Как се пишат яйца с восък показа доц. д-р Светла Ракшиева. Шарената великденска седмица започна в Сарафкината къща

Публикувана в брой: 69 / 2012-04-06
Видяна: 2801 пъти


Сн. Валентин РУСАНОВ


С ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ПИСАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА С ВОСЪК ЗАПОЧНА ШАРЕНАТА ВЕЛИКДЕНСКА СЕДМИЦА В САРАФКИНАТА КЪЩА във Велико Търново. Изложби, целодневно ателие „Напиши си яйце” и презентации са предвидени в седмицата, която етнографите са нарекли „Традициите – ние и Европа”.
„Писането на яйца с восък е стародавно изкуство и то си има тайни, които вече не всеки човек знае. Никак не е просто, защото се работи със специална писалка, изработена от метална фунийка или тръбичка. Тя се пълни с разтопения восък и с нея се рисува по яйцето. Можете да правите орнаменти и символи, които са свързани с Великден и Възкресението”, разказва доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в София. Вчера тя показа как точно става писането с восък и разказа на многобройните посетители на Сарафкината къща как това се прави в България и как в някои от другите европейски страни.
„След като яйцето е изписано с восък, то се боядисва и след като изсъхне, восъкът се отстранява. Така се получават тези бели плетеници и фигури”, допълва етнографката. След това тя разказва, че в различните райони на България яйцата се боядисват в различни цветове. Във Велинград например повечето яйца са тъмночервени, в района на Ихтиман и Самоков са огненочервени. Този огнен цвят жените там правят от стрити на прах тресчици от Бразилско (червено) дърво.
ЛУЧЕНИ КОРИ, МИНЗУХАР, МЛЕЧКА И КУКУРЯК ИЗПОЛЗВАТ МАЙСТОРКИТЕ И ДО ДНЕС, ЗА ДА БОЯДИСАТ ЯЙЦАТА В ЖЪЛТО. За зелено пък сваряват на отвара коприва и спанак. Естествените бои остават на мода винаги, разказва доц. Ракшиева, докато показва как восъчните бели фигури могат да бъдат оцветени и в жълто, за да бъде яйцето шарено.
Вчера доц. Светла Ракшиева показа как работи върху обикновени яйца, върху яйца от пуйка, които тя много харесва заради идеалната им форма и кафявите точици по тях, писа и върху гъши яйца, които са два пъти по-големи от кокошите.
Работилницата беше съпроводена и с откриването на изложба „Пътят на писаните яйца”. Експозицията е на Историческия музей във Велинград, който работи по програма с други европейски страни. 28 постера показват за традициите на шарените яйца в България, Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия. Това са държавите, в които украсяването на великденски яйца с восък е най-разпространена техника. Едното табло пък показва фотографии от специалното участие на българските майсторки на писани яйца във Фестивала на народните занаяти в Будапеща през 2010 г. Изложбата беше представена от Георги Куманов от музея във Велинград и официално открита с участието на камерен детски състав от ДЮФА „Българче” с ръководител Галина Иванова, които изпълниха лазарски песни.
Седмицата продължава с още едно целодневно ателие „Напиши яйце” следващия четвъртък. Тогава всеки, който иска, може да опита лично да си нарисува яйце с техниката „батик”. След това на 17 април етнографите ще отидат и в Историческия музей в Килифарево, където ще бъде открита миниизложбата „Великденски яйца от фонда на РИМ – Велико Търново”. Там ще има и детски конкурс „Борец” – за най-здраво яйце.

Сашка АЛЕКСАНДРОВАadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting