Датски благодетел дойде в Масларево на оглед преди крупна инвестиция за милиони

Публикувана в брой: 189 / 2012-10-03
Видяна: 1654 пътиЙенс Педерсен с в. „Борба” в ръка, съпругата му и Анимари Димитрова пред забавачката в Масларево.

Йенс Йорген Педерсен и Анимари Димитрова от „БИС БАРД” искат да отворят училище за бедни таланти

ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЧЕРА ГЛАВНИЯТ СЪВЕТНИК ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА НА ДАТСКАТА ФОНДАЦИЯ „Велукс” Йенс Йорген Педерсен, съпругата му Яна и екипът на театралната формация „БИС БАРД” воглаве с Анимари Димитрова се събраха заедно на оглед в Масларево. 57-годишният датчанин идва за пръв път в селото да види старото училище и забавачката, които са затворени и се рушат от години. Намеренията са фондацията да инвестира на първия етап 1.7 млн. евро за отваряне на училище за талантливи бедни деца. След драматични дебати миналия месец Общинският съвет в Полски Тръмбеш реши да продаде двете сгради за 400 000 лева чрез процедура с конкурс. Това бе провокирано от инвестиционното намерение на столичната неправителствена организация „БИС БАРД” с председател актрисата Анимари Димитрова. Процедурата по продажбата ще стартира тепърва в общината, където за гаранция се искат и 200 000 лв. капаро от фирмата, която спечели конкурса.
ДАТСКАТА ФОНДАЦИЯ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СПОНСОРИ в социалната сфера през последните години у нас, но за пръв път стъпва в Търновска област чрез проекта в Масларево.

„ВЕЛУКС” ФИНАНСИРА ИДЕИ, НЕ ПАЗАРУВА СГРАДИ

„Като фондация ние не инвестираме в самите сгради, а в организацията и идеите за тях. Фондацията вече е решила и ще дари около 1 млн. евро за този проект тук. Трябва да бъде изградено училище и пансион за деца от неравностойно социално положение и ще бъде свързано с държавната политика у вас със затварянето на много от тези домове. Част от тези младежи ще бъдат ангажирани тук...”, сподели за „Борба” г-н Педерсен.
СПОРЕД НЕГО ДО МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ ДАТСКАТА ФОНДАЦИЯ Е ФИНАНСИРАЛА 5 ПРОЕКТА, а два са в процес на финализиране. Реалната помощ е факт в с. Долни Лозен, а във Видин е финансирана организацията „Надежда и дом” във връзка със закриването на 8-9 държавни институции. До броени дни ще бъде оповестено и дарение за БЧК, а като цяло ставало дума за проекти, които работят по нов и оригинален начин, и намиране на дом за сираци.

КОЙ Е ТОЗИ МЪЖ И ДАЛИ Е БОГАТ?

ТОЗИ ВЪПРОС НА „БОРБА” Г-Н ПЕДЕРСЕН ПОСРЕЩНА С УСМИВКА, но питането ни определено му хареса. Той обясни, че през по-голямата част от живота си е работил по такива проекти, като този на „БИС БАРД”, но е бил от другата страна на бариерата - той е търсил спонсорите. Едва през последните две години Йенс е от другата страна и е благодетелят.
„...Иначе съм женен, имам три деца. За пръв път със съпругата ми дойдохме в България преди 35 години. Бяхме млади и с раници на гърба, като туристи. Сега съм на 57 и както ми правите комплимент, не ми личат, но това го чувам почти всеки ден...”, излиза от сериозния разговор за малко нашият събеседник.
Принципът на фондация „Велукс” е да влизат пари от бизнеса във всяка държава в Европа. След като фирмите с това име печелят пари, значи част от печалбата трябва да влиза във фондацията за благотворителност. Дали аз съм богат? Не, не съм богат. Основателите на компанията са били богати, но това е било преди много години. Сега по света имаме 15 000 служители. Печалбата влиза във фондацията, част от нея отива обратно за бизнеса, а другата част за такива проекти като този в Масларево”, обяснява начина, по който се прави бизнес и благотворителност в тази датска фондация, Йенс Педерсен.
ДАЛИ ПОЛИТИЦИТЕ В СЪОТВЕТНАТА СТРАНА СЕ БЪРКАТ В БИЗНЕСА И ДАРЕНИЯТА? Това няма как да се случи, е категоричен г-н Педерсен.
„Много съм щастлива от тази среща на място в Масларево с г-н Педерсен и смятам, че за нас това е прекрасна победа. Имаме още няколко битки обаче, които се надяваме да спечелим, за да стартира наистина този проект и тези капитали от Дания да се инвестират точно в това село и в този проект”, каза Анимари Димитрова от „БИС БАРД”.

Нели СУКОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ