Афера с внос на 104 тира захар, маскирана като чай, в Г. Оряховица

Стилян НАЙДЕНОВ

Публикувана в брой: 175 / 2009-09-14
Видяна: 4777 пътиМитническото бюро в Горна Оряховица

Шеф митничар към подчинените си: „Вие сте кухи лейки и пълни глупаци!”Скандали тресат Горнооряховското митническо бюро, след като ДАНС подхвана вноса на 104 тира захар, маскирана като чай.

Заради случая беше махнат и директорът на митницата Стоян Ангелов.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пък получи папка с документи, засягащи аферата. Връчи му я публично пред над 200 бизнесмени служителят на митническото бюро Румен Хаджиев, след което публично се извини на всички фирми, които са били обслужвани от ведомството.

Фиктивният внос на захарта като чай е станал повод за компроматна война в бюрото, разкри пред „Борба” Хаджиев.

„Предишният началник Стоян Ангелов ни събираше и ни обиждаше, викаше ни: „кухи лейки, ще ви запълвам кухините” и „пълни глупаци”. Твърдеше, че сме му „клатели кораба” и сме искали да го махнем. Сега, когато го няма вече, не витае страх и мога да поднеса извинения към бизнеса, който е обслужван в бюрото. Всичко съм описал в папката, която дадох на министъра, даже епитетите към нас не съм спестил”, обясни митничарят.

Според него доскоро Митническото бюро в Горна Оряховица е имало... трима началници едновременно. Бившият шеф Любен Любенов се върнал на поста, след като спечелил дело за неправомерно уволнение. За да не бъде махнат пак, той излязъл в болнични и на негово място бил сложен Добромир Попов, който оглавява и митническия пункт на летището. Стоян Ангелов също се водел началник, назначен от предишните управляващи. Хаджиев маркира и част от параметрите на аферата с чая, който е бил определен за съхранение в складовете във Ветринци. Митничарят обаче отказа повече подробности с мотив, че по случая се води разследване. Той обясни само, че са намесени местният комбинат „Захарни заводи”, словенската компания „Ауто Перформанс” и сръбската „Матос +2000”.

Миналата есен словенската „Ауто Перформанс” прави запитване за съставките на чая и получава обвързваща тарифна информация, за да се фиксира и митото при вноса, разказа Румен Хаджиев. „Чаят” наистина започнал да пристига, но изпращач се оказва сръбската фирма „Матос +2000”, които са контрагенти на „Захарни заводи”.

По информация на Хаджиев у нас са влезли цели 104 камиона, натоварени с чай, от по 23 100 кг всеки.

По-късно при проверка било установено, че вместо чай е докарана сурова нерафинирана захар, която иначе влиза в страната по специални квоти. Служителят обясни също, че има огромна разлика в митата на чая и на захарта.

В събота вестник „24 часа” публикува оперативна информация по случая, според която захарта е внесена като чай и така е спестено мито в размер на 1, 8 млн. лв.

Фактически вносител е еленската фирма „Елба”, притежание на 27-годишния Светослав Добрев.

По данни на столичния ежедневник вносител на микса от захар и екстракт от зелен чай е словенската фирма "Ауто Перформанс". Тя е носител на обвързващата тарифна информация, че има правото да търгува с този продукт. За данъчни и митнически цели е регистрирана в България. Неин пълномощник е бизнесменът Стоян Шопов от Елена, който е собственик на търновския холдинг "Север", разкри „24 часа”.