53 овце обявени за принудителна продан заради борч на стопанина

Публикувана в брой: 11 / 2013-01-17
Видяна: 3200 пъти

Заради дългове и три фабрики и шест магазина на тезгяха

ОВЦЕ СА ОБЯВЕНИ ЗА ПРИНУДИТЕЛНА ПРОДАН, СЛЕД КАТО СЕ ОКАЗВАТ ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕННА СОБСТВЕНОСТ НА СТОПАНИНА СИ БОРЧЛИЯ. Една от най-необичайните сделки подготвят местните частни съдебни изпълнители, показа проверка на „Борба”. Диана Колева-Стефанова е обявила за продан 53 овце, които се намират в свищовското село Овча могила. Животните са на Захари Захариев от Полски Тръмбеш, който заборчлял на кооперацията „Устрем”, разказа председателят й Петьо Пенков. Около 112 лв. е началната цена за всяко от животните, които са в отлично състояние. Собственикът им теглил преди години заем от кооперацията с намерението да развива животновъдство. Впоследствие обаче закъсал с вноските и бил даден на съд за просрочията. След като го посетили и бирниците, установили, че най-ценното, което притежава, са именно... овцете.
От кооперацията коментираха още, че Захариев правел всичко възможно да спаси добичетата и вече внесъл в касата 500 лв., но докато не изчисти сумата, принудителните мерки срещу него няма да се прекратят.
ОСВЕН ОВЦЕТЕ ЗАРАДИ БОРЧОВЕ КЪМ БАНКИ И МЕЖДУФИРМЕНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ ЗА ПРИНУДИТЕЛНА ПРОДАН са обявени и три фабрики и 6 магазина.
Дългове са потопили фабриката за тухли в Ресен, която е собственост на реститути и софийската фирма „Лукети”. След замирането на строителството за предприятието почти няма поръчки и то започва да трупа дългове. В момента за него искат 98 хил. лв., които ще послужат за удовлетворяване на кредиторите.
Две банки изземват и дърводелско предприятие в Лясковец, притежание на фамилията Павлеви. За продан след множество дългове е дадено и дружеството „Присое” в Присово. Цената на фабриката с площ от 40 дка е 350 хил. лв.
Кризата удари и собствениците на големи магазини, които така и не могат да заработят или да привлекат наематели. Шест обекта в момента са пуснати на тезгяха, а цените варират в зависимост от местоположението във Велико Търново, показа наша проверка.

Стилян НАЙДЕНОВ