Кино „Арена” във Велико Търново стана един от порталите на революционния триизмерен свят

Георги БАЕВ

Публикувана в брой: 203 / 2009-10-26
Видяна: 2017 пъти

Новият показ дава на зрителите безпрецедентно и впечатляващо преживяванеВлизане в едно ново измерение, страхотна емоция и революционно усещане могат да изживеят вече жителите от Велико Търново и региона, ако посетят новото триизмерно кино. Атракцията е определяна като истинска революция в света на кинопоказа и за първи път е предлагана в старата столица от кино „АРЕНА” в Централ мол.

В петък беше първата премиерна прожекция на 3D анимационния филм „Облачно с кюфтета”. За новото оборудване веригата от киносалони е похарчила милион и половина лева. Кината „Арена” разполагат с 13 дигитални зали в страната. 9 от тях са оборудвани за 3D. Системата се основава на технология, разработена от „Dolby Laboratory Inc” и лидера в света на кинотехниката „Christie Digital Inc”. Тази новост дава на зрителите безпрецедентно и впечатляващо преживяване и ги прави съпричастни с бъдещето на развлеченията.

Само за една година поредната техническа революция в киното, сравнявана по магнитуд с появата на цветовете, се разви с главоломна бързина. Ръководството на салона обеща, че „Облачно с кюфтета” е първият филм от предстоящата лавина от 3D дигитални шедьоври, които до края на 2009 г. и през 2010 г. ще бъдат включени в програмата. За времето около Коледа пък ще има изобилие от нови триизмерни анимационни филми на „Дисни”.

Триизмерният показ е един качествено нов начин зрителят да изживее филма и дори да стане „участник в него”. Ефектът се постига в резултат на сложна техническа инициатива. Специална 3D камера заснема върху специална лента, която се прожектира през специална киномашина.

От киното обясниха, че до този момент са предлагани на зрителя къси анимационни или документални филмчета чрез IMAX системата, но ефектът често е бил главоболие, замайване и т.н. Новата система обаче прожектира 144 кадъра в секунда, а странични ефекти не се наблюдават. Вече могат да се гледат без проблем филми с продължителност от два и повече часа.

Преди влизане в салона получавате специални поляризирани очила.

Ако се опитате да гледате случващото се на екрана без поляризираните очила, ще видите силно размазана картина. Киномашината прожектират през два обектива - единият за дясното, другият за лявото око.

Това, което предстои с голямо нетърпение за киноманиаците, е премиерата на 3D филма „Аватар” от режисьора на „Титаник” Джеймс Камеран. От ръководството на киното обясниха, че това най-вероятно ще е „перлата в короната” от 3D продукции. За цената на билета може да се каже, че за триизмерните филми е плюс 50% отгоре от цената на обикновения билет. Тост за възрастни е 12 лв., а за деца 9 лв. Има и различни промоции. Сега с всеки билет за филма „Облачно с кюфтета” получавате талони за специална игра в „Galaxy Bowling”, към която върви и безплатна напитка, а в пицария „EGO” с всяко парче пица получавате и бонус по едно кюфте.