С игри, забави и веселие децата отбелязаха своя празник

Публикувана в брой: 104 / 2013-06-03
Видяна: 1035 пъти


На някои родители боят с възглавници им беше също толкова забавен. Снимка Светослав СТЕФАНОВСТОТИЦИ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ СЕ ВЕСЕЛИХА НА ПЪРВИ ЮНИ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Община Велико Търново превърна това пространство в огромна детска площадка с различни забавления за най-малките жители на старата столица.
Боят с възглавници и скачането върху матрак безспорно се оказаха най-привлекателните игри, защото са сред забранените в домашни условия. Затова в къта с възглавници за бой имаше и най-много родители, които също се включиха в битката за оцеляване.
Денят започна с импровизирана библиотека, в която ректорите на двата университета проф. Пламен Легкоступ и бригаден генерал Цветан Харизанов и зам.-кметът на общината Ганчо Гарабаджаков, както и много артисти, четоха откъси от любимите си приказки на децата. След това те заеха мястото на сцената в търновския вариант на популярното телевизионно предаване „Кой е по-по-най”. Децата изпълняваха стихове, песни и приказки и за смелостта си да се изявят получиха подаръци от Община Велико Търново.
Цял ден малчуганите се забавляваха, като танцуваха, пяха, рисуваха върху хартия и на асфалта в парка. Художници пък рисуваха върху техните лица и ги превръщаха в герои от различни приказки. Имаше карнавално шествие и разходка с пони.
Десетки малки художници участваха в изработването на огромен „Кораб на мечтите”, чиито платна бяха украсени с детски рисунки. По обяд платноходът беше пуснат да плува във фонтаните на парк „Марно поле”. Инициативата беше на Ателието по керамика при Младежкия дом в старата столица.
След обяд празникът продължи с пиесата „Под гъбката” на Варненския куклен театър. Представлението прерасна в шоу с много игри, песни и танци под наслов „Под дъгата”.
От там децата с шествие, преоблечени като приказни герои, се преместиха край паметника „Асеневци”, където правиха хвърчила и след това ги пуснаха в небето. На сцената на Боруна концерт изнесоха възпитаниците на Детската музикална школа при Младежкия дом. В програмата участваха ученици от класовете по флейта на Жана Шимитова и по китара на Петър Иванов. В концерта участваха и музикантите от рок групата на ОУ „Бачо Киро”.
Празници имаше пред пицария „Бианко” кв. „Картала”, пред партицентър „Джамбалая” и в района на мола, където имаше демонстрации по зумба и карате.
МАЛКИ ПЕВЦИ И ТАНЦЬОРИ ОТ ОБЩИНСКИЯ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС В ЕЛЕНА ПОЗДРАВИХА СВОИТЕ ВРЪСТНИЦИ с богата концертна програма. „Да е винаги слънчево като усмивките на моите приятели” – тази своя мечта записа 11-годишната Надежда Никифорова в книгата на мечтите, която беше отворена по време на празника за Деня на детето в града.
Забавна викторина напомни на децата преди лятната ваканция правилата за движение. Най-сръчните правиха самолети от хартия, а малките художници оставиха интересни рисунки върху асфалтовата площадка зад градското читалище.
Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави децата и им пожела весела и безгрижна ваканция, с много игри и прочетени книжки.
С ТОРТА И КЛОУНИ ПРАЗНУВАХА В СЕЛО РЕСЕН. ДЕТСКИЯТ ПРАЗНИК НА ОТКРИТО с много игри и изненади бе организиран от кметството в селото и Народно читалище „Народна Просвета – 1874”. Забавленията за малчуганите се проведоха в парка на площад „Св. Димитър Солунски” под наслов „Детство мое, реално и вълшебно”. Празника откри кметът на село Ресен Йорданка Колева с пожелание към всички деца да растат здрави, да имат щастливо детство и да станат достойни граждани на България.
За доброто настроение на децата се погрижиха аниматорите от партиагенция, която ги изненада с детска дискотека и клоуни. В празника се включи и Центърът за работа с деца и младежи „Отвори очи”, който организира много забавни игри, песни, комични ситуации и конкурси. Част от забавлението бе и рисуването върху асфалт, с което децата на Ресен се присъединиха към националния хепънинг „Голямото рисуване на малките художници”.
В СЕЛО ГОРНА СТУДЕНА ДЕЦА РИСУВАХА НА 1 ЮНИ, КАТО ПРАЗНИКЪТ БЕ ОТБЕЛЯЗАН за първи път от последните 30 години. Организатори бяха кметството на свищовското село и читалище „Просвещение1897“. Първоначалната идея бе малчуганите да рисуват на асфалта в центъра на Г. Студена, но лошото време принуди организаторите да проведат празника в читалищния салон. 28 деца се включиха – десет от детската градина и 18 ученици. Проявата завърши с торта, осигурена от родител, и обещание от кмета Тодор Иванов празникът да стане ежегоден.
МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО отбелязаха 1 юни с артателиета, много игри и детска дискотека. В празника се включиха близо 30 деца, които изработваха различни сувенири, гривни и маски заедно със специалистите от центъра. Тържеството продължи с рисунки върху асфалт и детска дискотека, имаше лакомства и много изненади.
Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца е в сградата на бившия Пионерски дом, работи от лятото на 2005 г. и бе създаден по проект CLIP „Проект за социална интеграция и професионална реализация на младежите, напускащи домовете за деца“, като услугата бе насочена към деца и младежи до 25 години. От 2011 г. се ръководи от Международна социална служба – България, а днес услугите му ползват 41 деца с различни по вид и степен увреждания.
ФЛАШМОБ „ЖИВА УСМИВКА” НАПРАВИХА В ПАРК "МАРНО ПОЛЕ" УЧЕНИЦИ ОТ СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" и СОУ "Емилиян Станев". Флашмобът е част от кампанията "Усмихнатите деца на България", организирана от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето по повод Международния ден на детето и 10 години от създаването на съвета, чиято цел е детското участие да стане важна част от местната, областната и националната администрация и законодателство.
Екип „Борба”