Новото разписание на влаковете – мъка за пътниците

Публикувана в брой: 239 / 2012-12-12
Видяна: 1792 пъти

Пътуващите до селата - с по един влак на ден, до Свищов пътниците от В. Търново ще сменят три влака

СТУДЕНТИ И РАБОТНИЦИ СА НАЙ-НЕДОВОЛНИ ОТ НОВОТО РАЗПИСАНИЕ НА ВЛАКОВЕТЕ, ВЛЯЗЛО В СИЛА ОТ 9 ДЕКЕМВРИ. От БДЖ обявиха, че промяната е свързана с оптимизиране на пътническия транспорт, и обясниха, че наред със закриването и съкращаването на влакове, където има нужда, пускат и нови такива. Според гражданите обаче промяната въобще не е положителна и е довела до сериозни проблеми.
Във Велико Търново студентите, учещи в Стопанската академия в Свищов, или младежите от крайдунавския град, учещи в старата столица, досега се качваха на новите мотриси “Дезиро” в Търново и през Горна Оряховица пътуваха до Свищов. Сега тези мотриси са спрени и пътуването става с прекачване на три влака: до Горна Оряховица, до Левски и оттам до Свищов, като в някои от случаите престоят в Левски е между 30 и 45 минути.
СЛУЖИТЕЛИ НА БДЖ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПОДЕЛИХА, ЧЕ ОСНОВНО ПРОМЕНИТЕ СА СВЪРЗАНИ С ПРОМЯНА В ЧАСОВЕТЕ НА ТРЪГВАНЕ НА ВЛАКОВЕТЕ, които са довели до объркване графика на пътниците. Така например един от най-използваните влакове за работещите в селищата по линията Шумен – Горна Оряховица е пътническият влак, който тръгвал от Шумен около 7.00 ч. В него пътували предимно работещи от селата с гари по трасето, които пристигали навреме за работа. Хората от Стражица и съседните села хващали влака около 8.00 ч. и в 8.30.9.00 ч. вече били на работните си места във Велико Търново и Горна Оряховица. Сега обаче новият час на тръгване от Шумен е 4.35 ч., хората пристигали на работните си места час и половина преди началото на работния ден и се чудели къде да си убият времето. Следващият влак по линията тръгвал в 6.34 ч., но бил бърз и не спирал по селата.
Железничарите споделиха и за още едно недомислие при съставянето на новото разписание. Сега последният влак от Южна към Северна България през Велико Търново тръгвал от Пловдив в 14.55 ч. и след този час нямало никаква жп връзка между двете части на България по това трасе. Хора от селата по линиите София – Варна и Русе – Стара Загора в Търновско, Горнооряховско и Павликенско също се оплакват от неудобствата, причинени от промяната на часовете на влаковете.
Освен съкратените влакове и променените часове обаче има и някои пуснати нови и допълнителни влакове, преминаващи през Велико Търново. Сред тях е влакът Горна – Оряховица – Плачковци, предназначен основно за учениците от В. Търново, Дряново, Трявна и съседните населени места. Този влак ще се движи до юни, след което през лятото ще бъде спрян и през септември отново ще тръгне.
ПРОВЕРКА В ЕЛЕКТРОННИЯ САЙТ НА БДЖ ПОКАЗА, ЧЕ СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВОТО РАЗПИСАНИЕ ОТ 9 ДЕКЕМВРИ ПО ОСНОВНАТА ЛИНИЯ СОФИЯ – ВАРНА, минаваща през Горна Оряховица, през денонощието се движат 6 бързи влака, които не спират на спирките на малките населени места. Последният вечер е в 22.25 ч., а първият сутрин е в 6.50 ч. Така хората, пътуващи до селата с жп гари, ще бъдат принудени да се прекачват и да чакат по гарите. Само за пример: желаещите да се приберат от София до Козаревец ще трябва да слязат на Горна Оряховица в 10.42 ч. и след това да чакат цял час влака, който в 11.43 ч. ще тръгне за родното им село. Пътуващите от столицата до Лесичери или Русаля пък също ще трябва първо да стигнат до Горна Оряховица, да почакат там и след това в 11.00 ч. на обяд да се върнат обратно 50-ина километра по линията с влака за Павликени, за да се приберат вкъщи.
ПРЕДИ ДНИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ В БДЖ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВ ОБЯВИ, ЧЕ НИТО ЕДНА ЖП ЛИНИЯ НЕ Е ПЕЧЕЛИВША, а държавата субсидира над 2/3 от линиите, като отделя по 170 млн. лв. годишно. Това сигурно е така. Факт е обаче и нещо друго. През годините качеството на жп транспорта в България става все по-ниско.

Иван ГЕОРГИЕВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting