„БРИТОС” - новата бира на България вече се произвежда във В. Търново

Публикувана в брой: 111 / 2012-06-13
Видяна: 12521 пътиБирата е на 8000 години, но в цялата й история „Бритос” ще е една от най-качествените.


Инсталацията на новата бирена фабрика е без аналог на Балканите.

При нас заработи най-модерната пивоварна без аналог на Балканите, канят Бойко Борисов за официалното откриване

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ИМА НОВА ПИВОВАРНА, В КОЯТО ЩЕ СЕ ПРИГОТВЯ НОВАТА БИРА НА БЪЛГАРИЯ В ИНСТАЛАЦИИ БЕЗ АНАЛОГ НА БАЛКАНИТЕ. Компанията „Бритос” започва масово производство на едноименната марка пиво, което е плод на засекретена немска разработка и рецепта на Института VLB в Берлин. „Бритос” е думата, с която още траките са наричали бирата, а името на новата българска бира е подбрано прецизно, за да кореспондира с духа и философията на новата пивоварна - качествен продукт с естествени съставки, приготвен с най-нови технологии. Рецептата на бирата е толкова прецизна, че даже и минимално отклонение от точните пропорции стопира цялата инсталация.
Екип от 20 германски експерти в продължение на няколко месеца работи по окомплектоването на новото предприятие, което вече произвежда първите партиди от новата бира. От кокетната пивоварна, която е направена на мястото на бившето предприятие за пневматика „Вакуумтерм”, след получаването на необходимите документи от агенция „Митници” вече излизат и първите партиди в кегове, кенове и пластмасови бутилки. Почти целият капацитет на предприятието е договорен за година напред, а дистрибуторите проявяват огромен интерес към новата марка, което гарантира, че това лято тя ще се превърне в хит, информира директорът на дружеството Христо Попов.
ПИВОВАРНАТА „БРИТОС” Е СЪЗДАДЕНА С ИНВЕСТИЦИЯ ОТ НАД 20 МЛН. ЛВ., и то в условията на всеобща криза, с което също може да се гордее местната икономика.
Технологията и машините са последно достижение на индустрията и такива няма в нито едно предприятие на Балканите. Инвеститор е едноименната компания, която е собственост на Габриела Григорова, дъщеря на известния предприемач, обявяван за данъкоплатец N 1 на републиката - Григор Григоров. Г-жа Григорова е завършила Американския университет в Париж и две години е била част от швейцарската фирма „Синджента”, преди да реализира предприятието. Основната част от вложението идва под формата на инвестиционен кредит от Райфайзенбанк.
Предприятието, за чието официално откриване е поканен премиерът Бойко Борисов, се простира на площ от 13 дка, а основното производствено хале е 5 дка и е проектирано така, че целият процес да се следи и командва от един пулт. Освен това всички операции - от доставката на суровините до крайния продукт, са на едно място и се виждат като на длан. Нито едно местно предприятие не е структурирано по този модел, където контролът на изпълнението и качеството е естествен.
Самото производство е напълно автоматизирано, а машините са доставени от световния концерн „GEA – Хупман”. Успокоителните съдове за пивото са белгийски, а филтриращата система - швейцарска, обясняват от компанията.
Капацитетът на предприятието е 20 млн. литра годишно.

ЗАВОДЪТ Е ИЗПЪЛНЕН В РЕКОРДНО КРАТЪК СРОК

Миналия септември е подписан договор за оборудването, а навръх празника на труда 1 май са проведени тестовете. Практически пивоварната е пусната за 8 месеца, което е и своеобразен рекорд за германската компания. Оборудването е било транспортирано с баржи, но ледоходът по Дунава е осуетил доставката и впоследствие то е прехвърлено на камиони. Освен че е направен чисто нов завод за бира, какъвто не е правен от половин век насам, регионалната икономика печели и от това, че при нас вече работят две пивоварни. Това превръща старата столица в абсолютен лидер в производството на бира. С нещо подобно не могат да се похвалят доста други градове, в които бирените фабрики вече са затворени - София, Варна, Бургас, Плевен... Бирата пък се превръща в основен продукт на регионалната индустрия, която развива и туризма.

БИРАТА Е НА 8000 ГОДИНИ, НО В ЦЯЛАТА Й ИСТОРИЯ „БРИТОС” ЩЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-КАЧЕСТВЕНИТЕ

обясняват от мениджърския екип на новата пивоварна, като се базират на изследванията на най-добрите немски технолози.
Напитката, която се споменава дори в Епоса за Гилгамеш и е обявена от древните египтяни за божествено питие, продължава да се предава от поколение на поколение през вековете, за да достигне днес до нас в различните си вариации – бок, пилзенер, лагер, колш, ей...
Вавилонци, асирийци и шумери са правели над 70 различни сорта бира, в Древна Индия напитката се е наричала „джавара”, а в Китай бирата, разбира се, се е приготвяла от ориз. Фригите, които в 1200 пр. н. е. се преместват в Мала Азия и са считани за древно тракийско племе, са приготвяли напитката от ечемик, просо и билки, с което са постигали неповторимо богат вкус. Точно траките, които населяват включително и териториите на съвременна България, се считат за първите европейци, произвеждащи бира, наричана от тях „бритос”. Оттук идва и името на новото пиво на България. Според историка Хеланик, още от 5 век пр. н. е. траките са консумирали бира от ръж. Сабазий, който според мнозина автори е тракийска форма на Дионис, е бил почитан и като бога на бирата. Думата, която са използвали за бирата, била брутос или бритос. В продължение на месеци собствениците на новата пивоварна са подбирали внимателно различни имена, но от всички именно „Бритос” се оказва най-сполучливо.

Стилян НАЙДЕНОВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting