ЛИЦАТА НА МВР. Новият полицейски шеф Христо Христов наследява ред и няма да прави рокади

Публикувана в брой: 148 / 2013-08-02
Видяна: 2237 пътиГл. инсп. Христо Христов

СЯКАШ ПО ИРОНИЯ НА СЪДБАТА НОВИЯТ ПОЛИЦЕЙСКИ ДИРЕКТОР главен инспектор Христо Христов стана директор навръх Петровден. По това време през 2010 г. във В. Търново дойде софийският екип на комисар Живко Коцев, който си тръгна на същия български празник. 44-годишният нов директор е роден в Горна Оряховица и досега бе началник на тамошното полицейско управление.
В коридора на шефския етаж са подредени портрети на предишни директори на Областната полиция. Минигалерията започва с достолепния портрет на вече покойния генерал Радул Минчев и свършва с комисар Живко Коцев. Между тях са лицата на останалите 12 административни ръководители през този период, а идеята и реализацията за тази алея на предшествениците се оказа на самия софиянец, който я направил на изпроводяк.
ХРИСТО ХРИСТОВ ПОСРЕЩА УСМИХНАТ И В ДОБРО НАСТРОЕНИЕ, което обяснява с факта, че за разлика от слуховете и интригите, наследява ред, а не хаос. Разликата да управляваш обаче едно полицейско управление и една областна дирекция е огромна, казва той. Едно е да командваш 130 души, а съвсем друго да ръководиш 953-ма и да имаш още куп административни ангажименти.
„...Тук си повече администратор. Като началник в Горна Оряховица със сигурност имах повече време за оперативна работа. Тук също е възможно, но при тежки престъпления. Тази възможност за посещения на местопроизшествията вече почва да ми липсва, макар да съм само с месец служба на новия пост. Хубавото е, че наследявам добре сработена институция, без хаос, всичко е канализирано, организацията е на ниво, служителите си вършат добре задачите”, е категоричен гл. инсп. Христов.

Данъчните влизат в търновската полиция

но това се отнася за всички областни дирекции в страната, а проверката ще бъде от Националната агенция по приходите. Данъчните ще проверяват всичко в ОДМВР – В. Търново, а не само вилата в Арбанаси и натрупаните задължения там по време на престоя на софийския екип.
„...Доколкото е в моята компетенция, вече ние сме направили проверката във вилата в Арбанаси. Няма драстични разходи, те са били съобразно ползването. Там си е учебен център и винаги е бил такъв. Докато комисар Коцев и колегите му живееха в тази база на МВР, може би не е стигала смелост на служителите да я искат за учебен център и заради това не е ползвана по предназначение. Иначе във вилата всичко си е така, както си е било в годините назад. Забрана за ползване не е имало и аз такива заповеди не съм видял...”, коментира един от най-сериозните слухове за огромни дългове и подслушвателна техника в Арбанаси новият директор.

Размествания в полицейските управления няма да има

Христо Христов опроверга и други слухове за сериозни рокади в структурата на управленията. Всеки ще си стои на мястото, където е сега, единствено има предложение до министъра Мариян Лонгинов от Горна Оряховица да стане зам.-директор във В.Търново. Размествания в полицейските управления няма да има, но, естествено, ще се търси ново лице на управлението в Горна Оряховица.
„...Има много по-сериозни проблеми от това да размествам хората. Искам колегите да получат малко повече свобода, за да могат да мислят и да разсъждават, да не са строго ограничени и да не чакат разпореждане от шефа за всяко едно нещо. Има обаче замразени конкурси, а ни трябват полицаи в Икономическа полиция в Полски Тръмбеш, Стражица и Свищов. Намален е лимитът като цяло, не само за горива, което пречи да се работи по определени задачи. Това е от средата на юни. Не говоря за сигналите, на тях се реагира светкавично. Орязването на средствата и спирането на конкурсите е за цялата страна и е свързано с изваждането де факто на БОП. Може би ще има нов разчет, защото ще има промени и в Закона за МВР, но все още такива няма. Сега служителите от БОП ни оказват информационна помощ”, обобщи ситуацията директорът.
НАЙ-СЕРИОЗНОТО И ВСЕ ОЩЕ НЕРАЗКРИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ в момента е взривяването на бомба пред магазин за авточасти във В. Търново и на броени метри до полицията. Работи се по три паралелни версии, но засега разследващите удрят на камък.
„...Изясняваме и проверяваме по този случай много информация, към момента не мога да се похваля с успех, но това със сигурност ще стане. Приоритет са и акцизните престъпления и сигналите за див коноп, както казвате вие. Никъде в закона не пише, че не трябва да реагираме на сигнал за един стрък! Може да е смешно, но е част от работата ни и е записано в Наказателния кодекс”, коментира главният инспектор.
Сериозният бич за хората в момента си остават телефонните измами, които сега в областта се вършат от групи във Ветово, но още арестувани няма. Според директора бандитите са си разпределели територията на страната и се работи усилено по тази тема.
„Трябва да докажем тяхната престъпна дейност, защото всички знаят, че се ползват СИМ карти на трети лица с психични отклонения, но това трябва да се документира, за да не остане само превенция”, посочва новият директор.

Детската мечта на Христо Христов е била да стане милиционер или военен

Завършва висше образование във военното училище в старата столица профил „Мотострелкови - Народна милиция” и влиза в полицията през 1991 г. Расте в кариерата само в Горна Оряховица и оглавява управлението през 2010 г.
„Нито за миг до момента не съм съжалил, че съм станал служител на МВР. Може да ме е било яд, че не сме разкрили определено престъпление, но никога не съм се разкайвал за избора си на професия. Дали съм богат? Ами ще кажа какво имам, пък нека читателят да прецени – половин апартамент, една къща и две коли, като едната е на сина ми. Около 1000 лева на влог, като част от тях са овърдрафт. Аз обаче никога не съм се надявал, че един ден ще стана директор, амбициите ми са били много по-скромни. Имам две деца –син на 22 и дъщеря на 8. Уж хобито ми е риболов, но май нямам време за него. Опитвам се да се правя на майстор за една беседка вкъщи и долу-горе успявам на принципа „направи си сам”...”, с усмивка разказва още за себе си Христо Христов.
ДОСЕГА НИКОЙ ОТ БИЗНЕСА И ОТ ДРУГИ СРЕДИ НЕ Е ТЪРСИЛ неформални срещи с новия директор, никой не е лобирал и не е опитвал да му влияе за каквото и да е. Дори напротив – той самият е направил по своя идея среща с политическите структури, за да се обозначи. Христо Христов обаче иска от гражданите да вярват на МВР повече и да подават сигнали, а не да са свидетели на престъпление и да си мълчат на принципа „ни чул, ни видял”.

Нели СУКОВА
Сн. авторката