ЛЮБОПИТНО. Свещеник събира легенди и предания за църквата във Войнежа

Публикувана в брой: 110 / 2012-06-12
Видяна: 2600 пътиСподелена тайна за заровено имане и клетва половината от него да бъде използвано за градежа на църква положили основите на храма във Войнежа.

ЛЕГЕНДИ ЗА ЗАРОВЕНИ ИМАНЕТА, НЕТЛЕННИ МЪРТЪВЦИ И ПРОКЛЯТИЯ ВИТАЯТ ОКОЛО ЦЪРКВАТА „Св. Пророк Илия” във Войнежа, която наскоро чества своята 175-годишнина. Историите около нея будят любопитството на много изследвачи, а сведения за всички случки и исторически личности се намират както в църковните кондики, така и в кметството на Войнежа. Най-големият изследовател обаче е свещеникът поп Пеньо.
СПОДЕЛЕНА ТАЙНА ЗА ЗАРОВЕНО ИМАНЕ И КЛЕТВА ПОЛОВИНАТА ОТ НЕГО ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО ЗА ГРАДЕЖА НА ЦЪРКВА положили основите на храма във Войнежа. Историята е пряко свързана с първия ктитор на църквата - дядо Мильо. Той се заселва в балканското село в края на XVIII век и често ходел по търговски дела в Цариград. При едно от пътуванията си попаднал на болен затворник, който му доверил тайна за заровено съкровище, но го заклел с половината пари да направи мост над река Елешница, а с другата половина от парите да вдигне църква. Златото се оказало на уреченото място и през 1830 година дядо Мильо изпълнил молбата на умиращия затворник, след като с триста зора успява да издейства от Цариград султански ферман за построяването на църква във Войнежа. Местни жители също помогнали за вдигането й.

Преди няколко години поп Пеньо открива в храма гроба на хаджи Мильо Стоянов. Свещеникът си спомнил истории от детството си, според които благодетелят е погребан в южната част, вдясно от входа на църквата „Св. пророк Илия”. За това разказвали баща му и дядо му. От тях той чул и легендата, че когато седем години след смъртта му отворили гроба на хаджи Мильо, тялото му било нетленно. В момента то се съхранява в специален мраморен саркофаг, осигурен от спомоществователи.
Друго предание пък гласяло, че хаджията скрил имане в една от стените на църквата и на близки споделил, че даже и да я съборят турците, пак щял да я вдигне. Тези данни звучали толкова достоверно, че даже бивш свещеник... пробил зида, за да търси златото.
В двора на църквата до надгробната плоча на хаджи Мильо е гробът на избитото семейство, с което е свързана друга местна легенда. На Стефановден през 1873 г. семействата Стойко и Станка, Иван и Никула били затрити от турците. Балканджиите заминали да аргатуват в района на Галиполи, където Стойко подслушва разговор между турци за съкровище, което изравя. Мюсюлманите го заподозират и го следят, но човекът не изтрайва и демонстрира благополучие. Една нощ бандити нахлуват у тях и избиват цялото семейство, като оставят живо единствено двегодишно детенце, което е дадено за отглеждане в манастир. Като израства, то прави паметник на избитите си родители и роднини. Той също е положен в двора на църквата, наред с убитите при Зли брод руски офицери и солдати.
„Всичките тези истории започнах да събирам в семинарията, защото ми бяха възложили домашно. Тогава се срещнах с бившия си учител, който бе записал всичко в овехтяла тетрадка. Аз я съхранявах и почти научих наизуст. По-късно тя бе предадена на друг учител, който загинал на фронта, и тетрадката се изгуби”, обяснява поп Пеньо.

С. МАРИНОВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting