„Агроком” вдигна зърнобаза за над 3 млн. лв. с оборудване от Америка и нито лев субсидии

Публикувана в брой: 248 / 2011-12-28
Видяна: 7237 пъти


Григор Григоров (вдясно) и Пламен Георгиев пред новите съоръжения на зърнобазата.


Инвестицията за 3 млн. лв. ще бъде напълно готова след два-три месеца.


Язовирът в Орловец, около който ще се направи ловна база за отдих и спорт.

Григор Григоров замисля да направи и ловно стопанство в Орловец край язовира, след като купи общински терен за близо 25 000 лв.

„АГРОКОМ” Е В ПЪРВАТА ТРОЙКА ОТ ФИРМИ У НАС ПО ИЗНОС НА ЗЪРНО. За отиващата си 2011 г. дружеството е изнесло около 120 000 тона ечемик, рапица, слънчоглед по целия свят. Според собственика Григор Григоров този резултат е добър, като се има предвид свиването на пазарите заради кризата, която вече се усеща дори в Китай, макар страната да е един от най-големите консуматори на зърно в света. Една от най-мощните фирми работи и със земеделски производители, които снабдява със семена, торове, препарати от Плевен до Добрич. Фирмата е и дистрибутор на препарати за растителна защита. Единственото, което „Агроком” не предлага за фермерите, е селскостопанска техника, но тази ниша пък ще се запълни от „Булагро”. Вместо това обаче Григор Григоров предлага сервиз за техниката на производителите. При изкупуване на реколтата хората, естествено, търсят точно „Агроком”.
Това дружество дава хляб в община Полски Тръмбеш на над 80 човека и е най-големият реален инвеститор до момента. „Може да се каже, че съм най-големият инвеститор тук, понеже други просто няма”, шегува се 57-годишният Григор Григоров.
ДРУГОТО ОСНОВНО НАПРАВЛЕНИЕ НА БИЗНЕСМЕНА ГРИГОРОВ Е ЗЕМЕДЕЛИЕТО. Фирмата му притежава и около 25 000 дка земя, която се намира в Полскотръмбешката община.

НОВАТА БАЗА Е ЧЕТВЪРТА В СТРАНАТА, ВСИЧКИТЕ ПОБИРАТ 120 000 Т ЗЪРНО

ЛЪСКАВИТЕ И МОДЕРНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ФИРМАТА СЕ НАМИРАТ В ПРОМИШЛЕНАТА ЗОНА НА ГРАДА, която все повече придобива европейски облик със завода на „Юнигаз”, „Първи май” и старата маслена фабрика, която вече има нови стопани. Зърнобазата на „Агроком” е четвъртата в страната след тези в Бяла, Вълчи дол и Добрич. Само новата в Полски Тръмбеш е с вместимост 25 000 тона, а в четирите на дружеството могат да се съберат 120 000 тона зърно. Досега в силозите на „Агроком” в града се побираха 10 000 тона, обяснява Григор Григоров и допълва, че догодина има намерение да построи още една база. Той припомня още, че навремето, преди повече от 10 години, на това място е имало един навес на „Вторични суровини”. В началото, когато решил да се занимава със зърно, купил един брезент и завил първите тонове зърно с него, за да не го вали дъждът. Днес инвестицията е огромна и без помощ от държавата. Както казва не само Григор Григоров – нека тя да не помага, но и да не пречи.

ОБОРУДВАНЕ ОТ ЩАТИТЕ ЗА 2 МЛН. ЛВ.

ЦЯЛАТА ИНВЕСТИЦИЯ НА „АГРОКОМ” В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е ЗА НАД 3 МЛН. ЛВ. Теренът е от 10 дка и е купен от частници. Само оборудването струва 2 млн. лв. и е доставено с кораби от САЩ. Фирмата е „Джи Ес Ай”, а техниката е най-модерната в света. Зърнобазата има и сушилня, каквато в региона почти няма.
„Особено царевицата се налага да се суши задължително и когато няма къде, производителите са много затруднени. Ние имаме сушилня и в Бяла, а новата е с вместимост 1000 тона царевица на ден”, посочва още бизнесменът.
МОНТАЖЪТ НА ТЕХНИКАТА Е ГОТОВ НА 90%, ДОПЪЛВА И ГЛАВНИЯТ АГРОНОМ на дружеството Пламен Георгиев, който е дясната ръка на шефа. Той гордо заявява, че това оборудване е най-доброто в света. Такава техника започнала да навлиза в България през последните 2-3 години, след като европейските субсидии поели глътка въздух. Инвестицията на „Агроком” обаче е със собствени средства и без нито лев субсидия, подчертава Григоров. Новата база ще се ползва за новата кампания догодина, но всичко ще бъде готово през февруари, надява се собственикът. На тази база се дава работа на 15 души.

ЛОВЕН ДОМ В РОДНОТО СЕЛО ОРЛОВЕЦ ЗА 1 МЛН. ЛВ.

ТАЗИ ГОДИНА ГРИГОР ГРИГОРОВ КУПИ ОТ ОБЩИНАТА БЛИЗО 10 ДКА за близо 25 000 лева. Той е роден в Орловец и има мечта за своето село - да си купи и местното държавно ловно стопанство и да направи зона за отдих и спорт край язовира, който държи под аренда. Предвидената инвестиция за това е в размер на 1 млн. лв. За тези пари ще се направи и ловен дом в селото, който ще е привлекателно място не само за авджията Григоров, но и за колегите му по хоби.
Носталгията по бащината къща е свързана и със спомена, който е провокирал икономиста, който се занимаваше дълги години с електроника, да стане земеделец.
„През 1990 г. моят баща си взе нивите в Орловец и ги зася със слънчоглед. Дойде време за жътвата, но се оказа, че няма откъде да намери комбайн и да си прибере реколтата. Тогава се занимавах с електроника в „Електронкомерс” и бизнесът ми във В. Търново си вървеше много добре. Заради баща ми обаче купих нов комбайн, който се оказа първата ми селскостопанска машина. Първата ми техника струваше 20 000 лева и я купих от Търговище. Като пуснах руската машина да работи на услуги, изкарах парите й за няколко месеца. Тогава си казах какъв е тоя бизнес, дето инвестицията му може да се върне за два месеца, и купих още два комбайна. И така тръгнах в този бранш, зарязах електрониката. Сега комбайни нямаме, имаме 6 големи трактора с инвентар „Джон Диър”, сподели още Григор Григоров.

МОЖЕ ЛИ ТАКЪВ БОГАТ ЧОВЕК ДА НЕ Е И БЛАГОДЕТЕЛ?

НЕ САМО ЗАЩОТО Е КОЛЕДА ГРИГОР ГРИГОРОВ СИ ПРИПОМНЯ КОЛКО ДОБРИНИ Е ПРАВИЛ И ПРАВИ. Понеже е трудно да си ги спомни всичките, той обобщава – ами ние помагаме тук на всички. Григор Григоров е човекът, който винаги дава пари на „Полянци”, той спонсорира книгите на Димитър Димитров за Полски Тръмбеш и на археолога Петър Станев за разкопките в Орловец. Помага на футбола, на пенсионерския клуб. Паметникът на Мита Стойчева в Обединение се дължи също на спомоществователството на този мъж. Другите дребни помощи от рода на 300-500-1000 лева той дори не брои, но с гордост казва, че никого не е върнал за такива пари. Всъщност Григор Григоров е и сред най-крупните бизнесмени в областта и страната и почти за никого вече не е тайна, че той прави нова бирена фабрика в старата столица, чието отваряне е само въпрос на време. Каква връзка има между бирата, зърнобазата, земеделието и мечтата за ловна база в Орловец? Може би връзката е само една... мечта разстояние!

Нели СУКОВА