Новото разписание на влаковете – мъка за пътниците

Публикувана в брой: 239 / 2012-12-12
Видяна: 1848 пъти

Пътуващите до селата - с по един влак на ден, до Свищов пътниците от В. Търново ще сменят три влака

СТУДЕНТИ И РАБОТНИЦИ СА НАЙ-НЕДОВОЛНИ ОТ НОВОТО РАЗПИСАНИЕ НА ВЛАКОВЕТЕ, ВЛЯЗЛО В СИЛА ОТ 9 ДЕКЕМВРИ. От БДЖ обявиха, че промяната е свързана с оптимизиране на пътническия транспорт, и обясниха, че наред със закриването и съкращаването на влакове, където има нужда, пускат и нови такива. Според гражданите обаче промяната въобще не е положителна и е довела до сериозни проблеми.
Във Велико Търново студентите, учещи в Стопанската академия в Свищов, или младежите от крайдунавския град, учещи в старата столица, досега се качваха на новите мотриси “Дезиро” в Търново и през Горна Оряховица пътуваха до Свищов. Сега тези мотриси са спрени и пътуването става с прекачване на три влака: до Горна Оряховица, до Левски и оттам до Свищов, като в някои от случаите престоят в Левски е между 30 и 45 минути.
СЛУЖИТЕЛИ НА БДЖ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПОДЕЛИХА, ЧЕ ОСНОВНО ПРОМЕНИТЕ СА СВЪРЗАНИ С ПРОМЯНА В ЧАСОВЕТЕ НА ТРЪГВАНЕ НА ВЛАКОВЕТЕ, които са довели до объркване графика на пътниците. Така например един от най-използваните влакове за работещите в селищата по линията Шумен – Горна Оряховица е пътническият влак, който тръгвал от Шумен около 7.00 ч. В него пътували предимно работещи от селата с гари по трасето, които пристигали навреме за работа. Хората от Стражица и съседните села хващали влака около 8.00 ч. и в 8.30.9.00 ч. вече били на работните си места във Велико Търново и Горна Оряховица. Сега обаче новият час на тръгване от Шумен е 4.35 ч., хората пристигали на работните си места час и половина преди началото на работния ден и се чудели къде да си убият времето. Следващият влак по линията тръгвал в 6.34 ч., но бил бърз и не спирал по селата.
Железничарите споделиха и за още едно недомислие при съставянето на новото разписание. Сега последният влак от Южна към Северна България през Велико Търново тръгвал от Пловдив в 14.55 ч. и след този час нямало никаква жп връзка между двете части на България по това трасе. Хора от селата по линиите София – Варна и Русе – Стара Загора в Търновско, Горнооряховско и Павликенско също се оплакват от неудобствата, причинени от промяната на часовете на влаковете.
Освен съкратените влакове и променените часове обаче има и някои пуснати нови и допълнителни влакове, преминаващи през Велико Търново. Сред тях е влакът Горна – Оряховица – Плачковци, предназначен основно за учениците от В. Търново, Дряново, Трявна и съседните населени места. Този влак ще се движи до юни, след което през лятото ще бъде спрян и през септември отново ще тръгне.
ПРОВЕРКА В ЕЛЕКТРОННИЯ САЙТ НА БДЖ ПОКАЗА, ЧЕ СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВОТО РАЗПИСАНИЕ ОТ 9 ДЕКЕМВРИ ПО ОСНОВНАТА ЛИНИЯ СОФИЯ – ВАРНА, минаваща през Горна Оряховица, през денонощието се движат 6 бързи влака, които не спират на спирките на малките населени места. Последният вечер е в 22.25 ч., а първият сутрин е в 6.50 ч. Така хората, пътуващи до селата с жп гари, ще бъдат принудени да се прекачват и да чакат по гарите. Само за пример: желаещите да се приберат от София до Козаревец ще трябва да слязат на Горна Оряховица в 10.42 ч. и след това да чакат цял час влака, който в 11.43 ч. ще тръгне за родното им село. Пътуващите от столицата до Лесичери или Русаля пък също ще трябва първо да стигнат до Горна Оряховица, да почакат там и след това в 11.00 ч. на обяд да се върнат обратно 50-ина километра по линията с влака за Павликени, за да се приберат вкъщи.
ПРЕДИ ДНИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ В БДЖ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВ ОБЯВИ, ЧЕ НИТО ЕДНА ЖП ЛИНИЯ НЕ Е ПЕЧЕЛИВША, а държавата субсидира над 2/3 от линиите, като отделя по 170 млн. лв. годишно. Това сигурно е така. Факт е обаче и нещо друго. През годините качеството на жп транспорта в България става все по-ниско.

Иван ГЕОРГИЕВ