АГРОСЪВЕТИ. Март – най-важен за резултатите на полето

Публикувана в брой: 42 / 2013-03-01
Видяна: 1711 пъти



Серафим Цачев, агроном

МАРТ Е МЕСЕЦЪТ, ПРЕЗ КОЙТО СЕ НАТОРЯВАТ ЕСЕННИТЕ КУЛТУРИ И ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКА ЗА ПРОЛЕТНАТА КАМПАНИЯ. До края на месеца торенето трябва да приключи, като за есенниците най-подходящи са азотните торове, а там където почвите са вкислени, е най-добре да се използва амониево-калциева селитра. На пазара може да се намери и комбинация, съдържаща сяра, която помага за разграждането на неусвояемите фосфати и други елементи от почвата, необходими за развитието на растенията. Освен това способства и за по-слабото вкисляване на почвата. Сред универсалните торове, използван от земеделците, е карбамидът, който по-малко вкислява почвата и е подходящ за всички видове култури и почвени типове. Неговата особеност обаче е, че трябва да се използва при по-висока влажност и ниски температури, тъй като иначе се изпарява. Карбамидът не бива да се използва при температура на въздуха над 8 градуса, тъй като това води до намаляване на ефективността му. Затова февруари и март са най-подходящи за използването му за наторяване на културите, а към края на месеца може да се пристъпи към наторяване с амониева селитра.
За основното торене на пролетните култури на пазара се предлагат много и различни торове, но най-добре е да се използва комбинацията, съдържаща азот, фосфор и калий. Освен че е лесноразтворима и бързоусвоима, тази комбинация дава много добър баланс на хранителните вещества в почвата.
За пролетните култури едни от препоръчителните продукти на пазара за основно торене в момента са френските торове „Тимак 42” и „Тимакстарт MPPA Дио”, които са иновативно решение за основно торене на царевица и слънчоглед. Те осигуряват оптимални условия на културите при всякакви почвени условия, дори и да са по-киселинни, благоприятствайки тяхното развитие. Предпазват от блокиране на хранителните елементи и подпомагат усвояването на фосфор. Не бива да се забравя също така и предпазването на есенните посеви от плевели и заболявания, които могат да се окажат фатални за растенията. Относно опазването на културите е важно да се знае, че фунгицидът трябва да се влага заедно с хербицида. Това е основно правило, тъй като по този начин растенията се имунизират за не по-малко от 50 дни от различни заболявания. За съжаление у нас все още няма достатъчно добра култура на земеделието, пътищата между посевите не се поддържат чисти от плевелната растителност, която е източник на зараза от нехарактерни за посевите плевели, като ветрушка, овсиги и други. Тези плевели ежегодно увеличават плътността в полетата и буквално унищожават културите. А житните плевели в житните култури са стара болка за всички стопани. В борбата срещу тях трябва да се използват специалните за тази цел препарати. Спестяването на противожитен хербицид може да доведе не само до загуби, но и до задълбочаване на проблема от попадането на семената в нивите, като проблемът остава и за следващите години. Затова специалистите препоръчват в борбата срещу житните плевели при пшеницата хербицида „Палас“, а препаратът „Аксиал“ е подходящ и за пшеницата, и за ечемика.

Серафим ЦАЧЕВ,
агроном







adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile



obshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting