Села стават квартали на Велико Търново

Публикувана в брой: 183 / 2012-09-25
Видяна: 3049 пъти

ДЕСЕТКИ РАЗРАБОТКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЧАСТНИ КЪЩИ НА ТИХИ И СПОКОЙНИ МЕСТА КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОДОБРЯВА ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ на Велико Търново. Последната е за развлекателен комплекс в местността Къс Хисар във великотърновското село Малки чифлик. Идеята за инвестиционното намерение е на великотърновската ЕТ „Юникс - Милена Божилова”. В комплекса, който ще се разполага на площ от 11 300 кв. м, ще се изградят спортни съоръжения, къщи за гости, експозиционни пътеки, места за отдих и ресторант с 60 места. Той ще разполага и с паркинг с 40 паркоместа. Ще бъде направена рехабилитация на пътен участък от 600 метра. Теренът е земеделска земя и вече е подготвен за строителство.
22 КЪЩИ НА ПЛОЩ ОТ ПОЧТИ 15 ДКА КРАЙ МАЛКИ ЧИФЛИК ЗАПОЧВА И СОФИЯНЕЦЪТ ГЕОРГИ КАББЕ. Селището му ще е едно от най-големите в региона. Около 500 лв. на квадрат в момента излиза строителството на къща, обясняват предприемачи. В цената влиза и стойността на проекта.
Почти няма интерес към изграждането на блокове, хората искат да строят само къщи по селата, информира главният архитект Николай Малаков. Само на последната сесия за разглеждане са внесени четири предложения за нови къщи край Малки чифлик. Тук освен за развлекателния комплекс се подготвят и още няколко подобни, съставени от еднофамилни къщи.
ПОВЕЧЕ ОТ 70 ИНДИВИДУАЛНИ ПРОЕКТА ЗА ЛУКСОЗНИ КЪЩИ ВЪВ ВЕТРИНЦИ И РАЙОНА НА ГАРГА БАИР СРЕЩУ АРБАНАСИ СА ВНЕСЕНИ ЗА ОДОБРЕНИЕ. Двете населени места засенчват даже Арбанаси, където мераклиите да строят са в пъти по-малко, показа наша проверка.
Изграждането на сгради тип „втори дом” ще е следващият строителен хит. Ветринци печели с чудна природа и река, която става за риболов и плаж. Там имотите все още са евтини и не е пренаселено като в Арбанаси, коментират собственици. В Общинския съвет разработките и желанията за одобряване на подробни устройствени планове буквално валят.
Сред най-атрактивните райони за инвестиции в къщи за гости и вили са районът около прохода Хаинбоаз и колоритните населени места около Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ