ЦАРСТВОТО НА ДЯДО КОЛЕДА В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ”

Публикувана в брой: 238 / 2012-12-11
Видяна: 2459 пъти


Царството на Дядо Коледа в парк „Марно поле”


Четиригодишният Боян Цаков и майка му пишат писмо до Дядо Коледа.


Тук се продава меден шоколад без захар.


Къщичката на винарска изба „Руевит естейт” от Бяла черква също се радва на голям интерес.


Сборната коледна къщичка на майсторите от Самоводската чаршия.

Шоколад без захар, еленски бут, греяно вино и подаръци на базара във Велико Търново

КОЛЕДНОТО НАСТРОЕНИЕ ТРАЙНО СЕ НАСТАНИ В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, И ПО-ТОЧНО В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ”, където от няколко дни вече отвори традиционният празничен базар.
За първи път тази година той е изместен от централната улица в парка, но въпреки че е понеделник по обяд, паркът е пълен с посетители и минувачи, а и с много малчугани.
Повечето разглеждат с обещание да дойдат пак, но има и много посетители, които пазаруват подаръци за своите близки. А в 25-те коледни къщички, където търговци и производители предлагат продукцията си, има всичко – ръчно изработени сувенири, рисувани шалове, приличащи на произведения на изкуството, облекло, мезета и наливно вино, коледни сладки, скара и какво ли още не. Чува се хубава музика, мирише на вкусно, украсата е подобаваща, а хората са повече усмихнати, отколкото намръщени, може би защото идват празници... Декемврийското слънце също е щедро и притъпява студа. В центъра на парка, където до 6 януари ще бъде разположен Коледният базар, няма блъсканици и суетня, както в предишни години по главната улица, няма затруднено движение на пешеходци и автомобили, няма и... така характерните за близкото минало прашки, гащи и въобще кич... Бельо, разбира се, се продава, но то е качествена българска стока, подредена естетично в няколко коледни къщички, видя на място екип на „Борба”. За празничното настроение допринася и разнообразната програма на базара, подготвена от Община Велико Търново. Всяка вечер на закрита и отоплена сцена първо са проявите за най-малките, а после и за по-големите посетители. В събота и неделя пък са разходките с пони, които са несъмнено голяма радост и атракция за малчуганите. Тези дни предстои и фестивал на снежните фигури...
В Коледната поща малки и големи пишат писма на Дядо Коледа. Срещу такса от 20 лв. пък добрият старец може лично да посети семействата, които желаят подобна среща. Вътре в пощата е уютно и топло, има камина, а 21-годишната студентка Невяна помага на посетителите да напишат писмата си. На масата под елхата пък сладко дреме котарак. Той привлича вниманието на 4-годишния Боян Цаков, който заедно с майка си Любица пише писмо на Дядо Коледа. Желанието на момченцето е в празничната нощ да получи желязна шейна и да има сняг, за да се вози...
Мъфините и слепените ореховки са най-предпочитаните коледни лакомства в къщичката срещу Коледната поща. Сладките изкушения се продават лично от 35-годишния Деян, който е собственик на неголяма великотърновска фирма. Пред нашия екип той споделя, че за първи път участва в Коледния базар, но инвестицията си струва – за целта е купил касов апарат, вложил е и в оборудване, а присъствието му на базара е нещо като тест за това да отвори свой собствен магазин. Продукцията му е много разнообразна, купувачите се редят пред къщичката му и Деян се надява, че ще реализира печалба, тъй като наемът за един месец е 700 лв.
В съседната къщичка пък се продават ръчно изработени красоти. Тук е разположено семейно артателие за приложно изкуство, разказва Красимир Сиров. Всъщност той е своеобразен ветеран, тъй като участва за шеста година в традиционния коледен базар. Задно със съпругата си майстори и продава всякакви сувенири - ключодържатели, чанти, портмонета, кожени изделия... По-надолу пък е къщичката, която Община Велико Търново благотворително е предоставила на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, обяснява социалният работник Рени Съриева. Тя и нейна колежка продават неща, изработени от арттерапевта на центъра, както и от дечицата, които го посещават. С парите от коледните им картички, гипсовите фигурки, кошничките за декорация и т.н. ще бъдат закупени още материали за работа на малчуганите.
Своя сборна коледна къщичка имат и майсторите от Самоводската чаршия, а продавачката със задоволство отбелязва, че търговията набира скорост. Чехлички, битови кожи, килими, шапчици от натурална агнешка кожа предлага производител от Първомайци, който за втори път участва в базара. Къщичката на винарска изба „Руевит естейт” от Бяла черква също се радва на голям интерес. Тук се продава наливно и греяно вино, предлага се и скара. Хората си пазаруват както за вкъщи, така и да хапнат накрак, обяснява продавачът. 4.00 лв. струва литър червено вино от каберне и мерло, толкова е и бялото шардоне, кебапчето, кюфтето и наденичката са по левче, а питката – по 0.50 ст.
Отсреща е разположена и коледната къщичка на горнооряховската фирма „Родопа 96”, на която съсобственик е депутатът от ГЕРБ Христо Христов. Тук е царството на петроханската наденица, суджукът, наденицата с праз, еленският бут и още десетина вида колбаси, чиято цена варира от 34.00 лв. до 15.00 лв. за килограм, като всичко е с отстъпка. Хората първо гледат цените, после опитват и накрая си купуват, обясняват двама усмихнати продавачи.
Казанлъшките понички също се харчат прилично, уверява и техният продавач.
„Тази година е най-хубавият базар, хората са настроени празнично и са повече усмихнати”, отбелязва стопанинът на „сладката” коледна къщичка и допълва, че 10 броя понички се продават за 2 лв., а 15 бройки – за 3.00 лв. Голямо оживление цари и пред къщичката на пчеларите - семейство Илиеви от Плевен, които рекламират стоката си с апитерапия. Оказва се, че те са поканени лично от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който се запознал с тях по време на тазгодишното изложение „Изберете българското”. Търновският градоначалник е клиент на пчеларите от Плевен, понеже си купил от тях пчелен еликсир – имуностимулатор за семейството си.
„От Плевен сме, но пчелинът ни се намира в село Рибен. Двамата със сина ми гледаме 210 пчелни семейства, а съпругата, която е инженер химик, заедно със снахата работят в семейната лаборатория по апитерапия. Всички тези препарати се правят лично от тях”, разказва с гордост главата на семейство Илиеви. Голям интерес предизвиква продаваният от тях шоколад без захар, който е особено полезен за малките деца. Бурканче от „медения шоколад” от 110 грама се продава за 8.00 лв. Прави се по технологията на течния шоколад, но вместо захар се слага мед, а какаото се замества с рошково брашно. На щанда се виждат още мед с гинко билоба, мед с шипково брашно, ябълков пектин и канела...

Елена ЧАМУРКОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ