75 000 лв. трябват за ремонта на покрива на читалище „Надежда”

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Публикувана в брой: 200 / 2009-10-21
Видяна: 987 пъти

Културната институция посреща 140-ата си годишнина с паднал покрив и неизползваема сцена75 000 ЛВ. ТРЯБВАТ СПЕШНО ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА НА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той се срути преди десетина дни, когато заваляха първите дъждове. Част от парите са нужни за обезопасяването и изчистването на падналите греди и камъни. Спешно трябва да бъде обезопасена и стената на съседна къща, която може да се събори при най-малък вятър. Освен това има опасност дъждовете и снеговете да валят директно върху сцената на читалището.

„Занимаваме с проблема министъра на културата Вежди Рашидов, както и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е наш мажоритарен депутат. Писахме и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, откъдето чакаме 2 600 000 лв. по спечелен вече проект за ремонт на сцената”, обяснява проблемите на старата сграда Тошо Кръстев, който е председател на читалището.

През 2001 г. беше направен ремонт на салона по проект, който община Велико Търново спечели, сцената обаче останала извън проектирането. До сега тя се е крепила на скеле, което вече се е разрушило. Проблемът идва и от факта, че салонът е обявен за паметник на културата, при това с национално значение, но сцената – не е. Въпреки че сградата е собственост на читалището, то няма сили само да направи ремонта. Субсидията, с която институцията разполага, е едва 80 000 лв., като една трета от тях са пари от собствени приходи.

С ПАДНАЛ ПОКРИВ И С НЕИЗПОЛЗВАЕМА СЦЕНА ПОСРЕЩА СВОЯТА 140-А ГОДИШНИНА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА”. То е основано на 8 юни 1869 г. и е било просто в обща стая при църквата „Св. Николай” Тържествено е преместено година по-късно в къщата на Атанас Недялков. И само няколко месеца по-късно там е открит театър. Новата сграда е открита през 1886 г. в един ден с откриването на Третото велико народно събрание. След това в нея заседават депутатите от още две велики народни събрания. Надписът „Съединението прави силата” е поставен през 1911 г., когато започва да работи Петото велико народно събрание.

„Гордостта ни е свързана с това, че именно тук е построена първата читалищна сграда с театрален салон в страната”, обяснява Невяна Бъчварова, дългогодишен председател на читалището. Сега тя заедно с Кинка Панайотова е написала историята на читалището.

Историята е 10-годишен труд, благодарение на който в книгата са събрани 250 снимки от дейността на всички формации в „Надежда”, фотографии на председатели, поети, певци и артисти, чийто творчески път е започнал от читалището. Акад. Антон Дончев е бил ръководител на литературния клуб, в който са участвали имена като Димитър Начев, Христо Медникаров, Виктория Генова, Матей Шопкин.

Историята на всички колективи, които са работили на територията на читалището през всичките 140 г., са описани в книгата. На практика това е историята на търновския театър, на хоровото изкуство, на музикалните колективи. „Докато събирахме тази история, установихме, че Петър Борсуков, който работи във в. „Борба” и е един от най-тясно свързаните със сатиричния театър самодейци, е направил пълен архив на театъра. Такъв архив е събрал за хор „Царевец” Върбан Рангелов, който беше негов дългогодишен диригент”, разказва за работата си по книгата Невяна Бъчварова.

В историята има място и за библиотеката на читалището, която притежава 48 500 тома книги. Най-ценната сбирка е от 500 старопечатни книги, които предстои да бъдат филмирани.

Шест формации работят в читалището в момента - студентски театър, хор „Царевец”, формацията „Роял дикси бенд”, хип-хоп танцово студио, клас по пиано и клуб по битова култура. Всички те ще участват в тържественото честване на годишнината, което е тази вечер от 18 часа. В програмата ще пеят и децата от естрадно студио „Румина”. Гост ще бъде и проф. Лилия Наумова заедно със свои възпитаници от Великотърновския университет. Тогава ще бъдат наградени изявените и дългогодишни самодейци в читалището. Невяна Бъчварова и маестро Върбан Рангелов ще получат призове специално от Министерството на културата за своята дългогодишна работа в читалището.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting