ХОБИ. Бивша детска учителка изработва шедьоври от хартиени лентички

Публикувана в брой: 46 / 2012-03-06
Видяна: 1254 пътиКато се захванеш да правиш картина, неусетно минава вечерта и става 1-2 ч в полунощ, споделя Вярка Станчева.

СВИЩОВЛИЙКАТА ВЯРКА СТАНЧЕВА 30 ГОДИНИ Е БИЛА ДЕТСКА УЧИТЕЛКА. Девета година след пенсионирането си тя води в дунавските детски градини “Калина Малина”, “Васил Левски” и “Чиполино” кръжоци по приложно изобразително изкуство. С децата изучават различни техники – с акварелни бои, с маслен пастел. Рисували са върху стъкло, правили са мозайки с камъчета и пясък.
Хобито на Вярка Станчева, на което в свободното си време отделя по няколко часа вечер, се нарича „куилинг” и е вид хартиено изкуство, известно още като „хартиен филигран”. „Няма еднозначно мнение за зараждането на изкуството куилинг. Според някои твърдения то се практикува в Китай през ІІ-І век пр. н.е. Според други е било познато още в Древен Египет. През Средновековието в Западна Европа монаси използват елементи от куилинг за украса на религиозни книги. В 16-и и 17-и век това хартиено изкуство в Европа и Англия практикували богатите жени, за да правят различни пана и картички”, разказва историята на хобито си Вярка Станчева. Тя самата го открила в интернет.
ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ВЛЯЗЛА В БЛОГОВЕ, ЗАПОЗНАЛА СЕ СЪС СЪМИШЛЕНИЧКИ. Новото й занимание я увлича дотолкова, че сама композира моделите си, други вижда в интернет, но дори в опита да ги направи влага и нещичко от себе си.
„Като се захванеш да правиш картина, неусетно минава вечерта и става 1-2 ч в полунощ. Тогава се проявява и въображението. Човек трябва да има и естетически представи и умения. Тук композицията и комбинирането на елементите са много важни. За постигане на желаните форми се изрязват тънки лентички (3-4 мм) от цветна хартия, които се навиват на специален инструмент и образуват спирали. Аз използвам дървен шиш. Отделните детайли се дооформят с пръсти. Полученото кръгче се притиска, при което се получават най-различни форми. Комбинирането на различни по плътност, ширина и цвят хартии придава уникалност и завършеност на проекта, а обемът определя времето за изработка. Понякога са нужни часове и дни. В началото сама изрязвах лентите, но отнема много време. Сега ги купувам от „МЕТРО”. Продават се различни лентички в комплект с инструмента и линийката. Ползвам продаваните рамки за снимки. Първо си подреждаш елементите, без да се залепват (с „С 200”). Правила съм красиви цветя и от по-широки, превити ленти. В детските градини правим и цветя, и животни. В католическата църква, където водя вероучение, с децата сме правили по-елементарни неща”, разказва за увлечението си дългогодишната педагожка.
До момента тя е създала повече от 50 картини, към 30 от които красят стени в детски градини, където е работила.

Александър ШАБОВ
Сн. авторът