МИЛКА ХРИСТОВА, кандидат за народен представител от „Коалиция за България”: „Време е да върнем България на хората“

Публикувана в брой: 79 / 2013-04-23
Видяна: 930 пътиМилка Христова

- Г-жо Христова, Вие сте на трето място в листата на „Коалиция за България”, чието мото е „Да върнем България на хората”. Кои са най-тежките проблеми, които изкараха хората на улицата в началото на годината?
- По време на всичките си срещи с павликенчани казвам, че лошото управление през последните три години и половина доведе до пълна разруха в редица области на нашия живот - здравеопазването, социалната сфера, икономиката. Някои от хората бяха дотолкова отчаяни от живота, че избраха най-зловещия начин да го отнемат, като се самозапалиха. Държавата се отчужди от собствените си граждани. Всеки от нас загуби България, не в сърцето си, а в разбирането си за сигурност и контрол. „Да върнем България на хората“ е приоритет номер едно за нас. Има и друг начин за управление на България. Време е хората, а не магистралите да влязат в центъра на управлението на държавата.
Нашата платформа се описва най-пълно с три думи - икономика, доходи и заетост. Зад тях обаче стои силната ни воля да върнем доверието в политиката и да покажем на гражданите, че има и път напред. Основното, което изведе хората на протест, бяха ниските доходи – протест срещу това, че хората не се чувстваха свободни и нямаха перспектива в нашата държава. Пред нас стои за разрешаване големият проблем с растящата безработица и фалитите на все повече фирми. За тези три години и половина затвориха врати над 350 000 фирми, близо 600 000 души се оказаха извън пазара на труда. При замразени заплати и пенсии, растяща инфлация и цени на основните стоки и

ПРИ ПЛАШЕЩИТЕ ДАННИ, ЧЕ ОКОЛО 50% ОТ БЪЛГАРИТЕ В МОМЕНТА ЖИВЕЯТ ОКОЛО ПРАГА НА БЕДНОСТТА, НЯМА КАК ДА ОСТАНЕМ БЕЗУЧАСТНИ

30 са социалните придобивки, които бяха загубени спрямо предишното управление.
На фона на това безпаричие държавата с лека ръка пръсна 100 млн. лв. за една година за подслушване. Както разбрахме, то е било масово, безконтролно и насочено най-вече срещу политическите опоненти на управляващите. Аз се възмущавам от такова двуличие. Да казваш, че пенсионерите са изяли бюджетния излишък, е кощунство.
- Вие сте общински съветник от БСП в Павликени. Защо приехте номинацията за кандидат-депутат?
- Самата аз не съм политик от далечното за павликенчани национално ниво, не съм участвала и в листа за народни представители досега. Аз съм общински съветник, наясно съм с тежестта, която понасят ежедневно българските общини и техните жители. Аз съм, както много от читателите ви, майка, жена, домакиня, със своите страхове и притеснения за общото ни утре, което изглежда все по-сиво. Аз съм и работодател и ежедневно трябва да осигуря заетост за своите 25 работници, за да са спокойни в края на месеца техните семейства.
Знам, че в тази кампания поемам сложен ангажимент – първо, да убедя хората да ми гласуват доверие и второ, с действията си в Народното събрание да го защитя. Редно е и чрез вашите страници да благодаря на павликенчани, които издигнаха вътрешнопартийната ми кандидатура за листата на БСП, и на членовете на Областния съвет на партията за това, че ми отредиха третото място в нея.
„Коалиция за България” в тези избори предлага платформа, която ще бъде отворена до последния момент. Аз искам в тази политическа платформа да намерят място мненията и предложенията на хората, които срещам на предизборните си събрания.
- Запазването на общинските болници е една много болезнена тема, след като в нашата област бяха закрити две болници. МБАЛ – Павликени, също е в много трудно положение. Какви мерки ще предприемете за решаване на проблема?
- Уверена съм, че в Общинския съвет в Павликени има съгласие, че болницата е необходима и на двете общини - Павликени и Сухиндол, и ще направим всичко необходимо, за да я запазим. Кметът инж. Емануил Манолов също е взел присърце мисията да спаси нашата болница. Затова моите съграждани трябва да бъдат спокойни, че тя няма да бъде закрита. Необходимо е обаче на централно ниво спешно да бъде изработена стратегия за запазване на малките болници и на тези в труднодостъпни и отдалечени райони. Ние смятаме, че

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ АНГАЖИРА С ФИНАНСОВОТО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ

да се премахнат делегираните им бюджети, лимитите за преглед при специалист. Трябва да се обърне също така повече внимание на профилактиката на най-тежките социално значими заболявания, особено на онкологичните.
- Какви са приоритетите на „Коалиция за България“ в сферата на социалната политика?
- Цялостната социална политика на предишното управление беше зле планирана. Ето ви пример с майките. Те получават обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в размер на едва 240 лв., което е под прага на бедността. Вследствие на това българката днес все по-трудно се решава да роди. Вината, разбира се, не е в нея. Вината е в онези, които ни принуждават да водим все по-мизерен, все по-беден и все по-безличен живот. За последен път цели области с безработица над 20% е имало през далечната 2005 г. Връщането със седем години назад е тежка загуба за българското общество, извървяло трудния път към един по-добър живот. Смятаме, че трябва веднага да бъде повишено обезщетението за майчинство до размера на минималната работна заплата и с увеличаването на МРЗ да се увеличава и обезщетението по майчинство. Необходимо е да бъдат подкрепени майките и семействата, които са готови да отгледат второ и трето дете, с по-голяма еднократна помощ при раждане и също да бъдат увеличени семейните добавки, като се съобразяват с възрастта на детето. Сред приоритетите ни е въвеждането на семейно подоходно облагане, за да се помогне на семействата да се справят с издръжката си в тези трудни години.
Ние предлагаме също разкриването на 250 000 нови работни места. Смятаме, че

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА АКТИВНО ДА СЕ НАМЕСИ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА, ДА ПОДПОМОГНЕ МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС

който в момента е рекетиран по всички възможни начини. Ако поне половината от тези фирми възстановят едно или две работни места, това ще е голяма крачка към нашата цел. Минималната работна заплата трябва да бъде увеличена от 310 на 450 лв. в рамките на мандата.
БСП предлага също така минималната работна заплата да бъде освободена от данък, което засяга около 1 млн. български граждани, които в момента получават най-ниското трудово възнаграждение. На следващо място хората, които получават доход над размера на минималната заплата до 4500 лв., да продължат да плащат т.нар. плосък данък от 10% и само най-богатите да бъдат обложени с данък от 20%.
По време на нашето управление всички пенсионери получиха увеличение на пенсиите няколко пъти. Да, обаче инфлацията го „изяде”. Затова смятаме, че сега

СПЕШНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ОТНОВО Т.НАР. „ШВЕЙЦАРСКО ПРАВИЛО”, Т.Е. ГОДИШНО ПЕНСИИТЕ ДА СЕ ВДИГАТ С РЪСТА НА ИНФЛАЦИЯТА И ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД

Има хора, които не знаят кога ще се пенсионират, заради това ежегодно увеличаване с по няколко месеца на възрастта. Ние предлагаме това да се преустанови. Също така ще върнем за възрастните хора таксата от 1 лв. при посещение на личния лекар.
- Един от сериозните проблеми в Северна България е лошата инфраструктура, особено на междуселищната пътна мрежа. Какви ангажименти поема „Коалиция за България“ за решаването на този проблем?
- Междуселските пътища ще бъдат приоритет за нас. Важно е на първо време да се промени организацията на поддържане на пътищата от II и III клас от републиканската пътна мрежа. Ние ще продължим да развиваме инфраструктурата, защото това е задължение на централната власт. Време е да стартира строителството на магистрала „Хемус” и на пътя Свиленград – Русе, един от най-тежките пътни участъци в страната. Тези две артерии ще помогнат за развитието на Северна България, която е най-бедният район на ЕС.
- Как смятате да се преборите с икономическата криза, за да стабилизирате страната?
- Само този, който не е бил в производството, не знае колко трудно днес съществува бизнесът в България. Днес имам усещането, че

КАТО СИЗИФ ХОРАТА ОТ БИЗНЕСА БУТАМЕ ОГРОМЕН КАМЪК, НО НЕ ВИЖДАМЕ НАКЪДЕ

Държавата трябва активно да се намеси в икономическия живот на страната, да помогне с кредитиране в размер на 500 млн. лв. годишно на малкия и средния бизнес. Ние смятаме, че сериозно трябва да бъде подпомогнато също земеделието, което е традиционен поминък за Павликени.
- Защо хората трябва да гласуват с номер 5 в интегралната бюлетина на 12 май?
- Ние знаем, че хората преживяха много през тези години на прехода. Преживяхме и намаляване на доходите, и това, че децата ни заминаха в чужбина, и че не всичко в политиката вървеше добре. Няма друга партия, която да мисли за доходи, за здраве, за социална политика, освен БСП. От всички нас като граждани зависи да преценим, да поговорим в своите семейства, да поговорим със своите близки, със своите приятели и да не допуснем това антисоциално управление да се случи отново.
Имаме време до 12 май да работим, за да изберете номер 5 в интегралната бюлетина. Това е единствената възможност България да бъде върната на хората.

Весела БАЙЧЕВА