Забраняват риболова на язовир „Йовковци“, недоволни рибари започнаха подписка

Публикувана в брой: 24 / 2013-02-05
Видяна: 2005 пъти

Ограничението ще е за срок от три до пет години

РИБОЛОВЪТ В ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“ ПРЕДСТОИ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН ЗАРАДИ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВОДОЕМА ОТ РИБАРИТЕ. Забраната ще бъде за срок от три или пет години, заяви главният инженер на „ВиК Йовковци“ Николай Владков. Той уточни, че вече са уведомени всички институции за решението, като още в края на декември миналата година в дружеството, стопанисващо язовира, е пристигнало и писмо от Министерството на околната среда и водите за забрана на риболовната дейност. Известия за намеренията на търговското дружество вече са изпратени до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, до земеделското министерство, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Басейнова дирекция. Всички необходими документи са подготвени и всеки момент предстои да бъде забранена риболовната дейност. Подобни ограничения вече са въведени за повечето язовири, използвани за питейни нужди, като язовир „Христо Смирненски“ в Габрово, „Среченска бара“ в Монтана, „Боровица“ в Кърджали, „Камчия” в Бургас.
„Ние сме търговско дружество и като такова се опитваме да доставяме питейна вода на населението в региона с възможно най-добрите показания. От една страна, разбирам рибарите, които са прави за себе си, но всяка събота и неделя или след празници около водоема е пълно с отпадъци, пластмасови и стъклени бутилки, консерви, опаковки и много боклуци, които след това попадат в язовира, което е недопустимо. Някои от почиващите на палатка край водоема дори се къпят във водата. Смятам, че това е абсолютно неприемливо за язовир, който се използва за питейни нужди и снабдява с вода над 200 000 души в региона“, коментира инж. Владков. Той уточни, че при подобни замърсявания се налага след това от дружеството да изпращат хора, които да почистват около язовира, освен това се налага допълнително хлориране на водата, увеличават се и разходите за еленергия и други дейности, свързани с почистването на водата. Освен това с улова на даден вид риба допълнително се влошава качеството на водата и се нарушава екологичното равновесие. Инж. Владков уточни, че с влизането в сила на забраната за риболов ще бъдат поставени информационни табели около язовира, за да бъдат предупредени любителите на риболова.
В знак на недоволство за готвената забрана рибари от Велико Търново и региона започнаха протестна подписка, която стартира още в края на януари. Тази седмица предстои събраните над 500 подписа да бъдат изпратени до кмета на община Велико Търново Даниел Панов, до ръководството на „ВиК Йовковци” и до клона на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Плевен.
„Най-големите замърсявания на язовира са през пролетта, тъй като със снеготопенето реката, която се влива в „Йовковци“, докарва отпадъците от близките населени места. Съгласен съм също, че има недобросъвестни риболовци, но пък и много пъти самите ние сме организирали различни инициативи за почистване и извозване на отпадъците около язовир „Йовковци“. Но според мен голямото количество отпадъци се дължи най-вече на бракониерските набези и занижения контрол от страна на ръководството на язовира“, заяви Стоян Христов, един от недоволните рибари. Той е категоричен, че ако има по-строг контрол, проблемът ще бъде решен, без да се налага да бъде въвеждано подобно ограничение.
В инициативата на местните рибари се включиха и хора от Горна Оряховица, Лясковец, Дебелец и Елена, както и техни колеги от Габрово и Дряново, тъй като на язовир „Христо Смирненски“ вече има въведена забрана за риболовна дейност.

Весела БАЙЧЕВА