Светлозара Станева може да намери приложение на гайтаните във всичко

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Публикувана в брой: 174 / 2011-09-13
Видяна: 1403 пътиМайсторката получи признание и на Панаира на занаятите в Габрово

ВЕЛИКОТЪРНОВКАТА СВЕТЛОЗАРА СТАНЕВА СПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА ЗА ГАЙТАНДЖИЙСТВО в състезание, което беше част от Деветия международен панаир на народните занаяти в „Етъра”. Тя участва в тази надпревара за първи път, защото за първи път организаторите поставят в центъра на панаира този занаят.
„Трябваше да направя два предмета, единият беше задължителен, а вторият – по мой избор. Състезавах се с още шестима гайтанджии”, обяснява г-жа Станева. Задължителният предмет, който трябвало да направят като точно копие на мострата, била една салфетка с гайтани. А когато стигнала до следващия тур, Светлозара избрала да направи елек от червена каша и черни гайтани. „Всъщност определението, което ни дават „гайтанджии”, не е много точно. Ние всички се занимаваме с това да намираме приложение на вече готовите гайтани. Гайтанджиите са само мъже, които изработват гайтаните на специална машина, която се нарича чарк”, уточнява Светлозара Станева. И обяснява, че въпросният чарк е продукт на първия индустриален шпионаж в България. Навремето група габровци виждат машината някъде на Запад и за да я пренесат в България, решават всеки един от тях да изработи от дърво по един чарк. Когато се прибират у дома, дават чарковете на железар и той ги изработва от желязо и го сглобява в машина. Така уредът си остава с името „чарк” в България.
Светлозара Станева предпочита да работи с черен гайтан, защото е по-близко до традицията, а и се съчетава с всичко. Тя пришива гайтани на поли, блузи, елеци, а напоследък все по-модерни стават и палтата с гарнитури от гайтан. „От 1975 г. се занимавам с това. Започнах много млада и в кръжока по битова тъкан в читалище „Искра”. Ръководител тогава ни беше Симеонка Стойчева”, с усмивка се връща назад Светлозара. Там тя се научила да тъче и участвала в ежегодните прегледи на самодейността. Произведенията, които жените изработвали в клуба, са пътували къде ли не по света, стигали са дори до Япония, показвали са ги в Париж и Брюксел.
Само четири години по-късно самата Светлозара Станева оглавила кръжока и останала в него до 1990 г. Промените в България променили и съдбата на клуба. Читалищното ръководство преценило, че повече няма нужда от такъв род занимания и не може да продължава да дава подслон на тъкачките. Клубът се разпаднал, но Светлозара продължила да се занимава с любимия си занаят. Започнала да работи вкъщи и да дава красивите си произведения на чаршията. „Имаше огромен интерес към облеклата, които правех с гайтани. Японците бяха луди. После обаче търговията и там позатихна, но сега отново има светлина в тунела”, казва майсторката, докато показва детските дрешки, на които се е посветила. Тя прави мъжки елечета и роклички с българска бродерия.
Тя сама ги крои, шие ги и след това слага бродерията. „Бродерията няма как да я направя директно върху плата. Първо се монтира една мрежа, върху която правя бродерията. След това тази мрежа се сваля и оставя ефектната шевица”, усмихва се Светлозара.
Близо 35 г. Светлозара Станева е работила в Регионалния исторически музей, където била в отдел „История на България XV-XIX в.”. Там се занимавала с църковните борби, с демографските промени в периода XV-XVIII в., с ленните владения в Търновския край, с революционните борби... Пенсионирала се и днес работи само за удоволствие. Понякога посвещава деня си на това занимание и й трябва една седмица, за да изработи една рокля от край докрай. От 1985 г. е член на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти, откъдето дошла и поканата за участието й в габровския панаир.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting