Как се пишат яйца с восък показа доц. д-р Светла Ракшиева. Шарената великденска седмица започна в Сарафкината къща

Публикувана в брой: 69 / 2012-04-06
Видяна: 2737 пъти


Сн. Валентин РУСАНОВ


С ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ПИСАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА С ВОСЪК ЗАПОЧНА ШАРЕНАТА ВЕЛИКДЕНСКА СЕДМИЦА В САРАФКИНАТА КЪЩА във Велико Търново. Изложби, целодневно ателие „Напиши си яйце” и презентации са предвидени в седмицата, която етнографите са нарекли „Традициите – ние и Европа”.
„Писането на яйца с восък е стародавно изкуство и то си има тайни, които вече не всеки човек знае. Никак не е просто, защото се работи със специална писалка, изработена от метална фунийка или тръбичка. Тя се пълни с разтопения восък и с нея се рисува по яйцето. Можете да правите орнаменти и символи, които са свързани с Великден и Възкресението”, разказва доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в София. Вчера тя показа как точно става писането с восък и разказа на многобройните посетители на Сарафкината къща как това се прави в България и как в някои от другите европейски страни.
„След като яйцето е изписано с восък, то се боядисва и след като изсъхне, восъкът се отстранява. Така се получават тези бели плетеници и фигури”, допълва етнографката. След това тя разказва, че в различните райони на България яйцата се боядисват в различни цветове. Във Велинград например повечето яйца са тъмночервени, в района на Ихтиман и Самоков са огненочервени. Този огнен цвят жените там правят от стрити на прах тресчици от Бразилско (червено) дърво.
ЛУЧЕНИ КОРИ, МИНЗУХАР, МЛЕЧКА И КУКУРЯК ИЗПОЛЗВАТ МАЙСТОРКИТЕ И ДО ДНЕС, ЗА ДА БОЯДИСАТ ЯЙЦАТА В ЖЪЛТО. За зелено пък сваряват на отвара коприва и спанак. Естествените бои остават на мода винаги, разказва доц. Ракшиева, докато показва как восъчните бели фигури могат да бъдат оцветени и в жълто, за да бъде яйцето шарено.
Вчера доц. Светла Ракшиева показа как работи върху обикновени яйца, върху яйца от пуйка, които тя много харесва заради идеалната им форма и кафявите точици по тях, писа и върху гъши яйца, които са два пъти по-големи от кокошите.
Работилницата беше съпроводена и с откриването на изложба „Пътят на писаните яйца”. Експозицията е на Историческия музей във Велинград, който работи по програма с други европейски страни. 28 постера показват за традициите на шарените яйца в България, Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия. Това са държавите, в които украсяването на великденски яйца с восък е най-разпространена техника. Едното табло пък показва фотографии от специалното участие на българските майсторки на писани яйца във Фестивала на народните занаяти в Будапеща през 2010 г. Изложбата беше представена от Георги Куманов от музея във Велинград и официално открита с участието на камерен детски състав от ДЮФА „Българче” с ръководител Галина Иванова, които изпълниха лазарски песни.
Седмицата продължава с още едно целодневно ателие „Напиши яйце” следващия четвъртък. Тогава всеки, който иска, може да опита лично да си нарисува яйце с техниката „батик”. След това на 17 април етнографите ще отидат и в Историческия музей в Килифарево, където ще бъде открита миниизложбата „Великденски яйца от фонда на РИМ – Велико Търново”. Там ще има и детски конкурс „Борец” – за най-здраво яйце.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА