675 свободни места за ученици, завършили осми клас

С. БОЯНОВА

Публикувана в брой: 133 / 2013-07-12
Видяна: 853 пъти

675 СВОБОДНИ МЕСТА ИМА В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА СЛЕД ПЪРВИЯ ЕТАП НА КЛАСИРАНЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, ЗАВЪРШИЛИ ОСМИ КЛАС. Децата, които вече са избрали къде ще учат и са се записали, са 912. Тази година гимназиите са заявили 38 паралелки, като част от тях са комбинация от две специалности. За да бъдат попълнени тези класове, са нужни 1587 ученици, показва справката на Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново. Училищата предлагат паралелки с три форми на обучение – дневна, задочна и вечерна.
В три паралелки в областта до този момент няма нито едно записано дете. Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в Свищов има 35 свободни места в паралелката си по машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост. Същото е положението и в СОУ „Св. Климент Охридски” в Камен в специалността „Горско и ловно стопанство”. 35 са незаетите бройки и в паралелката „Основни и довършителни работи” на Професионална гимназия по сградостроителство „Колю Фичето” във Велико Търново. И на трите места специалностите са в задочна форма на обучение. Гимназията в Камен е обявила прием за три паралелки. 20 свободни места има още в тази по селски туризъм, която също е задочна. В дневната форма на обучение е само специалността „Производител на селскостопанска продукция”, където могат да се запишат още осем ученици.
22 свободни места има и в задочната специалност на Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” в Горна Оряховица. В гимназията в Боруш незаетите бройки са 21.
В НЕПРОФИЛИРАНАТА ПАРАЛЕЛКА НА СОУ „Г. С. РАКОВСКИ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА 21 СВОБОДНИ МЕСТА и това е паралелката с най-много незаети бройки сред специалностите, които предлагат дневната форма на обучение.
По 16 места има все още в непрофилираната паралелка на СОУ „Иван Момчилов” в Елена и в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски” в Златарица. Тази гимназия прави прием в две паралелки и три специалности и свободните места там са общо 40. В Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени чакат още 18 деца да се запишат за малък и среден бизнес, за да стане паралелката.
Почти готови с приема си са Професионалната гимназия по транспорт в Стражица, където има само едно място в специалността „Подемно-транспортна техника, монтиране на пътни транспортни средства”. Шест деца могат да се запишат още в „Промишлена електроника” в Професионалната гимназия „Асен Златаров” в Свищов. Тази специалност е комбинирана с „Автотранспортна техника”, където всички места са запълнени. Готови са спортните класове на СОУ „Цв. Радославов” в Свищов, както и паралелката на СОУ „Иван Момчилов” в Елена, в която приемат по две специалности – „Горско и ловно стопанство” и „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение”. Свободната бройка е една.
Трите професионални гимназии в Горна Оряховица – по електроника, по хранителни технологии и по жп транспорт, също имат много малко останали свободни места. Едно е мястото само и за „Фризьорство” в Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново. Останалите паралелки на училището са пълни. 24 незаети бройки има в гимназията по електроника „А. С. Попов”, където има прием в две паралелки по четири специалности.
На този етап нямаме право да закриваме паралелки, затова ще чакаме да излязат следващите класирания и да видим колко ученици ще се запишат, коментира инж. Розалия Личева, началник на Регионалния инспекторат.