ЕВГЕНИ ДАЙНОВ, политолог: “Парламентарната група на ГЕРБ ще се разцепи, на изборите БСП ще вземе повече гласове от тях”

Публикувана в брой: 3 / 2013-01-07
Видяна: 1224 пъти- Най-близкото политическо събитие е първият за най-новата ни история референдум. Ти си ангажиран, защото си в инициативен комитет на ДСБ против АЕЦ “Белене”… Има ли смисъл произвеждането на това допитване?
- Смисъл няма никакъв, защото не е ясно кой какво пита и за какво ще се гласува. Защото гербаджиите взеха въпроса на БСП и уж го промениха, но накрая го направиха същия – да се гласува за нова ядрена централа. Не питаха за мощност, питаха за централа. Тоест ние сме в идиотската ситуация, в която първо самият въпрос съдържа два различни въпроса – щото човек може да е “за” ядрената енергетика и против нова централа, примерно. Значи не се прави така – да се пита за две неща и да очакваш един отговор. Второ – не се вижда разлика между ГЕРБ и БСП и аз изобщо не знам те как ще броят гласовете, защото и ГЕРБ, и БСП са “за”. Кой ще се обяви за победител и кой за загубил, не е много ясно, но единственото разумно нещо, което може да се направи в този случай, тъй като ГЕРБ и БСП ще бъдат “за”, е да се отиде и да се гласува “против”. Защото, ако не се отиде, двете партии ще изкарат един милион гласоподаватели, които всички ще гласуват “за” и ще кажат – ето, българите са “за”…
- Мислиш ли, че наистина един милион българи ще отидат да гласуват, аз се съмнявам дълбоко…
- Не мисля особено, защото гербаджиите разбраха в какъв капан влязоха, и сега се разсейват. Не виждам да полагат усилия да си мобилизират електората. БСП ще си излязат, но и срещу тях трябва да се застане и да се каже, че това е пълна глупост.
- Когато българите не харесваме нещо, по-скоро сме пасивни, отколкото да отидем и да гласуваме “против”…
- За това има инициативни комитети, които да призовават да се гласува “против”.
- Какво ще произтече от този референдум, не питам като конкретен резултат, защото той може да не е легитимен, а като подсказка за бъдещите избори.
- Няма как да изкарат 4.7 млн. избиратели, за да е задължителен резултатът, но може и да минат едни 20% да се обсъжда в парламента. Което не е лошо, защото с още едно обсъждане със “за” и “против” хората да се образоват малко. Но лошото е, че такъв референдум в демократично време е смачкан като идея от идиотския въпрос и от идиотската ситуация, че управляващи и опозиция са на едно и също мнение по въпроса. А изборите – референдумът няма да измори хората, понеже едното е в края на януари, а другото чак лятото. Щом не се уморяваме да гласуваме за европейски депутати и веднага след това за български…
- Когато говорих за последно с теб през изминалото лято, ти оприличи управлението на страната на самолет, който се разпада в движение. Почти на автопилот и без посока, май обаче това управление има страхотен инстинкт за самосъхранение?
- Има един много странен инстинкт за самосъхранение, който не е за политическо, а за икономическо-парично такова. Оказва се, че в политиката не може да се върви на автопилот. В такъв случай вместо пилота някои други хора се намесват. Откакто говорихме с теб, това се видя съвършено ясно – тъй като България не се управлява от легитимно избраната власт в името на народа и за общото благо, както казва Аристотел, и тъй като вакуум не може да има в политиката,

БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА В ПОЛЗА НА ШАЙКА – ПРИЯТЕЛИ НА ВЛАСТТА…

- Дежа вю, както се казва…
- Такова нещо не е имало никога, трябва да ти кажа. Тези са много по-зле от Тройната коалиция. Те не са политически животни, те дори не прикриват това, което правят. Те плячкосват – кеф ти Дюни, кеф ти Пирин, кеф ти Витоша… Каквото има, се опитват да го гепят. Второто, което правят – за разлика от комунистите, което е странно, защото комунистите са склонни да произвеждат монополи и картели по природа, но не го направиха, може би защото управляваха в коалиция, докато тези навсякъде плясват по един монопол - техен приятел, който да контролира цял сектор и респективно да докара след това работниците си като гласоподаватели. Тоест това е едно плячкосващо, варварско управление. Това не е политическо управление. А там, където няма политика – пак се връщаме към Аристотел, има чисто варварство. Има два вида власт в обществото – политическа власт и господарска власт. В момента управляващите се отнасят към нас, все едно те са господари, а ние сме им крепостни. Те ни презират, те ни се подиграват, дори тази арогантност слезе на ниво заместник-министър, имам предвид тази зам.-министърка на земеделието, която подписала за Дюни. Наглостта беше от ниво Борисов до министри, а сега вече и до зам.-министри. Тя ни обясни, че знае какво прави, висок професионалист е, а ние да си гледаме работата. Тази наглост, господарска, обаче се възпроизвежда и до селско ниво.

ГЕРБ НЕ УСПЯХА ДА ИЗГРАДЯТ ПАРТИЯТА СИ ДАЖЕ И КАТО БКП – ТАМ ДА Е ВЛАСТТА

Защото не са политици и затова разчитат само на приятелски кръгове. Този Велчев, дето ограби тук реката в Къпиново, какъв е – не е партиен член, никакъв не е (бел. авт. интервюто е правено в село Миндя). Този тук, някакъв друг бандит, който изсече дърветата в защитена местност до река Веселина, където организирахме заедно с министър Нона Караджова акция, какъв е той. Доколкото знам, не е партиен член, а някакъв местен велможа. Това са отвъд политиката, отвъд партията зависимости и приятелства и затова са толкова трудни за разплитане. Ти не можеш да кажеш тези са по комунистическа линия, примерно, както навремето.
- Добре, докога така. До следващите избори или отвъд тях?
- Докато не разберем, че имаме на тези избори много важна задача. Не само да ги махнем тези, но да възстановим политиката. Да възстановим политическата власт, иначе винаги ще ни управляват бандити.
- Да, но от ГЕРБ твърдят, че нямат алтернатива.
- О, БСП ще вземе повече гласове на изборите. Това е очевидно. Въпросът е кой и как ще управлява, което дълбоко не ме интересува в момента. Мен ми е важно да се възстанови политическата власт в България и след това ще видим кой ще управлява. Тези махнаха политиката и ни върнаха в онова състояние, което Аристотел нарича „варварско”. Той казва така за нас – варварите на север от Гърция, казва той, имайки предвид траките – нашите предшественици, могат да живеят само при господарска власт. Те не са стигнали до нивото да упражняват политическа власт помежду си. Ние трябва да докажем, че можем да упражняваме политическа власт помежду си.
- Изминалото лято донесе протести от гражданското общество. Тези хора няма ли да реагират?
- Добре е, че има граждански протести, а не някакви за тесни искания, профсъюзни. Тоест

ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ ГРАЖДАНСКОТО ЧУВСТВО В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ШОКА, В КОЙТО ИЗПАДНА, И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ПОЛИТИЧЕСКОТО

Аз много се надявах, че реформите, които Сергей Станишев налага вляво в БСП, и Меглена Кунева, както заяви, че ще рестартира десницата, та много се надявах, че и отляво, и отдясно ще се появят политически образувания, които да го приклещят този, да го махнат, и да върнат политиката, в която може да се караме кой е ляв и кой е десен по един политически начин, а не както е сега – да говорим за политика, а да гепваме едни гори.
- Като заговори за ляво и дясно, какво става вдясно. СДС? “Единство”?
- Десницата на Кунева много ме разочарова. За разлика от Станишев, който продължава да си оправя партията и да я превръща в политическо животно, а не в шайка агенти на Кремъл, както бяха, Меглена Кунева заклати топката. Тя не знае точно какво прави. Не заема позиции, камо ли да са отчетливо десни. Дори направи тази фатална грешка да не участва в дебата за референдума. Какво значи – ние няма да правим инициативен комитет, защото не трябва да се гласува. Ти, ако не направиш инициативен комитет, губиш един месец възможност безплатно да говориш на гражданите. Само оттам може да се възстанови българската нормалност – през укрепване на левицата и десницата. За СДС какво да ти кажа?

СДС БЕШЕ ПРЕВЪРНАТ ОТ ГЕРБ И ТЕХНИ СЪЮЗНИЦИ В ШАЙКА ВАРВАРИ

Виж, че те и по физиономии си приличат. Погледни сегашното ръководство на СДС – вземи им снимките и ги тури до снимките на ръководството на ГЕРБ. Това са едни и същи хора. СДС не беше това, СДС бяха одухотворени хора, които вярваха в политиката. Очевидно десницата влиза в предизборно време на две крила – от едната страна Костов, от другата Кунева, които обаче не се понасят помежду си.
- А “Единство”? Ще има ли рестарт на “Синята коалиция”?
- Очевидно е, че ако това “Единство” не стане партия – надявам се да не направят тази глупост и просто си стоят като част от “Синята коалиция”, ще влязат в парламента. Всяко нещо, в което има Иван Костов и Надежда Михайлова и се казва “Синя коалиция”, ще бъде в парламента. Въпросът е с колко и в името на какво. И дали ще могат да постигнат нещо след изборите, но ние не бива да гадаем. Всичко ще е различно в нощта на изборите.
- Има ли време да се роди нещо ново, нещо харизматично, енигматично и т.н., което да повлече вълна от гласове?
- Виждаме, че бизнес проекти бъкат отвсякъде – коалицията “Ярешки” (бел. авт. както социолозите наричат обединението между Яни Янев и Веселин Марешки), ГОРД, морд – аз не мога да им хвана края, бизнес проекти от типа на Ковачки, които бяха модерни по време на Тройната коалиция и зад които стоеше Георги Първанов, а сега зад тях стои Бойко Борисов… Има такива проекти, но те се представят лошо по принцип на национални избори, ако изборите са честни, а както е известно, ГЕРБ се опитват да ги откраднат. Не виждам ново отнякъде нещо да се появи харизматично, голямо. Защото - забележи –

ДОСЕГА ИМАХМЕ ТРИ ХАРИЗМАТИЧНИ “ЧУДЕСА” – ЦАРЯ, ВОЛЕН, КОЙТО НЕ УСПЯ ДА СТАНЕ ИСТИНСКИ СПАСИТЕЛ НА ОТЕЧЕСТВОТО И ДА БЪДЕ ПРИВИДЯН КАТО НЯКАКЪВ ГЕРОЙ, И БОЙКО

И тримата вече ги знаехме. Царя си знаехме, че съществува – идвал е в България, Волен Сидеров имаше предаване, Бойко Борисов гледахме 10 години. Познавахме ги тези хора. Сега не може от нищото да изникне някой. Очаквам парламент от 7 партии…
- Преди ми каза 6, сега 7 – интересно…
- При продължаващия разпад в десницата, неспособност да се рестартират и при броженията вътре в ГЕРБ. Не забравяй, че предстои разпад на парламентарната група на ГЕРБ преди изборите, това винаги се е случвало, няма как да не стане. На Костов се разпадна парламентарната група, на Царя два пъти, единият точно преди изборите…
- Кои ще се отцепят?
- Хората, които са разбрали, че вече лидерът ги недолюбва и няма да ги тури в листите – хоп - се отцепват и си правят партия. Така че 6-7 партии в парламента и много сложни след това изчисления и преговори.
- Това във време на криза хич не е добре…
- Ама какво значи във време на криза? Значи тези, изграждайки модела на монопола на икономиката, те какво правят - убиват икономиката. Монополистът какво прави - той си е заграбил някакъв отрасъл и не пуска никого вътре. А си влязъл, а си без глава. Какво значи това – че няма иновации, няма конкуренция. Монополистът държи високи цени, кефи се на живота и спира всички. По-лошо от това нещо, което е в момента, би било само разпад от типа на Виденовата зима. С всеки изминал ден тези така омотават икономиката, че тя спира навсякъде. Ти се огледай тук, по селата, какво става. Ако не си с тези или с онези - край, не съществуваш! Тук се опитват някакви да отглеждат я бамя, я царевица. Какво да отглеждат, като идват някакви и казват – ти какъв си, че ще отглеждаш? Няма да ходиш на борсата, ще ми продадеш стоката на еди-каква си цена. Кой е луд да прави каквото и да било. А между другото това е много хитър модел, който Путин го приложи в Русия и Лукашенко в Беларус. Смачквайки всички хора, които искат да правят нещо, те се отказват, те стават зависими от властта. Тоест идеята на тези варвари е да ни превърнат всичките в безпомощни, нищо неправещи и зависещи от тях хора.
- О, много страшни неща ми говориш, кажи нещо по-радостно! Дай малко оптимизъм.
- Оптимистичното сме го виждали в българската история. Значи става някакво такова безобразие, събира се гражданската воля, става рязка промяна, след това гражданската воля не продължава, хората си казват – свършихме работата, да си гледам моята си работа - и след няколко години пак. Надявам се това поколение, което влезе, което е коренно различно от нас, това поколение, което беше на Орлов мост, се надявам, че те, бидейки граждани на света, по-добре ще си оправят нещата.
- Студентите, на които преподаваш, виждаш ли нещо, което да те радва?
- Радва ме, че

ИМАМЕ 20%, КОИТО СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МОДЕРНИ, ГРАЖДАНИ НА СВЕТА, ХОРА, КОИТО ЗНАЯТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА

Останалите обаче са точно такива, каквито Бойко Борисов ги иска – безпомощни, зависими, неграмотни и неразбиращи защо трябва да бъдат грамотни. Но 20% стигат, те могат да обърнат държавата.
- А така, като критикуваш управляващите, не се ли притесняваш, че ще си имаш проблеми с властта?
- Аз давах обяснения пред полицията през лятото вече. За пръв път от 1987 г. – защо съм казвал по една телевизия, че ако ми спрат цигарите, ще си събирам коноп и ще го пуша. Мен не ме е страх по една много проста причина. Тези само си мислят, че са Държавна сигурност. Те дори не са милиционери. Те са пожарникар, който не е гасил пожари, и милиционер, който не е милиционерствал, а е бил шофьор на друг милиционер. Навремето не ме беше страх и от Държавна сигурност. Когато ме депортираха тук за три месеца, 1989 г. – кеф, голяма работа! Как ще ме е страх!

Елена ЧАМУРКОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ