Най-голям интерес към паралелката по английски и руски на Езикова гимназия. Най-високият бал тази година е в СОУ „Николай Катранов” в Свищов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Публикувана в брой: 122 / 2013-06-27
Видяна: 1316 пъти

СПЕЦИАЛНОСТТА „АНГЛИЙСКИ С РУСКИ ЕЗИК” НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НОМЕР ЕДНО СПОРЕД ЖЕЛАНИЯТА НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ тази година. 296 момчета и момичета са подали заявления точно за тази паралелка. Следват „Немски с английски” на същото училище и „Информационни технологии” на Природо-математическата гимназия „Весил Друмев”, за които кандидатите са по 276. В топ пет са специалности отново на двете елитни търновски гимназии – „Английски с френски” и „География” с по 230 кандидати.
44 ПАРАЛЕЛКИ ФОРМИРАТ УЧИЛИЩАТА, КОИТО ПРИЕМАТ УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕН СЕДМИ КЛАС В ОБЛАСТТА на този етап. Първото класиране вече е готово и според резултатите от него в 31 паралелки са класирани максималният брой ученици – 26, а в 13 от паралелките учениците са под 26. Колко от тях ще отпаднат, ще стане ясно след третото класиране, каза вчера началникът на Регионалния инспекторат инж. Розалия Личева.
Три паралелки падат още на първия етап от кампанията, показва справката на Регионалния инспекторат на Министерството на образованието и науката във Велико Търново. Те са в СОУ „Вичо Грънчаров” по информационни технологии и в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” по автомобилна мехатроника, която е нова специалност. И двете училища са в Горна Оряховица. Третата паралелка е в Професионална гимназия „Асен Златаров” в Свищов и в нея трябваше да бъде осъществен прием по две специалности, които също са нови за областта – „Автоматизация на непрекъснатите производства” и „Технология на химичните влакна”. И в трите гимназии учениците, подали заявления за участие в класирането, са под 10.
СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” В СВИЩОВ ПЪК Е УЧИЛИЩЕТО, В КОЕТО ТАЗИ ГОДИНА Е ОТЧЕТЕН НАЙ-ВИСОКИЯТ БАЛ. Първият приет в паралелката по английски език е с бал 35, 64 от максимален 36. Точно от тази гимназия е и единствената седмокласничка, която тази година успя да изкара пълна шестица на националното външно оценяване – Радина Караиванова. Тя постигна 6, 00 по математика с резултат от максималния брой точки 100 и 5, 81 по български език и литература.
Следват три специалности на ПМГ – „Информатика”, където балът на първия е 35, 45, „Математика с немски” – 35, 28 и „Биология” – 35, 25. В тази класация е и специалността „Селски туризъм” на гимназията в Павликени, където балът на най-добрия ученик е 35, 03.
Паралелката „Немски с английски език” на Езикова гимназия държи първенството по най-висок минимален бал. Последният приет там е с 31, 98. Следва „Биология и здравно образование” на ПМГ, където балът е паднал едва до 31, 35.
Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А. Попов” приема с най-висок бал сред професионалните гимназии. Най-предпочитана специалност е „Строителство и архитектура”. После е паралелката по системно програмиране на гимназия „Ломоносов” в Горна Оряховица и „Икономическа информатика” на Старопрестолна гимназия по икономика.
Повече от 150 деца кандидатстваха тази година за профил изобразително изкуство. Такива паралелки ще бъдат направени в три училища в областта – СОУ „Емилиян Станев”, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново и СОУ „Димитър Благоев” в Свищов.
1134 седмокласници са подали заявления за това, че искат да учат в друго училище. От тях 112 са децата от други области на страната. 1065 вече са класирани на първия етап. „Останалите, които не са попаднали в списъците, нека не се притесняват. Те автоматично участват във второто класиране и не е нужно да подават втори път заявления”, уточнява инж. Розалия Личева. Тези, които не са доволни от резултата си на първо класиране обаче, трябва да отидат в училището, в което са приети, и да попълнят заявление по образец, че искат да участват в следващия етап. Не е необходимо да променят реда на пожеланите специалности. Ако не направят това и не се запишат, автоматично отпадат от системата, предупреждават от инспектората.