОТИ ЦЕЛОГОДИШНО, НАПРАВИ ВЪВ ВИШОВГРАД НОРВЕЖЪТ ЛАРС НОРДБИ. Неговата сънародничка Сийва Хавилтон, която в момента е гост на Ларс в павликенското село, е поредният участник в резиденцията, занимава се с визуално изкуство и прави филм за България. Нейната лента трябва да бъде готова следващата седмица, когато ще се състои и премиерата на филма й във Велико Търново. „Баща ми Кнут е художник, чичо ми Ерик е фотограф, аз самият станах артист и се занимавам с абстрактно изкуство, правя инсталации и просто нямаше как да не измисля такъв проект. Колегите ми от целия свят – Алжир, Берлин, Румъния, Швеция, Дания, Холандия, Ирландия, Норвегия, пристигат тук и творят. Създават изкуство и опознават България“, казва Ларс, който живее постоянно във Вишовград от година и половина.

Read more
ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДЕНЯ
Спорт

БФС получи безвъзмездно право на строеж за 30 г, ще прави нов тренировъчен терен до стадион „Ивайло“

Задвижиха проекта за изграждане на тренировъчен терен към стадион „Ивайло“. Българският футболен съюз, представляван от Борислав Михайлов получава от кмета

Read more
Забава и знание
Какво най-много четохте през този месец 2017 година?

Делчо Иванов от Поликраище създаде най-добрия български сорт пъпеши

През октомври ще представи „Лидер“ на изложение в съседна Румъния ДЕЛЧО ИВАНОВ ОТ ПОЛИКРАИЩЕ СЪЗДАДЕ НАЙ-ДОБРИЯ СОРТ ПЪПЕШИ У НАС, КОЙТО НЕСЛУЧАЙНО НОСИ ИМЕТО „ЛИДЕР“. Той е дело на дългогодишния труд на селекционера и е официално признат със заповед на земеделското министерство, вписан е в списъка на официалната сортова листа на България. Добивите от „Лидер“ са двойно по-високи и достигат между 6 и 8 тона от декар. Самите пъпеши са доста едри и с тегло от 4 до 6 кг, плодовете са сочни и с лек приятен аромат. Новият сорт бе представен на тазгодишното изложение „Агра“ в Пловдив, а в края на октомври ще бъде презентиран и на изложение в Румъния. Амбициите на Делчо Иванов е да пробие на световния пазар и да предложи подходящи сортове първо за съседните страни – Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Русия, а след това и в други държави.

Read more

Предприемач от Русе откупи два 7-етажни блока, част от строителна измама, за да ги довърши

Красимир Даков довършва изоставените преди 8 г. сгради на ул. „Твер“ и „Колоня Товар“ ЕДИН ОТ ИЗВЕСТНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ В РУСЕ КРАСИМИР ДАКОВ Е КУПИЛ ОТ СИНДИК ДВАТА НЕДОВЪРШЕНИ 7-ЕТАЖНИ БЛОКА В НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „КОЛЮ ФИЧЕТО“. Призрачните сгради, които са част от схемата на скандалния предприемач Иван Мутов, вече се правят и ще бъдат препродадени, показа наша проверка. Според запознати сделката е реализирана от фирма на съпругата на Даков, а цената е около 300 евро на квадратен метър. От 2009 г. двата блока, които са в началото на ул. „Твер“ и на „Колоня Товар“, стоят недовършени и на акт 14. По тях обаче вече се работи, а останалите свободни апартаменти се предлагат за продан, видя наш екип на място. Двата блока бяха един от най-големите проблеми както за инвестиралите на зелено в тях измамени собственици, така и за останалите живущи в района, защото се превърнаха в свърталище на гризачи и клошари. Плановете са до края на годината те да се довършат и пуснат в експлоатация, а жилищата в тях да се разпродадат – този път напълно коректно.

Read more

Летни академии за деца без аналог на Балканите създаде в еленското село Дрента 29-годишният Явор Киряков

Българчета от цялата страна и различни краища на света се учат на роботика, математика, физика и химия ЛЕТНИ АКАДЕМИИ ЗА ДЕЦА ОТ IV ДО IX КЛАС БЕЗ АНАЛОГИЯ НА БАЛКАНИТЕ ВЕЧЕ ТРЕТА ГОДИНА УСПЕШНО РАЗВИВА В МАЛКОТО СЕЛЦЕ ДРЕНТА 29-годишният Явор Киряков. През последните два месеца в читалище „Просвета“ в населеното място в Еленския балкан се учат около 200 българчета от цялата страна и такива, родени в ЮАР, Германия, Париж, Калифорния, Ню Йорк. На роботика, физика, биология, математика и други науки ги обучават не просто педагози, а едни от най-добрите професионалисти, инженери и преподаватели от престижните български университети. Децата кандидатстват за Лятната академия като за висше учебно заведение от международен ранг – сами си пишат мотивационните писма, а фондацията „Университет за деца“, на която Явор е управител, одобрява кандидатурите им. Малчуганите идват в Дрента без своите родители, тъй като идеята е освен познания по съответните природни науки те да придобият основни умения в живота като това да бъдат самостоятелни. Това обаче не е летен лагер, уточнява Явор, а типичен летен университет, тъй като в него се набляга здраво на науките. Ученици и преподаватели са настанени в местно хотелче, хранят се на кетъринг, а учебните им занимания са сутрин от 9.30 до 12.30 и следобед от 14.30 до 17.30. След вечерята,

Read more