„Нешънъл Джеографик” и немската телевизия CDF заснеха филми за проф. Казимир Попконстантинов

Публикувана в брой: 236 / 2011-12-09
Видяна: 1282 пътиТърновският преподавател търси доказателства, че статуята на Аполон е била издигната край Созопол

„НЕШЪНЪЛ ДЖЕОГРАФИК” НАПРАВИ ФИЛМ ЗА РАБОТАТА НА ПРОФ. КАЗИМИР ПОПКОНСТАНТИНОВ. Екипът на телевизията изкарал няколко седмици с търновеца, който получил и резултатите от две изследвания на намерените миналата година мощи. Антропологическият анализ доказал, че парченцата мощи са на един индивид. А с петрографския анализ на реликвария, направен от проф. Александър Султанов от Минногеоложкия университет „Св. Иван Рилски” в София, пък доказал, че мраморът е от днешните южни граници на Турция. Което ще рече тогавашната Византийска империя. Кутийката, с която са били пренесени мощите от Антиохия до остров Свети Иван, е от вулканична скала от Кападокия, днешна Централна Турция. Тези важни детайли също са влезли във филма, който ще бъде показан по Великден.
Точно на 25 декември пък немската телевизия CDF ще излъчи свой филм за разкритията на проф. Попконстантинов. На острова край Созопол той работи заедно с доц. Росина Костова, която е научен ръководител на разкопките в Преслав в манастира на чергобоиля Мостич. Двамата копаят и в манастира в местността Караач теке във Варна, където са заедно с доц. Костова и с директора на Варненския музей.
„Тази година имахме възможност да доразширим изследванията на южната част на манастира в местността Караач теке и продължихме да работим в сграда южно от манастирския скрипторий. Сградата излезе с дължина 30 м и всъщност достигнахме крайните му граници”, обяснява археологът. Екипът е успял да доизясни неговата строителна история и живот, които се простират от втората половина на 9 век до 17-18 в. Там археолозите са намерили оловен печат, трети за обекта. Намерили са доста керамика от 10 в., монети, датирани към 10-11 в.
Печат е излязъл и при разкопките в манастира на чергобоиля Мостич в Преслав. Печатът е на Георги Синкел и е 12-ият за обекта. Титлата „синкел” показва, че той е бил дясната ръка на патриарха. А от своя страна Мостич е бил дясната ръка на царете Симеон и Петър. Още по-любопитен обаче се оказал един съд, висок около 20 см. Съдът излязъл напълно запазен и е с две дъна. Служил е за претопляне на храна. Свещта или въглените са се поставяли в долното дъно, за да затоплят храната, обяснява професорът и признава, че това е истинско бижу сред направените там открития.
ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ПРОЧУТАТА 13-МЕТРОВА БРОНЗОВА СТАТУЯ НА БОГ АПОЛОН Е БИЛА ИЗДИГНАТА НА ОСТРОВ СВЕТИ ИВАН КРАЙ СОЗОПОЛ, търси проф. Казимир Попконстантинов. Това се е случило 4-3 век пр. Хр. Почти сигурно е, че там е имало светилище на този бог и доказателства за това търси преподавателят във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Професорът направи миналото лято своето най-сериозно научно откритие, попадайки на частица от мощите на свети Йоан Предтеча именно на този остров. Тази година професорът е получил потвърждение, че през 4-3 в. пр. Хр. там е имало селище. Доказателство за тази теза е разкритата от него и екипа му керамика, характерна за този период.
„Преди около 26 г. проф. Божидар Димитров и проф. Виолета Димова за първи път изказаха предположението, че на остров Свети Иван е била издигната бронзовата статуя на Аполон. Тя е дело на Каламис и е най-прочутата статуя на това божество. Според писмените сведения след превземането на Балканския полуостров от Римската империя в средата на I век тя е била взета и при опита да бъде пренесена до Рим е потънала. Но къде точно – вече никой не знае. Аз обаче съм склонен да приема вероятността Каламис тук да е издигнал 13-метровия Аполон”, обяснява проф. Попконстантинов. И уточнява, че той и колегите му отдавна търсят отговор на въпроса защо на това място е построен християнски храм, посветен на св. Йоан Предтеча, и защо островът се нарича Свети Иван. Според археолога в тази топографска приемственост се крие логичният отговор. „Аполон лечителят е бил силно езическо божество, култът към което е бил огромен през Античността. Естествено, след приемането на християнството в този ранен период е било необходимо на църквата да има като контрапункт култ към друг силен светия. След Исус Христос и Богородица, третият по сила светия е Йоан Кръстител. Затова аз съм склонен да приема тезата тук да е имало светилище, посветено на бог Аполон, върху чиито основи са изградени базиликата и манастирският храм от 13 в.”, уточнява проф. Попконстантинов.
Проучванията показали, че централният манастирски храм от 13 в. е бил построен върху два различни терена. Едната му част е легнала върху здрава земя, а по-голямата, южната, е градена върху руини от по-ранен период. Те са основи на сгради от 4-3 в. пр. Хр. Експедицията на търновския преподавател има абсолютно точен датировъчен материал за наличие на селище от този период. А и този факт е бил препотвърден от гл. ас. д-р Олег Александров от Катедрата по археология във ВТУ, който работил над една крепостна стена, която пресича целия остров по неговата дължина изток-запад и е с няколко разклонения. При сондажните й проучвания той открил покривни керемиди и кухненска керамика от 4-3 в. пр. Хр.
Предстои следващото лято проф. Попконстантинов да се върне на острова и да търси още доказателства за това, че Аполон е бил издигнат край Созопол.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА