ХОБИ. Бивша детска учителка изработва шедьоври от хартиени лентички

Публикувана в брой: 46 / 2012-03-06
Видяна: 1289 пътиКато се захванеш да правиш картина, неусетно минава вечерта и става 1-2 ч в полунощ, споделя Вярка Станчева.

СВИЩОВЛИЙКАТА ВЯРКА СТАНЧЕВА 30 ГОДИНИ Е БИЛА ДЕТСКА УЧИТЕЛКА. Девета година след пенсионирането си тя води в дунавските детски градини “Калина Малина”, “Васил Левски” и “Чиполино” кръжоци по приложно изобразително изкуство. С децата изучават различни техники – с акварелни бои, с маслен пастел. Рисували са върху стъкло, правили са мозайки с камъчета и пясък.
Хобито на Вярка Станчева, на което в свободното си време отделя по няколко часа вечер, се нарича „куилинг” и е вид хартиено изкуство, известно още като „хартиен филигран”. „Няма еднозначно мнение за зараждането на изкуството куилинг. Според някои твърдения то се практикува в Китай през ІІ-І век пр. н.е. Според други е било познато още в Древен Египет. През Средновековието в Западна Европа монаси използват елементи от куилинг за украса на религиозни книги. В 16-и и 17-и век това хартиено изкуство в Европа и Англия практикували богатите жени, за да правят различни пана и картички”, разказва историята на хобито си Вярка Станчева. Тя самата го открила в интернет.
ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ВЛЯЗЛА В БЛОГОВЕ, ЗАПОЗНАЛА СЕ СЪС СЪМИШЛЕНИЧКИ. Новото й занимание я увлича дотолкова, че сама композира моделите си, други вижда в интернет, но дори в опита да ги направи влага и нещичко от себе си.
„Като се захванеш да правиш картина, неусетно минава вечерта и става 1-2 ч в полунощ. Тогава се проявява и въображението. Човек трябва да има и естетически представи и умения. Тук композицията и комбинирането на елементите са много важни. За постигане на желаните форми се изрязват тънки лентички (3-4 мм) от цветна хартия, които се навиват на специален инструмент и образуват спирали. Аз използвам дървен шиш. Отделните детайли се дооформят с пръсти. Полученото кръгче се притиска, при което се получават най-различни форми. Комбинирането на различни по плътност, ширина и цвят хартии придава уникалност и завършеност на проекта, а обемът определя времето за изработка. Понякога са нужни часове и дни. В началото сама изрязвах лентите, но отнема много време. Сега ги купувам от „МЕТРО”. Продават се различни лентички в комплект с инструмента и линийката. Ползвам продаваните рамки за снимки. Първо си подреждаш елементите, без да се залепват (с „С 200”). Правила съм красиви цветя и от по-широки, превити ленти. В детските градини правим и цветя, и животни. В католическата църква, където водя вероучение, с децата сме правили по-елементарни неща”, разказва за увлечението си дългогодишната педагожка.
До момента тя е създала повече от 50 картини, към 30 от които красят стени в детски градини, където е работила.

Александър ШАБОВ
Сн. авторътadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting