„БРИТОС” - новата бира на България вече се произвежда във В. Търново

Публикувана в брой: 111 / 2012-06-13
Видяна: 12320 пътиБирата е на 8000 години, но в цялата й история „Бритос” ще е една от най-качествените.


Инсталацията на новата бирена фабрика е без аналог на Балканите.

При нас заработи най-модерната пивоварна без аналог на Балканите, канят Бойко Борисов за официалното откриване

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ИМА НОВА ПИВОВАРНА, В КОЯТО ЩЕ СЕ ПРИГОТВЯ НОВАТА БИРА НА БЪЛГАРИЯ В ИНСТАЛАЦИИ БЕЗ АНАЛОГ НА БАЛКАНИТЕ. Компанията „Бритос” започва масово производство на едноименната марка пиво, което е плод на засекретена немска разработка и рецепта на Института VLB в Берлин. „Бритос” е думата, с която още траките са наричали бирата, а името на новата българска бира е подбрано прецизно, за да кореспондира с духа и философията на новата пивоварна - качествен продукт с естествени съставки, приготвен с най-нови технологии. Рецептата на бирата е толкова прецизна, че даже и минимално отклонение от точните пропорции стопира цялата инсталация.
Екип от 20 германски експерти в продължение на няколко месеца работи по окомплектоването на новото предприятие, което вече произвежда първите партиди от новата бира. От кокетната пивоварна, която е направена на мястото на бившето предприятие за пневматика „Вакуумтерм”, след получаването на необходимите документи от агенция „Митници” вече излизат и първите партиди в кегове, кенове и пластмасови бутилки. Почти целият капацитет на предприятието е договорен за година напред, а дистрибуторите проявяват огромен интерес към новата марка, което гарантира, че това лято тя ще се превърне в хит, информира директорът на дружеството Христо Попов.
ПИВОВАРНАТА „БРИТОС” Е СЪЗДАДЕНА С ИНВЕСТИЦИЯ ОТ НАД 20 МЛН. ЛВ., и то в условията на всеобща криза, с което също може да се гордее местната икономика.
Технологията и машините са последно достижение на индустрията и такива няма в нито едно предприятие на Балканите. Инвеститор е едноименната компания, която е собственост на Габриела Григорова, дъщеря на известния предприемач, обявяван за данъкоплатец N 1 на републиката - Григор Григоров. Г-жа Григорова е завършила Американския университет в Париж и две години е била част от швейцарската фирма „Синджента”, преди да реализира предприятието. Основната част от вложението идва под формата на инвестиционен кредит от Райфайзенбанк.
Предприятието, за чието официално откриване е поканен премиерът Бойко Борисов, се простира на площ от 13 дка, а основното производствено хале е 5 дка и е проектирано така, че целият процес да се следи и командва от един пулт. Освен това всички операции - от доставката на суровините до крайния продукт, са на едно място и се виждат като на длан. Нито едно местно предприятие не е структурирано по този модел, където контролът на изпълнението и качеството е естествен.
Самото производство е напълно автоматизирано, а машините са доставени от световния концерн „GEA – Хупман”. Успокоителните съдове за пивото са белгийски, а филтриращата система - швейцарска, обясняват от компанията.
Капацитетът на предприятието е 20 млн. литра годишно.

ЗАВОДЪТ Е ИЗПЪЛНЕН В РЕКОРДНО КРАТЪК СРОК

Миналия септември е подписан договор за оборудването, а навръх празника на труда 1 май са проведени тестовете. Практически пивоварната е пусната за 8 месеца, което е и своеобразен рекорд за германската компания. Оборудването е било транспортирано с баржи, но ледоходът по Дунава е осуетил доставката и впоследствие то е прехвърлено на камиони. Освен че е направен чисто нов завод за бира, какъвто не е правен от половин век насам, регионалната икономика печели и от това, че при нас вече работят две пивоварни. Това превръща старата столица в абсолютен лидер в производството на бира. С нещо подобно не могат да се похвалят доста други градове, в които бирените фабрики вече са затворени - София, Варна, Бургас, Плевен... Бирата пък се превръща в основен продукт на регионалната индустрия, която развива и туризма.

БИРАТА Е НА 8000 ГОДИНИ, НО В ЦЯЛАТА Й ИСТОРИЯ „БРИТОС” ЩЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-КАЧЕСТВЕНИТЕ

обясняват от мениджърския екип на новата пивоварна, като се базират на изследванията на най-добрите немски технолози.
Напитката, която се споменава дори в Епоса за Гилгамеш и е обявена от древните египтяни за божествено питие, продължава да се предава от поколение на поколение през вековете, за да достигне днес до нас в различните си вариации – бок, пилзенер, лагер, колш, ей...
Вавилонци, асирийци и шумери са правели над 70 различни сорта бира, в Древна Индия напитката се е наричала „джавара”, а в Китай бирата, разбира се, се е приготвяла от ориз. Фригите, които в 1200 пр. н. е. се преместват в Мала Азия и са считани за древно тракийско племе, са приготвяли напитката от ечемик, просо и билки, с което са постигали неповторимо богат вкус. Точно траките, които населяват включително и териториите на съвременна България, се считат за първите европейци, произвеждащи бира, наричана от тях „бритос”. Оттук идва и името на новото пиво на България. Според историка Хеланик, още от 5 век пр. н. е. траките са консумирали бира от ръж. Сабазий, който според мнозина автори е тракийска форма на Дионис, е бил почитан и като бога на бирата. Думата, която са използвали за бирата, била брутос или бритос. В продължение на месеци собствениците на новата пивоварна са подбирали внимателно различни имена, но от всички именно „Бритос” се оказва най-сполучливо.

Стилян НАЙДЕНОВ