Ерата Рашев свърши, почва ерата Панов

Публикувана в брой: 213 / 2011-11-08
Видяна: 2596 пътиЕрата Рашев свърши, почва ерата Панов

Николай Ашиков е новият председател на Общинския съвет във В. Търново

БИЗНЕСМЕНЪТ НИКОЛАЙ АШИКОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Както „Борба” пръв прогнозира, 50-годишният председател на структурата на предприемачите в ГЕРБ в областта бе утвърден за шеф на местните парламентаристи на първото заседание на новия Общински съвет. Ашиков бе единствена кандидатура и събра 24 от общо 37 гласа. При тайния вот за него се оказа, че са подадени и 13 недействителни бюлетини. Куриозният момент беше, че първият, който пусна вота си за Николай Ашиков, бе досегашният председател на съвета адвокат Александър Чокойски. В бързината обаче той пусна недействителна бюлетина, тъй като забрави да я постави в плик.
Нито една от другите осем партии не предложи председател. Очакваше се това да сторят БСП, но лидерът на партията Марияна Бояджиева заяви, че в този мандат БСП ще е решителна опозиция за по-добро и прозрачно управление на община Велико Търново. Изборът на председател пък се ръководеше от деветчленна комисия, председателствана от съветничката от ГЕРБ Йорданка Стефанова.
Тържествената сесия започна в 16:30 часа в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание”, която беше изпълнена до краен предел. Да уважат клетвата на новоизбрания градоначалник Даниел Панов и новите съветници, дойдоха депутатите от ГЕРБ Христо Христов, Евгени Стоев и Мирослав Петков, както и административният секретар на партията Цветомир Паунов. В залата бяха още бизнесменът Петър Христов, футболната легенда Трифон Иванов, ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, членове на Обществения съвет, издигнал кандидатурата на Панов, и десетки още представители на културните и деловите среди на болярския град. Първата сесия се водеше от доайена по старшинство – съветника от ГЕРБ Михаил Хараламбиев. Заседанието откри областният управител доц. Пенчо Пенчев. След това председателката на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова връчи на кмета на общината, на съветниците и на кметовете на населени места решението, че са избрани да управляват до 2015 година.
„Всеки от нас ще запише днешния ден сред спомените, които с гордост ще разказва на внуците си. Дано решенията, които ще вземаме заедно, и делата ни бъдат такива, че с тях да се гордеят и синовете ни. Тази зала, тази сграда, Велико Търново… носят паметта за много достойни мъже и жени, оставили трайна следа в националната ни история. Този факт ни обвързва с огромна отговорност”, подчерта в първото си слово като кмет Даниел Панов веднага след клетвата си. Той получи от бившия вече градоначалник Румен Рашев почетните символи на старата столица – ключ и огърлица.
„Ние избрахме в следващите четири години грижата за духовна и културна столица на България, за нашата община да се ползва с предимство пред мислите за личните проблеми. Нашите съграждани ни повериха надеждите си за спокойствие, съзидание и благополучие”, каза още Панов и добави, че това означава работа, сила и много успехи.
Преди словото на Даниел Панов обаче думата взе д-р Румен Рашев, който в последното си слово като кмет взриви тържествената зала. Рашев бе видимо развълнуван и дори на няколко пъти бе на крачка да се просълзи.
„Това е моето последно изказване като кмет на община Велико Търново. Със сигурност обаче то е първото като редови гражданин, отдал значителна част от живота си за развитието и просперитета на Велико Търново и на нашата община и регион. Първото - защото на каквато и позиция да се намирам – властова или на обикновен гражданин - аз не мога да престана да обичам Велико Търново и да се стремя да помагам според силите и възможностите си. Друг е въпросът дали някой ще поиска да правя това, но аз съм свикнал да правя нещата както трябва, пък да става каквото ще”, каза Рашев. Той посъветва новия кмет да се научи да казва „не” и неудържимата му енергия да доведе до просперитет на Велико Търново.
„Давайте трудно Вашата дума. Човек на този пост трябва да може да казва „не”. Често това ще носи много повече ползи на обществото, отколкото по-лекото „да”. Трудното мина. Току-що започна страшното. Пожелавам Ви няколко мандата да бъдете носител на страшната отговорност да бъдете кмет на старопрестолния град, а след това и Вие да попаднете на достоен наследник и да се оттеглите с чувство на изпълнен дълг.”
В последното си слово д-р Рашев отдели внимание и на загубилите изборите.
„За да не стане недоразумение към кого се обръщам, ще нарека всички тях „моделиерите”. Тези, които измислят модели. И тъй като всички те са мои познати, а някои съм считал за приятели, много се изкушавам да им изпратя много поздрави от един „модел”. Но тъй като трибуната задължава, няма да го направя, ако и да ми е било трудно. Добро е всичко, което е добро за Велико Търново”, заключи д-р Рашев и предаде поста на Даниел Панов...

Елена ЧАМУРКОВА