Десет проекта в региона чакат пари от кампанията „За чиста околна среда”

Публикувана в брой: 59 / 2013-03-26
Видяна: 564 пъти

Десет проекта от Великотърновска област бяха одобрени от екоминистерството и ще получат финансиране в рамките на националната кампания „За чиста околна среда” и обявения конкурс на тема „Обичам природата – и аз участвам“ 2013. Той стартира през януари, като средствата се осигуряват от ПУДООС - Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. В конкурса се включиха общини, кметства, училища и детски градини от цялата страна, като целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда.
До 10 хил. лв. ще получат общините Стражица, Елена, Горна Оряховица и Златарица, както и кметствата Беляковец, Поликраище и Джулюница. Проектът на Община Елена е за сумата от 10 хил. лв. и предвижда почистване, обновяване и облагородяване на парк „Калето“.
Проектът на Община Стражица също е за 10 хил. лв. и е за създаване на зона за отдих в кв. 102 на града, в района на автогарата в западната й част. Зона за отдих ще бъде направена и в община Златарица в местността Лъката, където ще бъдат създадени зелени площи, цветни лехи и ще бъдат засадени дървета.
До 5 хил. лв. ще получат СОУ „Максим Райкович“ в Лясковец, детска градина „Соня“ във Велико Търново и ЦДГ „Здравец“ в село Първомайци.

В. ВАЛЕНТИНОВА