ТОП ДЕДЕСАРЯТ ПЕТЪР ТОНКОВ РЪКОВОДЕЛ ЦЯЛА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ОТ ЗАТВОРА

Публикувана в брой: 128 / 2012-07-06
Видяна: 3801 пъти

Разследваният за нови данъчни измами затворник често се разхожда с луксозна лимузина из Велико Търново

Обявеният преди време за топ дедесар на Републиката великотърновец Петър Тонков отново се разследва за извършване на данъчни престъпления. Според информация от източници, близки до прокуратурата, дедесарят, който от 4 години и половина е в затвора, дори и зад решетките продължава да извършва икономически престъпления и дори е създал цяла престъпна група.
В сряда от МВР обявиха, че при полицейска операция на ГДБОП и НАП под ръководството на Специализираната прокуратура са били извършени претърсвания на 11 адреса и са били арестувани 4 лица в София и Велико Търново. „Мозъкът” на престъпната група бил мъж, който в момента излежавал присъда в затвора. Според запознати с разследването този мъж е именно Петър Тонков. Търновецът беше осъден през 2007 г. от Окръжния съд в старата столица на 5 години затвор и 12 хил. лв. глоба по обвинение в източване на 3.5 млн. лв. ДДС. През април 2008 г. присъдата му влезе в сила. От тогава досега обаче Тонков най-малко десетина пъти е бил пускан от затвора, за да лекува точно в родния си град диабета, от който страда. Последния път, когато дедесарят бе засечен да се разхожда из центъра на града в лъскава лимузина и с младо гадже, бе в края на юни. По време на сегашната спецоперация обаче той явно вече е бил излекуван и се е намирал в затвора. Поради това и не е сред четиримата арестувани.
Сред задържаните в сряда е 53-годишната счетоводителка Красимира Д., която е бивша сътрудничка в една от многото фирми на топ дедесаря. Тя е криминално проявена, с регистрации за водене на невярна счетоводна дейност. Друг от задържаните е 36-годишният И. С., също с богато досие за неплащане на данъчни задължения и укриване на данъци в особено големи размери. Останалите двама мъже са на 32 и 33 години.
Схемата, по която престъпната група е извършвала източването на пари от държавната хазна, е до болка позната. Регистрация на кухи фирми фантоми, които с помощта на фалшиви фактури и други счетоводни документи имитират активна търговска дейност помежду си и неправомерно прибират върнатото им ДДС. След това използваните фирми с натрупани милиони задължения се пробутват на социално слаби, безработни и неграмотни хора за по 50-100 лв. Според разследващите арестуваната в сряда престъпна група е нанесла на държавата щети за над 5 млн. лв.

Иван ГЕОРГИЕВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting