Церова кория – пристанът за изпепелени души

Публикувана в брой: 9 / 2013-01-15
Видяна: 1963 пъти


Отскоро болницата вече има ограда и пропускателен режим.


Д-р Валентина Генова


Една от стаите в психоболницата в Церова кория.

Убиецът от Драганово е лекуван многократно в психоболницата

44-ГОДИШНИЯТ ЙОРДАН БОНЕВ, КОЙТО БЕ ЗАДЪРЖАН ЗА УБИЙСТВОТО НА НЕГОВ ПРИЯТЕЛ В СЕЛО ДРАГАНОВО, е постъпвал многократно за лечение в Държавната психиатрична болница в Церова кория. Първата му хоспитализация е още от 1999 г. с диагноза тежка шизофрения, като още тогава състоянието му е било тежко, а заболяването - в напреднал стадий, обясни директорът на лечебното заведение д-р Валентина Генова. За последно е настанен в лечебното заведение с решение на Районен съд - Горна Оряховица, на 10 юли 2012 г. Второто и същинско решение за задължително лечение е издадено малко по-късно - на 3 август, за срок от четири месеца. Според законовите разпоредби, след като изтекат три месеца от престоя на пациента в болницата, се изпраща експертиза до Районния съд със заключение дали пациентът да бъде освободен, или лечението му трябва да бъде продължено. Такова искане за удължаване на болничното лечение е изпратено и за Йордан Бонев на 22 ноември, а пет дни по-късно - на 27 ноември, мъжът бяга от болницата. Дежурният лекар веднага уведомява полицията, като справка в болничното досие на мъжа показва, че сигналът в полицията е подаден в 19.00 часа. „ПРАКТИКАТА Е, КОГАТО УСТАНОВИМ БЯГСТВО НА НЯКОГО ОТ ПАЦИЕНТИТЕ, ДА СЕ ОБАДИМ ПО ТЕЛЕФОНА В ПОЛИЦИЯТА по местоживеене на лицето, както е направено и в случая с Йордан Бонев, след което се пуска и писмено искане до органите на реда за връщането му обратно в лечебното заведение“, обясни д-р Генова. Тя допълни, че бягствата от психиатричната болница в действителност са редки, като за 2011 г. имат само десет такива случая, а през 2011 г. – 12, при лекувани между 800 и 1000 пациенти годишно.
След убийството на съселянина си в Драганово Йордан се връща доброволно в психоболницата в петък – 11 януари, където е арестуван от полицаите. Мъжът обяснил, че след като избягал, отишъл да живее в хижа, намираща се на 7 км от Драганово, но това предстои да бъде изяснено.

127 ПСИХИЧНОБОЛНИ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦАТА В ЦЕРОВА КОРИЯ

Капацитетът на лечебното заведение е 140 легла, но в момента там се лекуват 127 души, като винаги има и места за спешни случаи. Пациентите са с различни заболявания – тежки шизофрении, мании и други психични разстройства. Настаняването в психиатричната болница става по два начина – доброволно или принудително. Самата процедура по задължителното болнично лечение става чрез жалба в Районната прокуратура по местоживеене на болния, но самата процедура е тромава и тежка и може да отнеме около два месеца. Затова е намерен алтернативен вариант за спешна хоспитализиация на опасните и агресивни пациенти.
ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИТЕ НЯМА ОПРЕДЕЛЕН СРОК И МОЖЕ ДА БЪДЕ МНОГОКРАТНО УДЪЛЖАВАНО, ДОКАТО СЪСТОЯНИЕТО ИМ СЕ ПОДОБРИ. В болницата в Церова кория има и пациенти, които се лекуват там от 4-5 години. Сред болните има само двама, извършили убийства, едно от които обаче е преди повече от 30 години. Други бегълци от болницата обаче няма.
„Въпросът е какво се случва с тези хора, след като мине един достатъчно дълъг период и лечебните грижи в болницата са довели до едно състояние, при което те не са опасни за околните. Но след като напуснат болницата, те се прибират у дома. Ние нямаме капацитет да приемем всички психичноболни от региона и те да останат да живеят тук, тъй като функциите ни не са социални, а лечебни“, заяви д-р Валентина Генова. Според нея основният проблем за зачестилите случи на агресия е, че няма стройна система за психичноздравните грижи за тези пациенти и никой не следи какво се случва с тях, след като се приберат у дома, дали си пият лекарствата и влошава ли се тяхното състояние. Изградените по места защитени жилища у нас са крайно недостатъчни, за да бъдат настанени всички болни и да се адаптират към самостоятелен начин на живот.

ЛЯТОТО НА МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ МИНИСТЕРСКИ КРАК СТЪПВА В ЦЕРОВА КОРИЯ

Миналата година за първи път от дълги години представител на здравното министерство посещава психиатричната болница в Церова кория. Зам.-министър д-р Минчо Вичев пристига в началото на лятото на изненадваща проверка, за да се запознае със състоянието и условията в лечебното заведение, както и какво е състоянието на материалната база. Благодарение на него са отпуснати 96 хил. лв. за направата на оградата и специалната пропускателна система, както и 200 хил. лв. за ремонт на покрива, обясни д-р Генова, която близо 15 години ръководи лечебното заведение. Преди това болните свободно се разхождаха в селото, а хората често се оплакваха от тях. Сега пациентите също могат да напускат болницата, но се обаждат предварително на дежурния лекар и контролът е по-строг. Именно изграждането на оградата е едно от нещата, за които д-р Генова години наред е настоявала да бъде направено. Сега след поставянето й амбициите й са обновяване на материалната база и стаите в отделенията. Иначе самата болница разполага с дневен център и защитено жилище, разкрити още през 2008 г. Надява се и тази година болницата да бъде обезпечена финансово за издръжката на болницата, както през 2012 г. Най-големият проблем си остава заплатата на персонала, който е от 70 души, а това е крайно недостатъчно. Въпреки увеличението на заплатите с 16% през есента възнагражденията си остават много ниски - санитарите получават 310 лв., а медицинските сестри едва 480 лв.

Весела БАЙЧЕВА
Снимки Светослав СТЕФАНОВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

stroitelna borsa, atlas, stroitelni materiali, veliko tarnovo

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting