Колите на „Сузуки” и „Фиат” с изделия на великотърновската фабрика „Арбанаси” АД

Публикувана в брой: 233 / 2012-12-04
Видяна: 1743 пъти

Японците проучвали фирмата цяла година, преди да се договорят

ТАПИЦЕРИИТЕ НА ЯПОНСКИТЕ АВТОМОБИЛИ „СУЗУКИ” И ИТАЛИАНСКИТЕ „ФИАТ” НЕ ГОРЯТ ЗАРАДИ УНИКАЛНО ИЗДЕЛИЕ, което произвежда великотърновското предприятие „Арбанаси”. „Имаме договор с тях и си работим добре, проучваха ни повече от година, докато ни се доверят, но оправдаваме високите изисквания”, информира прокуристът на дружеството Иван Георгиев.
Местната компания е първата фирма от България, която прави изделия за един от най-големите производители на коли в света. “Произвеждаме тапицерии за техните автомобили, както и настилки за багажници. За по-луксозните модели на “Сузуки” използваме и специални материали, които горят много трудно заради изискванията за безопасност”, разказа инж. Иван Георгиев.
Според контракта с автомобилната компания от Велико Търново за нея се произвеждат между 20-30 хил. квадратни метра тапицерии месечно.
“Сузуки” и “Арбанаси” работят по популярния в света метод just in time. Според този тип партньорски отношения двете страни фиксират точен ден и час, в който трябва да бъде реализирана поръчката. Ако това не стане, се дължат големи неустойки. „Приехме този стил на работа, защото така работи целият свят. Японците имат стриктен график, който трябва да спазват, а в автомобилостроенето закъснението е решаващо”, поясниха от компанията. Подобни са и отношенията с другия автомобилен гигант, който купува изделия от старата столица - италианския „Фиат”.
ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА “АРБАНАСИ” ВОДИ ПРЕГОВОРИ И С ДРУГИ ЗАПАДНИ КОМПАНИИ В ОБЛАСТТА НА АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО. „Това един пазарен сегмент, който трябва да използваме. Проучихме го и така стана контактът първо със “Сузуки”. Ще потърсим партньорство и с други производители на коли първоначално от Балканите. Знаете, че “Рено”, BMW, „Форд”, „Хонда” и други имат предприятия в Румъния и Турция и в други близки до нас държави”, обясниха стратегията на една от най-старите текстилни фирми във Великотърновския регион, която скоро отбеляза 115 години от създаването си.
Във фирмата работят 65 човека, мажоритарен пакет държи работническо-мениджърското дружество “Арбанаси 2000” АД, а 34% има бившата пловдивска корпорация “Съединение”. Останалите дялове във фирмата са притежание на дребни акционери.
“Арбанаси” е един от малкото в Европа производители на подматрачни стелки, които предпазват от акари и предотвратяват приплъзването на самия матрак, както и геотекстил, с който се застилат пътища и магистрали, за да не се наводняват и ерозират. Тези артикули се изнасят главно за Италия. Съвместно производство със сливенската “Декотекс” пък отива за американския пазар.

Стилян НАЙДЕНОВ