Бабинден

Публикувана в брой: 14 / 2013-01-22
Видяна: 1567 пъти


Връща се доверието към родилното отделение на горнооряховската болница


В Балван празнуваха с много веселба


В Ресен самодейци пресъздадоха традицията


Фолклорна група в Бутово показа обичая „Бабуване”

Връща се доверието към родилното отделение на горнооряховската болница

Акушеро-гинекологичното отделение на горнооряховската МБАЛ „Св. Иван Рилски” постепенно започва да връща доверието към себе си. Това сочат данните за ражданията през 2012 г. През миналата годината в местната болница са изплакали 569 бебета, от които 4 двойки близнаци. Горнооряховското родилно отново започва да привлича майки и от други населени места като В. Търново, Лясковец, Стражица, Златарица.
Нещо повече – в отделението все по-често раждат и поданички на други държави. За да даде живот на третото си дете, МБАЛ „Св. Иван Рилски” за трети път избра 39-годишната англичанка Виктория Уилямс. Синът й изплака в 4 часа сутринта навръх 21 януари – Денят на родилната помощ. По повод Бабинден кметът инж. Добромир Добрев връчи на майката и новороденото подарък.
Всъщност цялото общинско ръководство уважи вчерашния ден на родилната помощ в МБАЛ. Кметът и тримата му заместници заедно с председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов посетиха горнооряховското родилно, за да поздравят работещите в него 20 акушерки и 10 лекари. На Бабинден в родилното на МБАЛ „Св. Иван Рилски” имаше още един повод за празнуване – за първи път от над 35 г. насам бе реновирана залата за изписвания на новородените. Средствата бяха осигурени от общинското ръководство на ГЕРБ в Г. Оряховица.
Б. МАРИНОВА

В Балван празнуваха с много веселба

С МНОГО СМЯХ И ВЕСЕЛИЕ В БАЛВАН ОТПРАЗНУВАХА БАБИНДЕН ВЧЕРА. Жените, които се включиха във възстановката на традицията, огласяха дълго време улиците и къщите на селото. Преоблечени като сватбари, младоженци, музиканти, те обиколиха къщи и улици, за да изпълнят ритуалите на празника.
Най-вълнуващо беше къпането на бабата на чешмата, а след това тържеството в клуба на пенсионера, където жените засвидетелстваха благодарността си пред благородната професия и всеотдайността на д-р Димитрина Михайлова и акушерката Йорданка Звездева. Артистките сипеха пожелания за здраве, берекет и повече бебета из цялото село.

В Ресен самодейци пресъздадоха традицията

Кметство Ресен и читалище „Народна просвета 1874” организираха на 21 януари традиционно отбелязване на Бабинден.
Самодейците от групата за изворен фолклор „Зелен бръшлян” към читалището пресъздадоха прибулване на булката и се отправиха с веселие и закачки към случайно срещнатите мъже към Здравната служба. Там по-късно пред всички присъстващи булката ритуално изми ръцете на докторите Красимир Шишманов, Валентин Дишлев и Цветелин Иванов и по стара българска традиция ги дари за здраве. Празникът продължи с народно веселие и хора за всички жени от селото.

Фолклорна група в Бутово показа обичая „Бабуване”

По стара традиция в павликенското село Бутово почетоха Бабинден, като възстановиха древния български обичай „Бабуване”. Жените от фолклорната група към читалище „Съединение-1879” показаха как някога родилките раждали по къщите, като им бабувала възрастна жена. Оттогава е останала традицията на днешния ден на възрастните жени да се даряват по една хавлиена кърпа и сапун. А младите да им поливат вода, за да си измият ръцете, както правели някога селските „акушерки”. Днешният ден е празник на жените и е свързан с раждането. Възстановката на този позабравен обичай предизвика интерес и у младите жени от село Бутово, които почетоха празника.