С хляб и сол тръгна проектът за първата у нас зъбчата железница на Трапезица

Публикувана в брой: 40 / 2013-02-27
Видяна: 1756 пътиС хляб и сол тръгна проектът за първата у нас зъбчата железница на Трапезица

ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ ЗЪБЧАТА ЖЕЛЕЗНИЦА ИЗГРАЖДАТ В МОМЕНТА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ТРАПЕЗИЦА. Трасето за нея трябва да е готово до месец, но самото съоръжение ще тръгне поне след още 4-5 месеца. Толкова са нужни за неговото производство, доставка и монтаж. Железницата, която се нарича още и фуникуляр, е част от проект, който Министерството на културата реализира в момента на хълма Трапезица. Подобни зъбчати железници има като атракция в Будапеща, в Монмартр в Париж, в Лаос.
Вчера на хълма се качиха областният управител проф. Пенчо Пенчев и неговият заместник Любомира Попова, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, арх. Пламен Цанев, както и останалите експерти, които работят по „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица във Велико Търново”. С хляб и сол официалните лица и специалистите поставиха символично начало на проекта на Трапезица. 4, 8 МЛН. ЛВ. Е ИНВЕСТИЦИЯТА ПО ПРОЕКТА. САМО ФУНИКУЛЯРЪТ СТРУВА 2, 8 МЛН. ЛВ. „Започваме с художественото осветление, което ще бъде поставено първо по реконструираните и реставрирани археологически и архитектурни останки в южната част на крепостта. Целта е да се осъществи връзка с Царевец, където отдавна е изграден и работи аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”. Идеята е след като се направи това осветление на реставрираните останки, впоследствие те да бъдат включени към този спектакъл”, обяснява арх. Пламен Цанев, който е автор на проекта.
Железницата е втората и най-скъпа част. Идеята на този фуникуляр е да осигури на туристите по-лесен достъп до върха на хълма. ЖЕЛЕЗНИЦАТА ЩЕ СЕ ДВИЖИ ПО НАКЛОНЕНИ РЕЛСИ. Ще тръгва от гара Трапезица и ще качва туристите до специално направена площадка. Първото, което гостите ще виждат, ще бъде дворецът на Асеневци, разкрит от археолога Константин Тотев, и археологическа база, която ще бъде превърната в музей.
„Мощността на съоръжението е в порядъка на 35-40 км и за около три минути ще преодолява разстоянието от около 135 метра. Фуникулярът е напълно автоматизиран, а кабинката е климатизирана”, уточнява Антон Маждраков, управител на строителна фирма „Тобо”, водещ съдружник в консорциума, който работи по изграждането на новата туристическа атракция.
Проектът продължава две години и в самия му край в подножието на хълма, до гара Трапезица, ще бъде направен паркинг. Той ще събира около 20 автомобила. За да бъде защитен от падащи камъни, в момента върви изграждането на подпорна стена, която е готова на 60%.
В момента на хълма работят 35 души, а когато проектът приключи, работните места ще са 10.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ