С игри, забави и веселие децата отбелязаха своя празник

Публикувана в брой: 104 / 2013-06-03
Видяна: 1012 пъти


На някои родители боят с възглавници им беше също толкова забавен. Снимка Светослав СТЕФАНОВСТОТИЦИ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ СЕ ВЕСЕЛИХА НА ПЪРВИ ЮНИ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Община Велико Търново превърна това пространство в огромна детска площадка с различни забавления за най-малките жители на старата столица.
Боят с възглавници и скачането върху матрак безспорно се оказаха най-привлекателните игри, защото са сред забранените в домашни условия. Затова в къта с възглавници за бой имаше и най-много родители, които също се включиха в битката за оцеляване.
Денят започна с импровизирана библиотека, в която ректорите на двата университета проф. Пламен Легкоступ и бригаден генерал Цветан Харизанов и зам.-кметът на общината Ганчо Гарабаджаков, както и много артисти, четоха откъси от любимите си приказки на децата. След това те заеха мястото на сцената в търновския вариант на популярното телевизионно предаване „Кой е по-по-най”. Децата изпълняваха стихове, песни и приказки и за смелостта си да се изявят получиха подаръци от Община Велико Търново.
Цял ден малчуганите се забавляваха, като танцуваха, пяха, рисуваха върху хартия и на асфалта в парка. Художници пък рисуваха върху техните лица и ги превръщаха в герои от различни приказки. Имаше карнавално шествие и разходка с пони.
Десетки малки художници участваха в изработването на огромен „Кораб на мечтите”, чиито платна бяха украсени с детски рисунки. По обяд платноходът беше пуснат да плува във фонтаните на парк „Марно поле”. Инициативата беше на Ателието по керамика при Младежкия дом в старата столица.
След обяд празникът продължи с пиесата „Под гъбката” на Варненския куклен театър. Представлението прерасна в шоу с много игри, песни и танци под наслов „Под дъгата”.
От там децата с шествие, преоблечени като приказни герои, се преместиха край паметника „Асеневци”, където правиха хвърчила и след това ги пуснаха в небето. На сцената на Боруна концерт изнесоха възпитаниците на Детската музикална школа при Младежкия дом. В програмата участваха ученици от класовете по флейта на Жана Шимитова и по китара на Петър Иванов. В концерта участваха и музикантите от рок групата на ОУ „Бачо Киро”.
Празници имаше пред пицария „Бианко” кв. „Картала”, пред партицентър „Джамбалая” и в района на мола, където имаше демонстрации по зумба и карате.
МАЛКИ ПЕВЦИ И ТАНЦЬОРИ ОТ ОБЩИНСКИЯ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС В ЕЛЕНА ПОЗДРАВИХА СВОИТЕ ВРЪСТНИЦИ с богата концертна програма. „Да е винаги слънчево като усмивките на моите приятели” – тази своя мечта записа 11-годишната Надежда Никифорова в книгата на мечтите, която беше отворена по време на празника за Деня на детето в града.
Забавна викторина напомни на децата преди лятната ваканция правилата за движение. Най-сръчните правиха самолети от хартия, а малките художници оставиха интересни рисунки върху асфалтовата площадка зад градското читалище.
Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави децата и им пожела весела и безгрижна ваканция, с много игри и прочетени книжки.
С ТОРТА И КЛОУНИ ПРАЗНУВАХА В СЕЛО РЕСЕН. ДЕТСКИЯТ ПРАЗНИК НА ОТКРИТО с много игри и изненади бе организиран от кметството в селото и Народно читалище „Народна Просвета – 1874”. Забавленията за малчуганите се проведоха в парка на площад „Св. Димитър Солунски” под наслов „Детство мое, реално и вълшебно”. Празника откри кметът на село Ресен Йорданка Колева с пожелание към всички деца да растат здрави, да имат щастливо детство и да станат достойни граждани на България.
За доброто настроение на децата се погрижиха аниматорите от партиагенция, която ги изненада с детска дискотека и клоуни. В празника се включи и Центърът за работа с деца и младежи „Отвори очи”, който организира много забавни игри, песни, комични ситуации и конкурси. Част от забавлението бе и рисуването върху асфалт, с което децата на Ресен се присъединиха към националния хепънинг „Голямото рисуване на малките художници”.
В СЕЛО ГОРНА СТУДЕНА ДЕЦА РИСУВАХА НА 1 ЮНИ, КАТО ПРАЗНИКЪТ БЕ ОТБЕЛЯЗАН за първи път от последните 30 години. Организатори бяха кметството на свищовското село и читалище „Просвещение1897“. Първоначалната идея бе малчуганите да рисуват на асфалта в центъра на Г. Студена, но лошото време принуди организаторите да проведат празника в читалищния салон. 28 деца се включиха – десет от детската градина и 18 ученици. Проявата завърши с торта, осигурена от родител, и обещание от кмета Тодор Иванов празникът да стане ежегоден.
МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО отбелязаха 1 юни с артателиета, много игри и детска дискотека. В празника се включиха близо 30 деца, които изработваха различни сувенири, гривни и маски заедно със специалистите от центъра. Тържеството продължи с рисунки върху асфалт и детска дискотека, имаше лакомства и много изненади.
Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца е в сградата на бившия Пионерски дом, работи от лятото на 2005 г. и бе създаден по проект CLIP „Проект за социална интеграция и професионална реализация на младежите, напускащи домовете за деца“, като услугата бе насочена към деца и младежи до 25 години. От 2011 г. се ръководи от Международна социална служба – България, а днес услугите му ползват 41 деца с различни по вид и степен увреждания.
ФЛАШМОБ „ЖИВА УСМИВКА” НАПРАВИХА В ПАРК "МАРНО ПОЛЕ" УЧЕНИЦИ ОТ СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" и СОУ "Емилиян Станев". Флашмобът е част от кампанията "Усмихнатите деца на България", организирана от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето по повод Международния ден на детето и 10 години от създаването на съвета, чиято цел е детското участие да стане важна част от местната, областната и националната администрация и законодателство.
Екип „Борба”adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting