С хляб и сол тръгна проектът за първата у нас зъбчата железница на Трапезица

Публикувана в брой: 40 / 2013-02-27
Видяна: 1813 пътиС хляб и сол тръгна проектът за първата у нас зъбчата железница на Трапезица

ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ ЗЪБЧАТА ЖЕЛЕЗНИЦА ИЗГРАЖДАТ В МОМЕНТА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ТРАПЕЗИЦА. Трасето за нея трябва да е готово до месец, но самото съоръжение ще тръгне поне след още 4-5 месеца. Толкова са нужни за неговото производство, доставка и монтаж. Железницата, която се нарича още и фуникуляр, е част от проект, който Министерството на културата реализира в момента на хълма Трапезица. Подобни зъбчати железници има като атракция в Будапеща, в Монмартр в Париж, в Лаос.
Вчера на хълма се качиха областният управител проф. Пенчо Пенчев и неговият заместник Любомира Попова, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, арх. Пламен Цанев, както и останалите експерти, които работят по „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица във Велико Търново”. С хляб и сол официалните лица и специалистите поставиха символично начало на проекта на Трапезица. 4, 8 МЛН. ЛВ. Е ИНВЕСТИЦИЯТА ПО ПРОЕКТА. САМО ФУНИКУЛЯРЪТ СТРУВА 2, 8 МЛН. ЛВ. „Започваме с художественото осветление, което ще бъде поставено първо по реконструираните и реставрирани археологически и архитектурни останки в южната част на крепостта. Целта е да се осъществи връзка с Царевец, където отдавна е изграден и работи аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”. Идеята е след като се направи това осветление на реставрираните останки, впоследствие те да бъдат включени към този спектакъл”, обяснява арх. Пламен Цанев, който е автор на проекта.
Железницата е втората и най-скъпа част. Идеята на този фуникуляр е да осигури на туристите по-лесен достъп до върха на хълма. ЖЕЛЕЗНИЦАТА ЩЕ СЕ ДВИЖИ ПО НАКЛОНЕНИ РЕЛСИ. Ще тръгва от гара Трапезица и ще качва туристите до специално направена площадка. Първото, което гостите ще виждат, ще бъде дворецът на Асеневци, разкрит от археолога Константин Тотев, и археологическа база, която ще бъде превърната в музей.
„Мощността на съоръжението е в порядъка на 35-40 км и за около три минути ще преодолява разстоянието от около 135 метра. Фуникулярът е напълно автоматизиран, а кабинката е климатизирана”, уточнява Антон Маждраков, управител на строителна фирма „Тобо”, водещ съдружник в консорциума, който работи по изграждането на новата туристическа атракция.
Проектът продължава две години и в самия му край в подножието на хълма, до гара Трапезица, ще бъде направен паркинг. Той ще събира около 20 автомобила. За да бъде защитен от падащи камъни, в момента върви изграждането на подпорна стена, която е готова на 60%.
В момента на хълма работят 35 души, а когато проектът приключи, работните места ще са 10.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting