Рокли от хартия, найлон и шишарки показва Деян Гарибов в „България търси талант”. Дизайнерът от Бяла черква стигна до полуфиналите в шоуто и отива да облече двете водещи в свои модели

Публикувана в брой: 78 / 2012-04-23
Видяна: 1894 пътиТази рокля Деян Гарибов направи на живо в шоуто за по-малко от минута. Сн. „България търси талант”

С РОКЛЯ, НАПРАВЕНА ОТ ШИШАРКИ, ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ВПЕЧАТЛИ ЖУРИТО И ПУБЛИКАТА НА ПОЛУФИНАЛА НА „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ” Деян Гарибов от Бяла черква. 23-годишният дизайнер отказва да сподели повече подробности около новите си пет тоалета заради момента на изненада, който иска да постигне в следващото си участие. Неговата нестандартна висша мода, сътворена от хартия и найлон, толкова силно изненада Хилда Казасян, Магърдич Халваджиян и Любен Дилов-син, че те му казаха три пъти „да”, без да се замислят. Това даде възможност на момчето от Бяла черква да стигне до полуфиналите, които започнаха тази седмица.
„Отивам с пет нови рокли. Всичките съм ги направил от нетрадиционни и странни материали, защото от плат всеки може. Затова аз използвам стари дискове, които на прожекторите блестят като огледало. Развалих едно перде на майка ми. Обаче си мисля, че ще обера точките с вечерната рокля от шишарки”, казва Деян. Идеята му хрумнала един ден, докато кръстосвал парка в Бяла черква. Гледката на една елха го оставила без дъх и той веднага си представил облечено в шишарки момиче. И за да си усложни работата още повече, разделил шишарките на отделни люспички и лепил парченцата едно по едно, за да постигне ефектен модел.
Тоалетите на Деян са изключително сценични и са много подходящи за клипове и снимки, затова и момчето признава, че голямата му мечта е някой ден да облече фолк певицата Андреа. Тя е готова да експериментира, не се страхува от странности и няма нищо против да шокира зрителите си. Освен това тя е любимата изпълнителка на Деян. Другата страст на дизайнера са булчинските рокли, но до момента не е имал възможността да облече булка в хартиена рокля.
САМО ЗА МИНУТА ДЕЯН УСПЯ ДА НАПРАВИ РОКЛЯ ОТ ХАРТИЯ В ПЪРВОТО СИ УЧАСТИЕ В „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ”. Той облече едно момиче пред очите на слисаното жури, а след това им показа и миниревю от пет тоалета. Всичките му рокли бяха официални и предназначени за вечерно парти или бални танци. Освен това всичките пет момичета, които изиграха ролята на манекенки, са негови братовчедки. Те ще отидат с него и на полуфинала, за да демонстрират следващите му уникални модели.
„Изобщо не се надявах да продължа напред, но съм много щастлив. Искам да работя като дизайнер, макар ясно да разбирам, че в Бяла черква това няма как да стане”, вдига рамене Деян. Той попаднал в шоуто съвсем случайно, записан от негов приятел. Но се явил на първия кастинг в Плевен, допуснали го и така се оказал в светлината на прожекторите. Когато и тримата членове на журито му казали „да”, той даже не успял да проумее какво му се случва. Но си спомня, че обещал на двете водещи Мария Игнатова и Алекс Раева при следващото си появяване в шоуто да облече и тях в нестандартни рокли от найлон. И вече ги е приготвил.
Тиксото е основният скрепяващ елемент в произведенията на Деян. Той признава, че много рядко използва игла и конец, защото просто няма как да зашие хартията или найлона. Затова и работата му е трудна, отнема му доста време и му е нужна огромна фантазия. „Аз нямам възможности да ходя по ревюта, рядко гледам такива по телевизията, затова разчитам само на себе си. Имам идеи и мога да съм много интересен”, казва момчето. Той не мисли предварително над моделите си, облича момичетата на момента, при това натъкмява роклите според тялото на манекенката си. За съжаление роклите на Деян са доста крехки, лесно се повреждат, затова и повечето му модели са създадени така, че веднъж да се облекат и съблекат.
ЦЕЛИЯТ ГРАД БЯЛА ЧЕРКВА В МОМЕНТА ЖИВЕЕ С ВЪЛНЕНИЕТО НА ДЕЯН И НЕГОВОТО БЪДЕЩО ПРЕДСТАВЯНЕ. Дизайнерът има подкрепата на кметицата Албена Тодорова, която е осигурила микробус за момичетата и Деян. Така тя подпомага веселата делегация, защото нито дизайнерът, нито манекенките могат да си позволят пътуването до столицата и престоя там.
В момента Деян Гарибов работи почасово към общината в Бяла черква и получава на месец едва 50 лв. заплата. Момчето се грижи за двамата си болни родители, които живеят с пенсиите си само. Освен това учи. „Преди години трябваше да замина с нашите за Франция. Там останахме една година и там учих. Върнахме се за малко и отново тръгнахме, за да може нашите да работят. Така прекъснах училище”, разказва живота си Деян. Преди време обаче решил, че да завърши, за него е важно, затова се записал в Професионалната гимназия в Павликени. В момента той е десетокласник в специалността „Горско и ловно стопанство”, учи задочно, за да може и да работи.
Рисува от малък. Всъщност бил в шести клас, когато започнал да взима уроци по рисуване от свой приятел. С мода се занимава от има-няма две години. Тогава за първи път в Бяла черква решили да направят Вечер на талантите и той се представил със своите нестандартни тоалети. Така тръгнала славата на Деян из малкото градче, което с нетърпение очаква представянето на своя герой.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА