По трима от БСП и ГЕРБ и по един от „Атака” и ДПС влизат в парламента от Великотърновска област

Публикувана в брой: 91 / 2013-05-14
Видяна: 1941 пътиМариана Бояджиева, Петър Кънев, Милка Христова, Цветан Цветанов, Евгени Стоев, Мирослав Петков, Любомир Владимиров и Хасан Хаджихасан ще защитават интересите на региона

МАРИАНА БОЯДЖИЕВА, ПЕТЪР КЪНЕВ И МИЛКА ХРИСТОВА ОТ „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ”, ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, ЕВГЕНИ СТОЕВ И МИРОСЛАВ ПЕТКОВ ОТ ГЕРБ, ЛЮБОМИР ВЛАДИМИРОВ ОТ „АТАКА” И ХАСАН ХАДЖИХАСАН ОТ ДПС са следващите народни представители от Великотърновска област, независимо колко ще е дълъг мандатът на 42-то Народно събрание.
Това стана ясно вчера по обед, когато от Районната избирателна комисия обявиха, че са обработили 100% от изборните протоколи. До последно интригата се състоеше в това дали БСП ще успее да излъчи четирима депутати, но в крайна сметка осмият мандат отиде при ДПС. Зам.-председателят на ГЕРБ пък Цветан Цветанов водеше и още една листа – тази в Благоевград, но няколко дни преди изборите официално обяви, че ще стане депутат от старата столица.
Иначе „Коалиция за България” спечели предсрочните парламентарни избори в областта с 32.40%, което прави 38 330 гласа за нейните кандидати. За ГЕРБ гласуваха 27.87% от избирателите в региона, или 32 966 души. „Атака” остава трайно трета политическа сила в областта с 8.44%, или гласували за тази партия 9989 избиратели. За ДПС вота си са дали 7392-ма души, което прави 6.25 на сто от действителните гласове. С пети резултат е „Движение България на гражданите”, за което гласуваха 4350 души, или 3.68%. Броят на недействителните бюлетини е 2771, а на валидните – 118 306.
Жителите на четвърти многомандатен избирателен район избираха между рекордния брой от 281 кандидати за народни представители, разпределени в 28 политически партии и седем коалиции.
52.63% от имащите право на глас избиратели във Великотърновска област гласуваха на предсрочните парламентарни избори, сочат още данните на Районната избирателна комисия. Това означава, че до урните в неделя са отишли 120 073 пълнолетни жители на Четвърти многомандатен избирателен район. Най-високата отчетена избирателна активност е в най-малката община – Сухиндол – 56.43%, а на второ място е община Полски Тръмбеш с 55.66%. На трето място по активност е най-голямата - Великотърновска община с 54.23%, а след нея е община Свищов с 53.79%. В община Лясковец са гласували 52.53%, в община Златарица – 52.19%, в община Елена – 51.69%, в Павликени – 51.82%, в община Горна Оряховица – 49.69%, а в община Стражица – 48.61%.
ЗА РАЗЛИКА ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ, ТОЗИ ПЪТ УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ВОТА – и гласоподаватели, и надзорници, и наблюдатели, отчитат далеч по-добра организация. Най-сериозният проблем всъщност е настъпил след края на изборния ден, когато резултатите от секциите вече са били ясни и се е наложило протоколите с тях да бъдат копирани от специално доставените от Министерски съвет копирни машини. Според членове на СИК-ове, поне в 20-ина секции в община Велико Търново, а и в Горна Оряховица тонерът е... свършил. В по-големите секции, където е имало и над 10-15 наблюдатели и застъпници, се е наложило да се прави съответно и по-голям брой копия. Само че тонерът в принтерите масово е бил тестови, така както машините са закупени, което стига за около 5-6 копия, без да бъде осигурено допълнително мастило, разказаха участници в изборите. Това донякъде е забавило процеса, но общо взето други технически нарушения не са отчетени. Въпреки че веднъж протоколите са се отнасяли в РИК, а втори път копирните машини и техниката в общинските администрации, членове на комисии бяха категорични, че организацията е била на по-добро ниво спрямо местния вот преди две години.
ЧИТАТЕЛИ НА „БОРБА” СИГНАЛИЗИРАХА И ЗА ОЩЕ ЕДИН ПРОБЛЕМ.
Велико Търново е студентски град и е пълно с млади учещи и работещи хора, които са от всички краища на страната. По-голямата част от тях бяха в старата столица в деня на изборите, но се оказа, че не могат да гласуват, въпреки желанието си да го сторят. Една от причините е, че тези хора просто нямат адресна регистрация в болярския град, тъй като масово все още квартирите се дават „на тъмно” – без договор за наем и без всъщност хазяите да отчитат каквито и да е данъци.
„Така свестните граждани, които искат да гласуват, са възпрепятствани по субективни причини – нямат договори за наем, а и е трудно да се излъже например, че хазяин и наемател са роднини, тъй като при регистрация за настоящ адрес в общината искат и роднина, който да представи нотариалния акт на съответния имот”, сигнализира в редакцията Борис Георгиев.

Елена ЧАМУРКОВАadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting