Церова кория – пристанът за изпепелени души

Публикувана в брой: 9 / 2013-01-15
Видяна: 1894 пъти


Отскоро болницата вече има ограда и пропускателен режим.


Д-р Валентина Генова


Една от стаите в психоболницата в Церова кория.

Убиецът от Драганово е лекуван многократно в психоболницата

44-ГОДИШНИЯТ ЙОРДАН БОНЕВ, КОЙТО БЕ ЗАДЪРЖАН ЗА УБИЙСТВОТО НА НЕГОВ ПРИЯТЕЛ В СЕЛО ДРАГАНОВО, е постъпвал многократно за лечение в Държавната психиатрична болница в Церова кория. Първата му хоспитализация е още от 1999 г. с диагноза тежка шизофрения, като още тогава състоянието му е било тежко, а заболяването - в напреднал стадий, обясни директорът на лечебното заведение д-р Валентина Генова. За последно е настанен в лечебното заведение с решение на Районен съд - Горна Оряховица, на 10 юли 2012 г. Второто и същинско решение за задължително лечение е издадено малко по-късно - на 3 август, за срок от четири месеца. Според законовите разпоредби, след като изтекат три месеца от престоя на пациента в болницата, се изпраща експертиза до Районния съд със заключение дали пациентът да бъде освободен, или лечението му трябва да бъде продължено. Такова искане за удължаване на болничното лечение е изпратено и за Йордан Бонев на 22 ноември, а пет дни по-късно - на 27 ноември, мъжът бяга от болницата. Дежурният лекар веднага уведомява полицията, като справка в болничното досие на мъжа показва, че сигналът в полицията е подаден в 19.00 часа. „ПРАКТИКАТА Е, КОГАТО УСТАНОВИМ БЯГСТВО НА НЯКОГО ОТ ПАЦИЕНТИТЕ, ДА СЕ ОБАДИМ ПО ТЕЛЕФОНА В ПОЛИЦИЯТА по местоживеене на лицето, както е направено и в случая с Йордан Бонев, след което се пуска и писмено искане до органите на реда за връщането му обратно в лечебното заведение“, обясни д-р Генова. Тя допълни, че бягствата от психиатричната болница в действителност са редки, като за 2011 г. имат само десет такива случая, а през 2011 г. – 12, при лекувани между 800 и 1000 пациенти годишно.
След убийството на съселянина си в Драганово Йордан се връща доброволно в психоболницата в петък – 11 януари, където е арестуван от полицаите. Мъжът обяснил, че след като избягал, отишъл да живее в хижа, намираща се на 7 км от Драганово, но това предстои да бъде изяснено.

127 ПСИХИЧНОБОЛНИ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦАТА В ЦЕРОВА КОРИЯ

Капацитетът на лечебното заведение е 140 легла, но в момента там се лекуват 127 души, като винаги има и места за спешни случаи. Пациентите са с различни заболявания – тежки шизофрении, мании и други психични разстройства. Настаняването в психиатричната болница става по два начина – доброволно или принудително. Самата процедура по задължителното болнично лечение става чрез жалба в Районната прокуратура по местоживеене на болния, но самата процедура е тромава и тежка и може да отнеме около два месеца. Затова е намерен алтернативен вариант за спешна хоспитализиация на опасните и агресивни пациенти.
ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИТЕ НЯМА ОПРЕДЕЛЕН СРОК И МОЖЕ ДА БЪДЕ МНОГОКРАТНО УДЪЛЖАВАНО, ДОКАТО СЪСТОЯНИЕТО ИМ СЕ ПОДОБРИ. В болницата в Церова кория има и пациенти, които се лекуват там от 4-5 години. Сред болните има само двама, извършили убийства, едно от които обаче е преди повече от 30 години. Други бегълци от болницата обаче няма.
„Въпросът е какво се случва с тези хора, след като мине един достатъчно дълъг период и лечебните грижи в болницата са довели до едно състояние, при което те не са опасни за околните. Но след като напуснат болницата, те се прибират у дома. Ние нямаме капацитет да приемем всички психичноболни от региона и те да останат да живеят тук, тъй като функциите ни не са социални, а лечебни“, заяви д-р Валентина Генова. Според нея основният проблем за зачестилите случи на агресия е, че няма стройна система за психичноздравните грижи за тези пациенти и никой не следи какво се случва с тях, след като се приберат у дома, дали си пият лекарствата и влошава ли се тяхното състояние. Изградените по места защитени жилища у нас са крайно недостатъчни, за да бъдат настанени всички болни и да се адаптират към самостоятелен начин на живот.

ЛЯТОТО НА МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ МИНИСТЕРСКИ КРАК СТЪПВА В ЦЕРОВА КОРИЯ

Миналата година за първи път от дълги години представител на здравното министерство посещава психиатричната болница в Церова кория. Зам.-министър д-р Минчо Вичев пристига в началото на лятото на изненадваща проверка, за да се запознае със състоянието и условията в лечебното заведение, както и какво е състоянието на материалната база. Благодарение на него са отпуснати 96 хил. лв. за направата на оградата и специалната пропускателна система, както и 200 хил. лв. за ремонт на покрива, обясни д-р Генова, която близо 15 години ръководи лечебното заведение. Преди това болните свободно се разхождаха в селото, а хората често се оплакваха от тях. Сега пациентите също могат да напускат болницата, но се обаждат предварително на дежурния лекар и контролът е по-строг. Именно изграждането на оградата е едно от нещата, за които д-р Генова години наред е настоявала да бъде направено. Сега след поставянето й амбициите й са обновяване на материалната база и стаите в отделенията. Иначе самата болница разполага с дневен център и защитено жилище, разкрити още през 2008 г. Надява се и тази година болницата да бъде обезпечена финансово за издръжката на болницата, както през 2012 г. Най-големият проблем си остава заплатата на персонала, който е от 70 души, а това е крайно недостатъчно. Въпреки увеличението на заплатите с 16% през есента възнагражденията си остават много ниски - санитарите получават 310 лв., а медицинските сестри едва 480 лв.

Весела БАЙЧЕВА
Снимки Светослав СТЕФАНОВ